Succesul naste succes: Asociatia Regionala de Resurse Umane, reusita unui proiect bine administrat
Scopul proiectului a fost stimularea unei schimbari de abordare in practicile de management al resurselor umane, pornind de la educare si formare, pana la asigurarea unui climat favorabil inaltei performante prin schimb de modele de buna practica in domeniul RU.
Ca exemple de buna practica, au sustinut prezentari in cadrul celor patru workshop-uri nume rezonante din economia romaneasca: Carpat Cement, Timken, Shell Gas, Bungee Romania, AIG Life, Yarnea, DBM Career Solutions International, Coaching Institute. Totodata, in cadrul seminariilor organizate special pentru administratia publica locala, au participat si cele sase consilii judetene din regiunea de Dezvoltare Nord-Est, care, pe parcursul mai multor etape de lucru, au schimbat intens, practici si modalitati de abordare in domeniul resurselor umane. Diversitatea celor implicati in proiect a avut un adevarat impact atat pentru participanti, cat si pentru viata organizatiilor respective. Dupa cum declara initiatorul acestui proiect, Gheorghe Andries, Director al Departamentului de Training si Consultanta CODECS, este vorba despre "poate cei mai bine cheltuiti bani britanici in Romania".
Intr-adevar, interactiunea culturala a firmelor romanesti cu cele multinationale, schimbul de bune practici, contactul reprezentantilor din consiliile judetene si institutiile deconcentrate din zona Nord-Est cu experiente ale organismelor similare din Franta si Irlanda a transformat mentalitati, conceptii si constiinte. In acelasi timp, companiile multinationale implicate au avut ocazia sa inteleaga mai bine problemele specifice cu care se confrunta firmele romanesti, multe dintre acestea provenite din zona proprietatii publice.
Principalul factor de succes a fost posibilitatea oferita participantilor de a scoate la iveala problemele si preocuparile lor reale, prin intermediul atmosferei si modului interactiv de lucru. Astfel, s-a creat posibilitatea ridicarii de probleme atat de catre invitatii cu experienta din companii multinationale, cat si de catre ceilalti specialisti prezenti. In urma programului, s-au produs deja unele schimbari concrete (infiintarea departamentului de resurse umane – RU, redefinirea atributiilor si a responsabilitatilor specialistului in RU, obtinerea unui proiect de buget de RU, demararea unor studii privind gradul de satisfactie etc.). Dintre acestea, se remarca insa cel mai puternic decizia luata in majoritate de catre parteneri de a continua activitatea sub forma unei asociatii de specialitate, reprezentativa pentru comunitatea responsabililor de RU.
S-a infiintat astfel Asociatia Regionala de Resurse Umane, care isi propune sa fie urmarea initiativelor proiectului mentionat, prin continuarea schimbului intens de bune practici si formarea unei comunitati de dezbatere pe teme critice pentru cultura manageriala din Romania, precum: omul – cel mai important capital, managementul performantei, atragerea, dezvoltarea si retentia resurselor umane, sisteme de compensari si beneficii etc.
Transformarile din mediul romanesc de afaceri pornesc de la integrare, competitie, aliniere, conformare – toate acestea sunt cuvinte ale caror sensuri le patrundem poate inca prea putin. In mediul cultural occidental, este recomandata practicarea schimbarii inainte de a fi necesara. La noi, inca mai auzim sintagma "merge si asa". Asociatia Regionala de Resurse Umane se doreste a fi un catalizator al schimbarii atitudinii fata de oameni, fata de ceea ce trebuie sa insemne buna gestionare a resurselor umane. Asociatia ii asteapta pe toti cei care sunt interesati ca activitatea de RU din firmele lor sa realizeze cu adevarat motivarea si retinerea angajatilor si stimularea performantei. Pentru detalii si contact, va rugam sa vizitati site-ul www.resurse-umane.org.ro.