Stabilitatea și creșterea economică din România atrag atenţia investitorilor
Potrivit analiștilor străini, România are unul dintre cele mai accelerate rimturi de creştere din Europa. Aceasta a dus la revenirea sectorului imobiliar, lovit puternic de criza din 2009.
”România şi-a făcut temele. Datele fundamentale ale economiei sunt stabile, Bucureştiul duce o luptă determinată împotriva corupţiei şi perspectivele sunt promiţătoare”, a spus Fredrich Wachernig, membru al board-ului S Immo, un investitor imobiliar austriac care activează pe piaţa românească din 2004.
Campania anti-corupţie a dus la acuzarea a peste 1.250 de oficiali numai anul trecut, inclusiv a fostului premier care şi-a dat demisia în noiembrie. Investitorii au primit cu braţele deschise această campanie, şi au văzut-o ca o dovadă că România începe să îşi rezolve problemele serioase din administraţia publică.
Tranzacţiile imobiliare au scăzut anul trecut la 650 de milioane de euro, faţă de 1,17 miliarde de euro în 2014, un an în care rezultatele au fost distorsionate de afaceri majore în real-estate. Totuşi, randamentele sunt atractive şi ”piaţa rămâne lichidă şi îşi păstrează avântul”, conform unor consultanţi.
Proprietăţile industriale au avut un an record în 2015, contabilizând 41% din tranzacţii, urmat de spaţiile de birouri, cu 38%. Printre cele mai importante tranzacţii încheiate se numără şi achiziţia a şase proprietăţi industriale, printre care şi parcul logistic Prologis de lângă Bucureşti, de către dezvoltatorul ceh CTP, pentru mai bine de 130 de milioane de euro.
Sectorul auto, una dintre cele mai mari surse de cerere printre clienţii industriali, a fost impulsionat de succesul Dacia. Vânzările Dacia ar putea urca anul acesta la 600.000 de unităţi, raportat la vânzările înregistrate în 2015.
Spaţiile de birouri rămân încă o destinaţie importantă pentru fondurile de investiţie străine. Valoarea sectorului IT şi a industriei outsourcing din România a crescut cu până la 20% pe an, a spus Ilinca Păun, managing director la Colliers Romania. Aceasta a dus la dezvoltare şi mai multor spaţii de birouri, nu doar în Bucureşti, ci şi în centre regionale precum Timişoara, Cluj sau Iaşi.
Chiar dacă piaţa arată bine per total, există încă riscuri. Analistii amintesc aici legea dării în plată, care ar face băncile să se gândească de două ori înainte să dea un credit imobiliar, chiar în mijlocul unei perioade când accesul la finanţare începe să fie mai facil. Alte îngrijorări ar mai fi legate de proprietăţile naţionalizate în comunism, care, teoretic, ar putea fi obţinute de către proprietarii de drept.