Strainii trebuie sa indeplineasca 7 formalitati pentru a deschide o afacere in Romania. In Canada sunt necesare doar 2 proceduri
Daca nu e suprareglementare, atunci sunt legile depasite; daca legile nu sunt depasite, atunci metodologia de aplicare a normelor existente este fie alambicata, fie deficitara. Daca nu se aplica nici una dintre cele trei reguli anterior enuntate, atunci, cu siguranta, ati nimerit in Ruanda.
Conform unui studiu realizat de Banca Mondiala in 87 de state, Canada si Georgia se numara printre cele mai atractive piete investitionale. Multe altele, insa, pierd sanse pentru ca nu au stiut sa faciliteze intrarea firmelor straine. In medie, straini le este necesar un timp cu 50% mai lung pentru a isi legaliza prezenta pe piata decat investitorilor autohtoni.
Obstacole, mai mari sau mai mici, apar pretutindeni, releva raportul “Investing Across Borders 2010”. Exista restrictii sectoriale, procedurile de deschidere a unei reprezentante au grade diferite de durata sau complexitate, limitele dreptului de a detine terenuri sau proprietati difera de la o tara la alta, in fine, cadrul legal este fluctuant.
Cel mai complicat pare – prin prisma duratei procedurilor – sa iti deschizi, ca strain, o afacere in Angola: 263 de zile. In Haiti, treaba merge ceva mai repede: 212 zile. Simple sunt lucrurile in Canada: luni incepi demersurile, sambata esti numai bun de intrat in paine. Dar nici Canada nu este modelul ideal: in Georgia si Ruanda, dosarul se rezolva in numai patru zile.
Timpul necesar pentru a intra, ca proprietar, in posesia unui teren pe care se poate cladi o afacere variaza intre jumatate de an (in Nicaragua sau Sierra Leone) si doua saptamani (in Armenia, Georgia, Coreea de Sud sau Sudan).
Romania, acces limitat la informatii
Din punctul de vedere al procedurilor, autoritatilor canadiene le sunt suficienti doi pasi; in Venezuela e nevoie de 19 formalitati, in Uganda de 21. In Romania, numarul acestora este de 7 (fata 9 in Moldova) – iar cel al zilelor de care un strain are nevoie pentru a pune pe picioare o afacere este de 11, cu una mai mult decat dincolo de Prut.
“Europa de Est a iesit din sistemul economic sovietic si a deschis spatii mari pentru investitorii straini. In pluis”, a explicat Pierre Guislain, unul dintre autorii raportului realizat de Banca Mondiala”, “acordurile economice semnate cu Uniunea Europeana si aderarea la structurile comunitare au dus la o simplificare si eficientizare a procedurilor si au accelerat reformele economice”.
Raportul face referire la facilitatile de inregistrare electronica a unei investitii straine din Romania, Bulgaria si Croatia. Ceea ce lipseste, insa, in Romania (si in Ucraina) este accesul nelimitat la informatia publica despre terenurile disponibile – pe o scala ce se intinde de la 0 la 100, Romania are, in acest sens, doar 33 de puncte, sub, de exemplu, Moldova, care a acumulat 52,6 puncte.
Din momentul in care investitorul a dobandit, insa, informatia, acestuia ii sunt necesare, in Romania, 57 de zile pentru a deveni proprietar de teren cumparat de pe piata privata si, respectiv, 65 de zile, daca terenul este preluat din domeniul public (in Moldova, 19, respectiv, 75 de zile).
Principala problema a Republicii Moldova este ca nu a aderat la Conventia ICSID, de reglementare a disputelor internationale cu privire la investitii, se arata in raportul Bancii Mondiale.