Securitatea informatiei, o problema nerezolvata in companiile din Romania
50% dintre directorii de IT (CIO) din Romania care au participat la studiul global afirma ca participa intotdeauna sau periodic la sedintele consiliilor administrative, iar 74% dintre ei recunosc ca IT-ul este o componenta semnificativa a strategiei de business.
Totodata, securitatea informatiei e pusa la incercare, mai ales ca in companii nu exista persoane responsabile de securitatea si protectia informatiei sau o pozitie similara. Cu toate acestea, 68% dintre ei sunt de acord ca securitatea si protectia informatiilor sunt de importanța foarte mare pentru orice business.
Servicii profesionale
60% dintre respondenti romani sunt de acord ca raportul calitate – pret generat de proiectele si serviciile IT este foarte bun. Tendința de a se concentra pe servicii de IT de calitate este evidenta, cu atat mai mult in contextul celor mai recente evenimente economice care a impus un accent puternic asupra controlului costurilor si a performantei maxime. Cu toate acestea, jumatate dintre participanti recunosc ca nu detin informatii cu privire la ponderea costurilor de IT in costurile totale, si nici in contextul veniturilor totale.
Outsourcing
Externalizarea serviciilor IT reprezinta un efort de cautare a talentului. Companiile romanesti pun mare valoare pe abilitatile IT, beneficiile reducerii de costuri si eficienta serviciilor externalizate. In acest sens, majoritatea companiilor monitorizeaza cu atentie astfel de parteneriate, in general prin intermediul unei echipe mixte formata din reprezentanți ai departamentului IT si ai businessului in sine.
Romania s-a alaturat proiectul pentru prima data in 2010, reusind sa atraga in jur de 50 de participanti care reprezinta departamentele IT sau businessul unor companii servicii financiare, tehnologie, media si telecomunicatii, bunuri de larg consum, industria prelucratoare si energie & resurse).