Somerii din Bistrita vor putea posta pe un site filme de prezentare pentru a-si demonstra abilitatile
Proiectul are ca scop realizarea unui portofoliu digital in care cei interesati de obtinerea unui loc de munca sa-si poata posta atat actele care demonstreaza competentele lor formale, cat si un film prin care sa arate de ce sunt in stare, a declarat directorul AJOFM Bistrita-Nasaud, Doris Moldovan, informeaza Mediafax.
Pentru inceput, sunt vizate persoanele care activeaza in sectorul denumit al "slujbelor albe", adica baby sitter, ingrijitori de persoane in varsta si de persoane cu handicap, deoarece putine dintre acestea au pregatire de specialitate pe care sa o poata demonstra cu diplome.
"Deocamdata, metodologia portofoliului digital nu e cunoscuta la noi. Protofoliul digital este ca un CV video. Oamenii pot sa-si etaleze atat diplomele, adeverintele prin care atesta ca au urmat cursuri, cat si abilitatile pe care le au, dar pe care nu le pot dovedi cu acte. Acest lucru il face portofoliul digital", a spus Moldovan.
Ea a declarat ca, in prezent, noua angajati ai AJOFM Bistrita-Nasaud urmeaza cursuri cu specialisti italieni care ii invata sa-i ajute pe someri sa scoata cat mai bine in evidenta competentele pe care le au. Ulterior, intr-o alta etapa a proiectului, angajatii AJOFM vor merge acasa la somer si il vor filma in mediul lui, iar filmul va fi postat pe internet.
Moldovan a explicat ca, in sectiunea formala a site-ului, se vor gasi actele scanate care atesta studiile urmate de persoana care isi cauta un loc de munca, iar intr-o alta sectiune vor fi postate videoclipuri.
Cristina Belardi de la Universitatea Sapienza din Italia, instructor in cadrul proiectului, a declarat ca, in prima faza a proiectului, cei de la AJOFM Bistrita-Nasaud vor invata sa foloseasca acest instrument de lucru.
"Anul viitor, vom crea o metodologie pentru a certifica competentele beneficiarilor proiectului, nu doar sa le punem in evidenta, sa le evaluam si sa le atestam. Finantatorul european ne-a cerut acest lucru. Ceea ce facem aici, in Romania, facem si in Italia, asa incat atestatele vor fi recunoscute in strainatate fiindca metodologia este aceeasi", a declarat Cristina Belardi.
Ea a explicat ca, in Italia, au fost alesi pentru promovarea proiectului "asistentii familiali" fiindca ei practica o meserie care "e recunoscuta, dar nu e atestata".
"Obiectivul provinciilor italiene e sa elimine munca la negru. in Italia sunt mai multe organizatii profesionale care ar fi dispuse sa inscrie aceste persoane (asistentii familiali – n.r.), dar vor sa fie sigure ca, atunci cand inscriu pe cineva, este o persoana competenta. Noi vrem sa evaluam si sa certificam aceste competente", a spus Belardi.
Proiectul european "I Care" are ca scop evaluarea si recunoasterea competentelor informale in vederea ocuparii fortei de munca.
El este cofinantat din fonduri UE in cadrul Programului Leonardo da Vinci si se va derula pe o durata de doi ani. A inceput in octombrie 2010 si se va incheia in 2012.
Valoarea totala a proiectului este de 406.545 de euro, din care cofinantare comunitara europeana nerambursabila in valoare de circa 300.000 de euro.