Sindicatele si patronatele, unite impotriva Guvernului
Cele cinci confederatii sindicale si patru confederatii patronale au semnat documentele cu propunerile de modificare a Codului muncii si a Codului dialogului social in forma convenita de comun acord, acestea fiind depuse, vineri, la Guvern, informeaza Mediafax.
Partenerii sociali nu sunt de acord cu concedierile colective, acestia amenintand ca daca Guvernul, care nu a impus desfiintarea contractelor colective, ci doar a propus acest lucru, va ajunge sa desfiinteze aceste contracte, nu va face decat sa scoata toata lumea in strada.
Reprezentantul Confederatiei Meridian, Ion Albu, a declarat ca Guvernul minte cand spune ca vrea prin aceste proiecte flexibilizarea fortei de munca, partenerii sociali neacceptand ca lucratori sa fie delegati din doua in doua luni, pentru ca aceasta practica va deveni permanenta.
"Nu trebuie lasata posibilitatea intelegerii directe intre angajat si angajator, trebuie sa existe un contract colectiv de munca unic la nivel national care sa faca trimitere la un contract colectiv la nivel de ramura", a spus Albu.
Atat sindicatele cat si patronatele exclud posibilitatea existentei a doua contracte colective de munca la nivel national, considerand ca nu se poate imparti societatea romaneasca in doua.
Vicepresedintele Confederatiei "Cartel Alfa", Romulus Nita, a precizat, referitor la legea negocierilor colective, ca exista o regula, si anume ca atat sindicatele, cat si patronatele au dreptul ca parteneri sa negocieze contractele colective de munca si va trebui sa existe un singur contract colectiv de munca la nivel national pentru a exista o baza minimala de plecare pentru orice salariat roman.
Atat sindicatele, cat si patronatele vor sa existe contracte pe perioada nedeterminata, Guvernul propunand contractele pe perioada determinata, de doi-trei ani, pe motiv ca astfel s-ar reduce evaziunea fiscala.
In ceea ce priveste perioada de proba la angajare, pe care Guvernul o vrea majorata de la 30 la 45 de zile, sindicatele sustin ca aceasta ar crea un caracter de instabilitate a locului de munca, motiv pentru care nu sunt de acord cu propunerea.
Adrian Izvoreanu, reprezentantul Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, a precizat ca in Codul muncii a fost amintita posibilitatea ca patronii sa intre in greva, ca riposta la greva angajatilor, aceasta fiind o practica in mai multe tari europene, dar a sustinut ca aceasta trebuie dezvoltata intr-o lege speciala.
Potrivit lui Izvoreanu, greva patronala se refera la reactia angajatorilor la greva angajatilor, care urmareste conservarea proprietatii in anumite ramuri, fiind vorba de conservarea unor informatii.
Propunerile sindicatelor si patronatelor vor fi analizate de premierul Emil Boc pana in 26 ianuarie, urmand ca acesta sa comunice care dintre punctele cuprinse in documentele partenerilor sociali vor fi luate in calcul.