Tot mai mulți români preferă bicicleta sau mersul pe jos în locul mașinii
Studiul, realizat online și pe un eșantion de 1.051 de respondenți din mediul urban, arată că cetățenii din România sunt tot mai preocupați de reciclare și protejarea mediului înconjurător. „Sunt deja câțiva ani de când se discută în spațiul public despre necesitatea protejării mediului înconjurător. Au fost numeroase campanii de informare și responsabilizare, așa că e important să vedem modul în care românii percep acest mesaj și cum acționează pentru a proteja mediu”, a explicat Traian Năstase, Managing Partner al companiei care a realizat studiul.
CELE MAI RECICLATE MATERIALE
Astfel, aproape trei sferturi dintre români (74%) refolosesc pungile de cumpărături, în timp ce 72% cumpără doar cantitatea de mâncare de care au nevoie, ca să evite risipa de hrană. În plus, 69% donează îmbrăcămintea, încălțămintea sau electronicele folosite, tot ca un mod de responsabilitate față de mediu.
97% dintre românii care reciclează fac acest lucru acasă și doar 60% la muncă. Cel mai reciclat material este plasticul (91%), urmat de hârtie (85%) și baterii (82%). Alte materiale pe care românii le reciclează în proporție ridicată sunt sticla (74%), becurile (64%), aluminiul (61%) sau uleiul (28%). De asemenea, medicamentele sunt reciclate în procent de 14%.
Studiul mai arată că trei sferturi dintre români plănuiesc să recicleze în următorul an, iar aproape jumătate (49%) plănuiesc să înlocuiască mașina sau mijloacele de transport în comun cu bicicleta ori mersul pe jos, de câte ori vor avea ocazia.
În ceea ce privește categoriile de vârstă, mai puțini tineri (sub 35 de ani) plănuiesc să cumpere produse de la companiile care se implică în protejarea mediului (39% vs. 44% din total) și mai puțini dintre ei obișnuiesc să recicleze (54% vs. 64% din totalul populației) sau plănuiesc să facă acest lucru în următorul an (70% vs. 75%).