Seminariile Green Business Index revin pe agenda companiilor din România
Ca şi anul trecut, Asociaţia Green Revolution, cu sprijinul Camerei de Comerţ şi Industrie a României, susţine o serie de Mese rotunde Green Business Index în judeţele din Sud-estul României: Argeş, Constanţa, Giurgiu, Buzău, Ialomiţa, Prahova.
Pe 26 ianuarie, 3 şi 4 februarie, în cadrul Camerelor de Comerţ şi Industrie din Piteşti, Constanţa, respectiv Giurgiu au avut loc întâlnirile cu firmele interesate de modul în care poate fi gestionat eficient impactul activităţilor companiilor asupra mediului înconjurător, fiind prezentate beneficiile evaluării gratuite a performanţelor de mediu.
În cadrul celor trei mese rotunde, invitaţii au aflat avantajele participării la proiectul Green Business Index, prilej cu care s-a punctat specificul proiectului, precum şi instrumentele pe care GBI le pune la dispoziţia celor interesaţi, în mod gratuit.
La aceste seminarii au luat parte reprezentanţii celor mai importante firme din cele trei judeţe, reprezentanţi ai firmelor care au câştigat premii în 2015, dar şi ai autorităţilor locale, totul desfăşurându-se pe baza unei discuţii libere despre modul în care gestionarea problemelor de mediu la nivelul unei companii poate să o ajute să se dezvolte, să identifice noi oportunităţi pentru creşterea performanţelor şi să gestioneze mai bine riscurile de mediu.
În cadrul întâlnirilor au fost detaliate cele 5 instrumente pe care GBI le pune la dispoziţia companiilor înscrise:
• Evaluarea performanţelor de mediu se realizează prin intermediul unui instrument de diagnostic şi raportare online alcătuit din 7 chestionare: dezvoltare sustenabilă, utilizarea resurselor, impact asupra mediului, managementul deşeurilor, clădiri verzi, achiziţii verzi şi transport sustenabil.
• Calculatorul de emisii de gaze cu efect de seră (denumit şi calculatorul amprentei de carbon) estimează emisiile totale de gaze cu efect de seră pentru diferite categoriile de emisii
• Ghidul pentru evaluarea şi raportarea performanţelor de mediu oferă îndrumări practice companiilor care vor să îşi evalueze gradul de sustenabilitate, fiind construit că un instrument ajutător pentru platforma online de evaluare a sustenabilităţii companiilor
• Tutoriale video, ghiduri practice, pas cu pas, pentru utilizarea instrumentelor în cadrul platformei online
• Cursuri şi seminarii online, rezervate companiilor înscrise în GBI
Următoarele mese rotunde se vor organiza în judeţul Ialomiţa, la Slobozia, pe 24 februarie şi Bucureşti, 25 februarie. Participarea este liberă pentru orice companie.
GBI 2016 este un proiect iniţiat de Asociaţia Green Reevolution, dezvoltat în parteneriat cu The Royal Norwegian Society for Development Norges Vel, şi finanţat de guvernul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, în cadrul domeniului de finanţare “Inovare în Industria Verde România”.
Despre Green Revolution:
Green Revolution, fondată în martie 2009, este prima organizaţie nonguvernamentală de ecologie urbană din România ce pune în practică măsurile ce stau la baza construirii unui oraş verde. GreenRevolution dezvoltă proiecte variate, care promovează şi sprijină: educaţia ecologică şi respectul faţă de mediul înconjurător, colectarea selectivă a deşeurilor de ambalaje, mijloacele şi soluţiile de transport ecologice şi economice, adoptarea unui comportament responsabil faţă de mediu în rândul autorităţilor şi companiilor private şi de stat.