Sectorul energetic duce lipsă de oameni integri
Sectorul energetic românesc, spune fostul ministru de resort, în prezent expert în energie în cadrul Deloitte, duce o lipsă acută de specialiști, mai ales în companiile de stat. Conform aprecierilor sale, ar fi nevoie de peste 250 de oameni profesioniști și integri care să ocupe diferite funcții.
"Dincolo de discuțiile despre ruși, turci, prețul petrolului, jocuri europene și regionale, în realitate România are două mari vulnerabilități în sectorul energetic. Una dintre ele este lipsa de resursă umană calificată și cu un standard ridicat de integritate. A doua vulnerabilitate majoră este legată de lipsa de viziune strategică” a declarat Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei în cadrul conferinței de lansare a Aspen Energy Lab.
De asemenea, în opinia sa, sunt prea multe instituțiile care gestionează probleme legate de sectorul energetic iar unele dintre ele sunt încă departe de performanța necesară.
"Din punctul de vedere al guvernanței, suntem, din nefericire, într-un moment în care instituțiile livrează foarte puțin din ce ar trebui să livreze.(..) Avem Agenția Națională pentru Resurse Minerale, o instituție care, din păcate, în momentul de față există mai mult pe hârtie decât în realitate. Mi se pare inadmisibil să dureze cinci ani să terminăm o rundă de alocare de licențe. Avem o Autoritate Națională pentru Reglementare în Energie, care, chiar dacă a făcut progrese din punct de vedere administrativ, este departe de ceea ce ar trebui să livreze ca și performanță", a subliniat expertul Deloitte.
Institutul Aspen România a lansat vineri o nouă inițiativă în sectorul energetic- Aspen Energy Lab, prin care îşi propune să antreneze în dezbateri un grup de lideri din alte domenii cu scopul de a lărgi masa critică a oamenilor interesaţi de domeniul energiei.
Participanții sunt reprezentanţi ai sectorului privat şi public, consultanți, cercetători, ONG-isti şi reprezentanti ai mass-media, care pot oferi o varietate de perspective privind teme de guvernanță economică și socială, conexe domeniului energiei. Prima ediție a programului va avea loc pe 10 februarie, iar participarea este pe bază de invitație.