Statutul Elevilor, documentul aprobat care va face revoluție în școli
Statutul Elevului apără dreptul copiilor la respectarea imaginii, demnității și personalității proprii, le da dreptul de a contesta rezultatele evaluărilor scrise și de a-și evalua semestrial profesorii prin chestionare anonime. Totodată, statutul precizează că elevii nu pot fi deposedați de bunurile personale care nu atentează la siguranța personală sau a celorlalte persoane din școală.
Statutul Elevului vine însă și cu obligații; copii trebuie să aibă o ținută vestimentară decentă și adecvată și să nu aibă comportamente jignitoare, indecente, de intimidare, de discriminare, sau să de manifeste violent față de colegi și profesori. Este adusă în discuție și problema plagiatului-elevii trebuie să respecte drepturile de autor și să elaboreze lucrări originale. Nu în ultimul rând, se precizează că elevilor li se interzice utilizarea telefoanelor în timpul orelor de curs, excepție făcând folosirea lor în procesul educativ sau în situații de urgență.
Conform documentului, elevii au dreptul de a primi rezultatele evaluărilor scrise in termen de maximum 15 zile lucrătoare, dar si de a fi informați privind notele acordate, înaintea consemnării acestora.
Un aspect important îl reprezintă și introducerea dreptulului la protest, prevăzut de Art.10. Elevii pot protesta în condițiile prevăzute de legislația în vigoare și fără perturbarea orelor de curs. De asemenea, este prevazut dreptul la reuniune, in afara orarului zilnic. Activitățile pot fi organizate în unitatea de învățământ preuniversitar, la cererea grupului de inițiativă, numai cu aprobarea consiliului de administrație. Exercitarea dreptului la reuniune nu poate fi supusă decât acelor limitări care sunt prevăzute de lege și care sunt necesare într-o societate democratică, în interesul siguranței naționale, al ordinii publice, pentru a proteja sănătatea și moralitatea publică sau drepturile și libertățile altora, se arată în statut.
Totodată, potrivit Art. 11, copiii au dreptul la asistență medicală, psihologică și logopedică gratuită în cabinete medicale, psihologice și logopedice școlare, ori în unități medicale de stat. Iar la începutul fiecărui an școlar, se realizează examinarea stării de sănătate a elevilor.
Capitolul al III-lea prezintă îndatoririle și obligațiile elevilor. La Art. 14, se prevede indatorirea acestora de a merge la cursuri și de a se pregăti pentru ore, de a avea un comportament civilizat si de a se prezența la școală într-o ținută vestimentara decentă și adecvata si să poarte elemente de identificare în conformitate cu legislația în vigoare și cu regulamentele și deciziile unității de învățământ preuniversitar. Se precizează însă că ținută vestimentară sau lipsa elementelor de identificare NU poate reprezenta un motiv pentru refuzarea accesului în perimetrul școlii.
Statutul prevede și faptul că elevii trebuie să respecte drepturile de autor si să recunoască apartenența informațiilor prezentate în lucrările elaborate, dar și să elaboreze și susțină lucrări la nivel de disciplină/modul și lucrări de absolvire originale.
De asemenea, elevii trebuie să manifeste înțelegere, toleranță și respect față de întreaga comunitate școlară: elevi și personalul unității de învățământ.
Întregul document poate fi consultat aici.