Ștefana Popa, antreprenorul social care pune biciul pe cariere
Ștefana Popa a început să aducă schimbarea în viața românilor în mansarda casei sale. Incubator 107, căci așa se numea proiectul, a fost insuficient. Prin urmare, Ștefana a dat naștere unui alt proiect social, denumit „Rahat Bici”. Sună „neaoș” dar cu siguranță, programul, aflat la cea de-a doua ediție, va „resuscita” viața tuturor participanților. Revista CARIERE a stat de vorbă cu Ștefana și a aflat mai multe despre ea și această inițiativă unică, bazată pe garanții și recompense financiare pentru cei înscriși.
CARIERE: Cine este Ștefana Popa și care este synopsisul carierei ei profesionale?
Ștefana Popa(râde): Un „îmblânzitor” de cariere. Consilier vocațional, antreprenor social, trainer, regizor de teatru.
Am terminat 2 facultăți de teatru (Sorbonne și UNATC – Regie de Teatru) și am realizat că nu prin teatru voi reuși să schimb lumea. Sau nu încă. Poate vă întrebați ce m-a făcut să mă întorc în țară, după ce am absolvit o universitate de prestigiu dar am simțit întotdeauna că m-am născut aici cu un scop – să aduc o schimbare pozitivă, pe mai multe planuri, în viața românilor. Cred că noi, românii, avem mare potențial, însă fie nu este conștientizat, fie nu e lucrat și rafinat, fie nu e direcționat corect. Ce ador la români este entuziasmul și sinceritatea. Cred că nu aș putea fi consilier în carieră într-o țară unde totul este extrem de rece, detașat și matematic. Ador să aduc lumina în haos și să văd lumina și uimirea din ochii celui care conștientizează că de fapt comoara e în el și trebuie doar să o crească.
Am cochetat o vreme cu managementul cultural și apoi m-am lansat direct în antreprenoriat social, pornind proiectul incubator107 în 2011. Proiectul presupunea un loc unde oricine poate învăța pe cineva orice, un proiect implementat în mansarda casei mele care apoi s-a extins la nivel național prin sistem de francize.
Proiectul îi încurajează pe oameni să își împărtășească abilitățile și pasiunile prin ateliere zilnice, să își urmeze vocația prin programul anual „Dă-ți demisia” și să se alăture comunității creative.
În acest context, am întâlnit mulți oameni pasionați, dar frustrați de slujba lor sau dezorientați din punct de vedere profesional.Cu toate că lansasem programul „Dă-ți demisia”, care aduna specialiști în psihologie, antreprenoriat, recrutare, coaching, consiliere profesională, training, care să îi ajute pe participanți să își transforme pasiunea în mod de viață, prin ateliere organizate, mi-am dat seama că este nevoie de mai mult: de un program susținut, pe o durată mai lungă de timp, cu lucru de grup, dar și individual. Am realizat că cineva trebuie să pună biciul pe cariere. Am învățat consilierea în carieră de la prof. univ. Nicoleta Lițoiu și am fost inspirată de cărțile scrise de Cal Newport, Sir Ken Robinson, Richard Bolles, Malcolm Gladwell, Seth Godin. Așa a pornit „Rahat Bici”: din nevoia de a vedea o schimbare reală în jur, de a-i scoate mai întâi pe cei cunoscuți din zona de confort, din lene, autosuficiență, procrastinare și teamă de necunoscut.
CARIERE: Cu ce te diferențiezi față de alți coachi think outside the box?
Ștefana Popa: Interacțiunea cu mediul artistic, cultural, colaborările cu instituțiile de stat (CNDB, ICR), activitatea din lumea ONG-urilor și a antreprenoriatului social, colaborările cu agențiile de publicitate în calitate de community connector. Cunosc extrem de multe medii – valorile, slăbiciunile și punctele forte. Recunosc în participanți nevoi similare, tranzițiile dintre industrii, ambiții și resorturi.
Apoi, sunt foarte autentică: uneori sesiunile individuale de consiliere se transformă în adevărate sesiuni de lucru în echipă, în care facem brainstorming și cautăm soluții, râdem, ne strofocăm, ne bucurăm când găsim alternativa corectă și vedem care sunt pașii potriviți. Mulți dintre participanți vin în acest program ca să interacționeze cu mine și să găsim împreună soluții la situații încâlcite.
CARIERE: De ce „Rahat Bici?” De unde numele?
Ștefana Popa: Cred că uneori avem nevoie să fim șocați ca să ne oprim din roboteală.
„Rahat Bici” vorbește pe limba românului despre ale noastre, despre darul nostru ca nație. Noi reușim să facem imposibilul, să găsim soluții unde alții renunță, să excelăm cu resurse minime, să ne descurcăm, să inventăm și sa excelăm cu resurse minime, in condițiile cele mai precare.
Dar rareori facem asta cu noi înșine. „Rahat Bici” vorbește despre potențialul nostru irosit și despre modul în care atunci când ne punem pe treabă putem să-l facem să și trosnească!
CARIERE: Ce urmărește „Rahat Bici” și cum este structurat?
Ștefana Popa:„Rahat Bici” este un program de resuscitare profesională care îi provoacă pe oameni să-și conștientizeze abilitățile unice și valoroase și să le crească atât de mult încât prestigiul și calitatea muncii lor să îi ajute să transforme jobul actual în cariera la care au visat întotdeauna.
„Rahat Bici” nu te încurajează să îți urmezi pasiunea, să alergi după cai verzi pe pereți și să te simți mereu frustrat că nu ai găsit acel job ideal. În loc să te întrebi „Ce e în lumea asta valoros și unic și mă pasionează?”, întreabă-te mai bine: „Ce am eu unic și valoros de oferit lumii?”. Cred că nu pasiunea este ceea ce trebuie urmat, ci abilitățile noastre native sau dezvoltate de-a lungul parcursului profesional și mai ales combinația dintre ele. Aceste lucruri ne scot din mulțime! În momentul în care conștientizăm ce este valoros în noi, atunci creștem cu o țintă, lucrăm la mușchii deja dezvoltați și depășim nivelul mediu, ajungând să excelăm. Odată ce excelăm într-un domeniu, putem ajunge să punem noi condițiile, să alegem noi echipa, salariul, orele de lucru, locul de unde lucrăm. Abia atunci ajungem să avem acea carieră de invidiat. Când devenim ai naibii de buni la ceea ce facem!
Programul acceptă 10 participanți și se întinde pe o durată de 10 săptămâni. În acest timp au loc 10 întâlniri de grup și 10 sesiuni de consiliere individuală ce abordeaza teme precum conștientizarea și dezvoltarea abilităților transferabile, identificarea valorilor profesionale, ale criteriilor de selecție a joburilor, a echipelor, a companiilor, elemente de branding personal, vânzări și time management, cum luăm decizii informate, cum ne setăm și prioritizăm obiective, cum le urmăm prin construirea unui plan suculent de acțiune, cum ne premiem și cum ne pedepsim, cum negociem cu noi înșine, cum găsim locul în care vrem să lucrăm sau cum pornim un business și cum să ne trăim viața ca și cum chiar am avea o misiune aici, acum.
Participanții din program vor câștiga o mai mare claritate în tot ceea ce privește abilitățile, valorile, instrumentele pe care le au și care îi diferențiază de toți ceilalți. Odată ce sunt conștienți de aceste lucruri care îi fac unici și valoroși pe piață, vor identifica pașii, se vor informa cu privire la alternative, oportunități și obstacole, vor lua decizii, vor construi și demara un plan de acțiune. Programul își atinge cu adevărat obiectivul la final, când participanții devin autonomi și își îndeplinesc pas cu pas planul de acțiune. Valorile care definesc programul sunt: Conștientizare, Muncă, Autodepășire.
CARIERE: Programul este creat pe baza unor garanții. Despre ce este vorba, mai exact?
Ștefana Popa: Programul „Rahat Bici” este aproape în întregime construit pe garanții. Scopul lor este acela de încurajare și de constrângere. Este evident că am ajuns la un nivel de confort în care aproape nimic nu ne mai motivează să ne îndeplinim obiectivele, așa că putem trece la pedepse!
La începutul programului, fiecare participant pune într-un seif 300 de lei pe care îi primește înapoi la final, dacă vine la cel puțin 9 din cele 10 întâlniri de grup. La fiecare întâlnire, participanții primesc o temă și își dau câte o alta personală, lăsând în seif câte 50 de lei. La următoarea întâlnire, se autoevaluează și decid singuri cât din cei 50 de lei merită să îi primească înapoi, în funcție de cât de bine au făcut tema și cât de mult au profitat de ea.
În acest fel, ei nu mă plătesc pe mine, ci își plătesc confortul, lenea și teama. Nu e un gând prea confortabil, nu?
CARIERE: Este a doua ediție. Cum a fost la prima?
Ștefana Popa: Legendară! Prima ediție a fost de fapt o tehnică proprie de dezvoltare a abilităților mele. A fost o provocare lansată și câștigată care a rezultat într-un program structurat, eficient și replicabil. Sunt determinată să îi provoc și pe participanții din program să se lanseze în proiecte similare despre care să auzim pe site-ul cariereonline.ro.
A treia ediție pornește pe 1 noiembrie. Înscrierile se pot face până pe 20 octombrie la adresa [email protected], cu un CV (sau povestea voastră profesională) și ce anume vă motivează.
CARIERE: Care este publicul tău țintă? Micii antreprenori, angajații sau corporațiile?
Ștefana Popa: Leneșii. Ambițioșii. Debusolații. Entuziaștii. Plictisiții.
Publicul meu țintă este format din oameni, nu corporații, care au nevoie de mai multă claritate, de mai multă voință și de o direcție în care să-și depună efortul și energia ca să exceleze și să-și împlinească potențialul.
CARIERE: Care a fost investiția financiară în acest proiect?
Ștefana Popa: 0. Sunt de părere că dacă un proiect trebuie să existe, el va funcționa de la sine și se va autofinanța. Toți banii strânși de la „Rahat Bici 1” au fost investiți în amenajarea unui birou de consiliere și în acreditarea mea ca trainer și consilier vocațional.
CARIERE: Unde te vezi peste…1 an cu acest proiect?
Ștefana Popa: În alte orașe din România, unde aș sta pentru câte 2 luni pentru a desfășura, în paralel, 2 sau chiar 3 programe „Rahat Bici”, pentru ca impactul în comunitate să fie maxim.
Visez la un fel de turneu de biciuire națională.