Start-up-ul care valorează 20 de miliarde de dolari
Specializată în analiza datelor, compania Palantir este cea mai discretă dintre Licorni, clubul întreprinderilor care valorează mai mult de zece miliarde de dolari, dar nu sunt cotate la bursă. Mai puţin cunoscută decât Uber, Airbnb sau Snapchat, cu milioane de consumatori în întreaga lume, Palantir cultivă secretul în jurul activităţii sale.
Nu este cunoscută identitatea finanţatorilor Palantir, însă se ştie că aceştia au dat banii fără să ezite. Asta pentru că Palantir a devenit indispensabilă pentru Wall Street şi CIA. De altfel, Wall Street Journal a scris ca CIA a fost primul finanţator al Palantir. Acest lcuru s-a întâmplat în 2004, când banii nu curgeau ca acum pentru finanţări. Palantir a mers la In-Q-Tel, filiala de investiţii a CIA, care finanţează firmele ale căror produse ar putea ajuta serviciile de informaţii americane în munca lor. In-Q-Tel a investit în mai mult de 200 de start-up-uri de la crearea sa, în 1999.
Palantir a primit două milioane de dolari pentru un program care a fost pe placul CIA: un program de detectare a fraudelor dezvoltat de către serviciul de plăţi PayPal, al cărui fondator, Peter Thiel este şi unul dintre fondatorii start-up-ului. Prieteneul lui Thiel, Alex Carp, actualul CEO de la Palantir l-a convins să adapteze programul luptei antiteroriste. Noua versiune a programului le permite serviciilor de informaţii să efectueze cercetări simultane în sute de baze de date, până acum complet închise, ceea ce economiseşte foarte mult timp. Potrivit site-ului guvernamental american care afişează cheltuielile publice, Palantir ar fi câştigat mai mult de 263 de milioane de dolari din 2008, prin intermediul a 347 de contracte cu departamentele de Justiţie, Apărare sau Securitate Internă.
Palantir şi-a diverisificat activitatea şi propune acum servicii pieţei financiare, având clienţi precum Morgan Stanley sau JP Mprgan Chase sau grupurilor media precum ICIJ sau News Corporation.
Deşi se pare că este pe cale să obţină fonduri în valoare de 500 de miliaone de dolari, Palantir nu intenţionaeză să intre, deocamdată, pe bursă. "Ar fi distructiv pentru cultura şi rezultatele noastre", a spus Alex Carp.