Stresul la job ne face poftă de fast-food: Din fericire, există un remediu simplu
Senzaţia de nefericire şi stresul uriaş la locul de muncă te pot împinge să faci alegeri nesănătoase atunci când vine vorba de mâncare.
Însă un nou studiu realizat de cercetătorii de la Michigan State University arată că există o modalitate destul de simplă de a diminua aceste tentaţii. Şi nu, nu implică să renunţi (neapărat) la job.
În schimb, specialiştii recomandă un somn odihnitor, de 7-8 ore pe noapte, care poate reduce pofta de fast-food.
Science Daily susţine că e este primul studiu care analizează pe larg impactul pe care locul de muncă îl are asupra obiceiurilor alimentare.
"Am remarcat faptul că angajaţii care au o zi stresantă la muncă au tendinţa de a-şi proiecta sentimentele negative şi în farfurie, căci mănâncă de obicei mai mult şi – cel mai adesea – optează pentru fast-food", a explicat Chu-Hsiang Chang, unul dintre co-autorii studiului.
"Totuşi, există şi o veste bună, căci cei care au avut un somn odihnitor şi îndestulat au rezistat tentaţiilor alimentare nesănătoase, în ciuda faptului că au fost stresaţi", a adăugat profesorul.
Dar de ce se întâmplă astfel de lucruri?
Yihao Liu, de asemenea co-autor al studiului, explică faptul că mâncatul este o activitate care are ca efect alungarea stării de anxietate prin înlocuirea ei cu una dintre micile plăceri ale vieţii (să mănânci ceva ce aduce satisfacţie papilelor gustative). Mai mult, consumul de fast-food poate fi o consecinţă a faptului că nu suntem în stare să ne controlăm pornirile.
"Atunci când sunt stresaţi la muncă, oamenii de obicei nu sunt capabili să exercite controlul asupra percepţiilor şi comportamentului astfel încât să se alinieze cu normele sociale şi cu ţelurile personale", arată studiul citat.
Astfel, un somn bun îţi poate da vitalitatea de care ai nevoie pentru a trece peste o zi grea de muncă, concluzionează cercetătorii.