Somajul creste riscul divortului in cazul barbatilor
Studiul, condus de Liana Sayer din cadrul Ohio State University, si-a propus sa analizeze felul in care existenta sau lipsa unui loc de munca influenteaza deciziile barbatilor si femeilor de a pune capat casatoriei.
Astfel, datele arata decizia unui barbatul de a cere divortul nu este influentata de faptul ca sotia lucreaza sau nu. Exista o probabilitate mai mare ca o femeie care lucreaza sa ceara un divort fata de una care este somera, dar numai atunci cand afirma ca este extrem de nemultumita de casatorie, informeaza The Telegraph.
Pe de alta parte, somajul in cazul unui barbat creste sansele ca sotia sa ceara divortul. De asemenea, probabilitatea ca insisi barbatii sa isi doreasca divortul este mai mare daca nu au un loc de munca.
Aceste rezultate sugereaza ca un mariaj in care barbatii nu muncesc este considerat un mariaj care nu e asa cum ar trebui sa fie, spun cercetatorii, indicand o schimbare “asimetrica” a rolurilor traditionale ale femeilor si barbatilor in cadrul casatoriei. Faptul ca o femeie este angajata nu incurajeaza divortul la initiativa oricaror dintre parti, acest lucru indicand ca munca femeilor nu incalca nicio “norma” a casatoriei.
In vreme ce faptul ca femeile lucreaza este acceptat acum de societate, somajul in cazul barbatilor este inacceptabil pentru multi, existand o ambivalenta culturala si o lipsa de sustinere institutionala pentru barbatii care isi asuma roluri “feminine” precum munca in casa si sprijinul emotional acordat sotiei, sunt de parere autorii studiului.