Trei români vor primi granturi în cadrul programului Orizont 2020 al UE
Această a șaptea ediție a concursului de granturi pentru cercetătorii aflați la începutul carierei este prima care se desfășoară în cadrul programului Orizont 2020 al UE. Concursul a atras 3 273 de cereri, dintre care doar 10% au fost acceptate. Dintre beneficiarii granturilor, 143 activează în domeniul „științe fizice și inginerie”, 124 în domeniul „științe ale vieții” și 61 în domeniul „științe sociale și umaniste”. În acest an, proporția femeilor în rândul beneficiarilor a crescut la 33%, față de 30% anul trecut.
Fiecare dintre aceste granturi are o valoare ce poate ajunge până la 2 milioane de euro. Suma totală alocată (485 mil.) contribuie la sprijinirea, în Europa, a unei noi generații de oameni de știință de elită, pentru a dezvolta așa-numita „cercetare fundamentală”: proiecte de cercetare ambițioase, cu grad ridicat de risc și rezultate concrete valoroase din orice domeniu.
Proiectele selectate acoperă o gamă largă de teme, printre care articolele de îmbrăcăminte din textile electronice alimentate cu căldura corpului, detectarea bacteriilor prin miros, „competența în materie de toxicitate” din industria petrochimică, originile raționalității umane, combaterea inflamațiilor legate de cancer, precum și optimizarea designului interfețelor cu utilizatorul.
Creat în 2007 de către UE, Consiliul European pentru Cercetare (CEC) este prima organizație europeană de finanțare a cercetării de vârf în domenii de frontieră. În fiecare an, CEC îi selectează și finanțează pe cei mai buni și mai creativi cercetători, indiferent de naționalitate și de vârstă, pentru a desfășura în Europa proiecte cu o durată de cinci ani. De asemenea, CEC se străduiește să atragă în Europa cercetători de nivel înalt din întreaga lume. Până în prezent, Consiliul European pentru Cercetare a finanțat peste 4.500 de cercetători de nivel înalt aflați în diferite etape ale carierei lor.