Si bancile au secrete, nu-i asa?
Cateva dintre informatiile considerate confidentiale in domeniul bancar sunt enumerate de Adelina Stoian, Director Adjunct de Resurse Umane in cadrul BRD: “As aminti numai informatiile primite de la clienti, informatiile privilegiate la care au acces persoanele initiate, conform legii pietelor de capital, informatii de uz intern cu diferite grade de confidentialitate, al caror nivel de protectie variaza in functie de criteriile definite in cadrul fiecarei institutii. Un bun exemplu il constituie banalele parole de acces la reteaua de calculatoare, esentiale pentru protectia sistemelor informatice impotriva tentativelor de frauda informatica”.
Pe langa lege, si in sistemul bancar functioneaza din plin clauza de confidentialitate, pe care Adelina Stoian o considera indispensabila. In ceea ce priveste clauza de neconcurenta – care, dupa cum am vazut, poate preveni situatia in care te angajezi la competitie si spui si cat era pauza de masa la firma pe care tocmai ai parasit-o – , directorul adjunct de resurse umane de la BRD o considera justificata “numai in cazul acelor angajati care, in virtutea atributiilor si responsabilitatilor proprii functiei pe care o detin, au acces la informatii, sistem relational si know-how a caror utilizare in afara sferei de interes al institutiei bancare poate prejudicia semnificativ activitatea acesteia”.
Actele la control!
Si totusi, in anumite cazuri, banca este obligata sa faca publice anumite informatii, catalogate confidentiale. De exemplu, explica Alina Cobuz, se poate intampla ca o persoana care are un cont la o banca sa decedeze inainte de a-si scrie testamentul. In acest caz, banca va trebui sa tina cont de solicitarea urmasilor de a vedea de cati bani se vor bucura si le va face acestora cunoscuta suma stransa de raposat. Sau mai exista situatia in care unul dintre soti refuza sa plateasca o pensie alimentara. Beneficiarul pensiei va fi indreptatit sa solicite bancii informatii despre contul bancar al sotului rau platnic, prin intermediul instantei. Pe de alta parte, informatii pot circula si de la o banca la alta, atunci cand un client nu pare a fi tocmai solvabil sau cinstit. Atunci, o banca va cere alteia, la care clientul respectiv mai are un cont, sa ii puna la dispozitie detalii legate de acel cont.
In toate aceste situatii, insa, cei care primesc astfel de informatii sunt obligati sa pastreze confidentialitatea asupra lor si sa le foloseasca numai in scopul in care le-au solicitat.
Se respecta secretul bancar? “Vreau sa cred ca toti cei care activeaza in acest domeniu cunosc si respecta in mod consecvent codul de deontologie, inca nescris, al lucratorului bancar”, spune Adelina Stoian.