Sechestru pe bunurile Rompetrol
Este vorba despre un dosar disjuns dintr-un altul în care mai multe persoane au fost condamnate definitiv și în care a fost judecat și omul de afaceri Dinu Patriciu. În cazul acestuia, procesul penal s-a încheiat în urma decesului. Ancheta datează de la începutul anului 2006, iar măsură este impusă pentru a se recupera prejudiciul.
Potrivit Agerpres care citează surse judiciare, suma totală pe care se va pune sechestru este de aproximativ 3 miliarde de lei și reprezintă valoarea estimată a prejudiciului în dosar. Sechestrul va fi instituit pe mijloacele fixe de la Petromidia, acțiuni, dar și pe conturi bancare ale unor persoane fizice.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a mai instituit sechestru asigurător în 10 septembrie 2010, asupra unor terenuri şi instalaţii ale Rompetrol Rafinare, precum şi asupra participaţiilor în filialele sale. În 2010 compania anunța că "Rompetrol nu intenţionează bineînţeles să înstrăineze aceste active: în perioada 2007-2010, programul de investiţii în Grupul Rompetrol se ridică la peste un miliard dolari, pe baza finanţării a nu mai puţin de 1.8 miliarde dolari acordate în aceeaşi perioadă de acţionarul majoritar KazMunayGas. Acţiunea ANAF nu afectează operaţiunile Rompetrol Rafinare, dar creează un important prejudiciu de imagine pentru Rompetrol Rafinare şi Grupul Rompetrol".
Măsurile procurorilor vin la puțin timp dupa ce KazMunaiGaz, compania din Kazahstan care cumpărase Rompetrol de la Dinu Patriciu, a anunțat că a vândut-o la rândul său către o companie din China.
Conform înțelegerii compania chineză devine acționar majoritar cu 51%, iar participarea KMG în noul joint-venture va fi de 49%.
În februarie 2016, Rompetrol Rafinare a anunțat rezultate operaţionale şi financiare record în 2015. Rompetrol Rafinare are peste 3.000 angajaţi.