Suntem al cincilea cel mai mare beneficiar net de fonduri UE
În topul realizat de cotidianul britanic The Telegraph, sub România se află Polonia, Grecia, Ungaria și Portugalia. Astfel că, finanțările totale primite de țara noastră anul trecut au fost de 5,56 miliarde de euro, în timp ce contribuția către bugetul UE a fost de 1,474 miliarde de euro.
150 de miliarde de euro puse la dispoziție de UE
Polonia, care a primit circa 16,18 miliarde euro şi a contribuit cu 4,21 miliarde euro, a fost cel mai mare beneficiar net de fonduri UE (sold pozitiv de 11,97 miliarde euro), urmată de Grecia (sold pozitiv de 5,31 miliarde euro), Ungaria (4,9 miliarde euro) şi Portugalia (4,37 miliarde euro), se arată în analiza cotidianului britanic.
La polul opus, Germania, cea mai mare economie din UE, a avut cea mai mare contribuţie netă la bugetul comunitar anul trecut, de 16,32 miliarde euro, urmată de Marea Britanie (10,76 miliarde de euro), Franţa (9,05 miliarde euro), Italia (4,61 miliarde euro) şi Olanda (4,29 miliarde euro).
Bugetul UE este stabilit anual de către Parlamentul European şi Consiliul European, principalele sursele de finanţare fiind asigurate de statele membre, pe baza venitului lor naţional brut. Alte surse includ plăţile efectuate de statele membre pe baza taxei pe valoarea adăugată pe care o colectează acestea, precum şi taxele vamale şi taxele agricole.