Simona Halep pune bazele unui lucru minunat pentru sportul și tinerii din țara noastră
Simona Halep a decis să străbată țara în lung și lat, împreună cu oficialii Federației Române de Tenis, pentru a descoperi tineri talentați la acest sport. Nu a dat prea multe detalii, însă proiectul are toate șansele să devină o fundație pentru dezvoltarea în masă a tenisului autohton.
“După US Open, când voi avea mai mult liber, voi pleca în țara împreună cu oficialii Federației Române de Tenis pentru a descoperi mai mulți tineri”, a spus Simona Halep, în contextul în care sportiva a fost aplaudată de peste 20.000 de români, miercuri, pe Arena Națională din București, după câștigarea turneului de la Wimbledon.
Pentru ca sportul autohton să redevină o pepinieră pentru talente și să susțină performanță, avem nevoie de ”școli” atât pentru disciplinele la care avem o istorie bogată, cât și pentru cele în cadrul cărora se remarcă acum unele vârfuri, care au ajuns în top doar grație forțelor proprii (și a familiei) și nu grație unei pepiniere.
Despre nevoia recreării unor școli sportive a vorbit și Ivan Patzaichin într-un interviu acordat acum câteva luni Revistei CARIERE:
„Sportul este un ambasador. A fost și în anii mei de activitate, când România avea un cuvânt de spus în multe sporturi, și este și astăzi. Am avut niște școli recunoscute de box, de handbal, nu mai vorbesc de gimnastică și sporturi nautice. (…) Doar că între timp s-au pierdut aceste școli. N-a existat preocupare constantă, serioasă pentru a ține în viață sporturile de masă, cele de unde se selectează ulterior campionii.
Existau daciadele, competițiile între licee, care erau foarte eficiente din acest punct de vedere. S-au desființat, pentru că au fost considerate «comuniste», dar nici nu au fost înlocuite cu altceva. Eu n-aș fi avut nicio șansă să fiu selecționat azi pentru performanță. Acum fac sport doar copiii bogați.
Sunt foarte mândru de Simona Halep și de tenisul românesc de azi, la fel și de handbalul feminin, dar noi putem mult mai mult. Se pierde un potențial enorm, pe care nici măcar nu îl conștientizăm. Din păcate, condițiile de antrenament de la noi continuă să fie sub nivelul țărilor cu care concurăm. (…)
Îmi pare rău să spun, dar sportul nu prea este pe lista de priorități a statului. De unde să alegi viitorii campioni, dacă astăzi copiii care vor să practice un sport trebuie să-și plătească singuri echipamentul sau chiar și antrenorii? Dacă se mai face câte ceva în zona sportului de performanță (și asta doar pentru anumite sporturi-vedetă), sportul de masă este practic neglijat în totalitate. E o mare tristețe. Singur, sportul e un ambasador foarte eficient, așa cum spuneam, dar un sportiv poate face mult mai mult; poate să-i inspire pe cei din jur, și mai ales pe tineri”, a precizat atunci Ivan Patzaichin.
Deci da, proiectul în care este implicată Simona Halep are șanse să devină fundamentul pentru crearea unei școli de tenis în România. Mai ales că avem deja lecția Academiei lui Hagi, care s-a dovedit a fi un succes răsunător.
Investiția în viitor este cea mai bună forță de energie creatoare!
Și nu mă refer doar în ceea ce privește producerea unor campioni. O cultură sportivă sănătoasă are impact și pe orizontală, nu doar pe verticală. Asta pentru că încurajează tot mai mulți oameni să facă mișcare și să-și deprindă lecții de viață din astfel de activități.
Mihai Covaliu, campion olimpic la scrimă și președintele COSR, spunea într-un interviu acordat Revistei CARIERE că sportul te învață foarte multe lucruri: disciplină, respect, puterea de a trece peste eșecuri, de a te ridica și a continua lupta, puterea de concentrare, de a lua decizii, precum și mobilitatea de a negocia situațiile în care te găsești. De asemenea, pentru un copil, sportul are menirea de a-l căli, de a-l educa și de a-l pregăti pentru viața adevărată.
Prin urmare, haideți să investim în viitor! Și nu doar în sport, ci și în educație, sănătate, cultură, arte și tot ce are legătură cu dezvoltarea frumoasă a omului…