Trienala de Arhitectură East Centric 2016 a expus la București peste 200 de proiecte
Trienala include o competiție de practică arhitecturală, dar și una de gândire în arhitectură, despre care profesorul Vladimír de la Šlapeta Brno University of Technology spune că trebuie să fie baza pentru toate inițiativele arhitecturale. Concursul de eseuri Discursuri Critice particularizează evenimentul și îl distinge de celelalte trienale și bienale de arhitectură.
La a doua vizită în București, arhitectul norvegian de origine finlandeză Sami Rintala a remarcat efervescența capitalei şi a îndemnat arhitecții „să nu mai construiască clădiri pentru 20 de ani, ci unele care să dăinuie sute de ani. Aceasta este arhitectura responsabilă.” Tot el a spus despre Casa Poporului că „ar trebui să se deschidă mai mult publicului larg”, menționând că o grădină publică ar fi printre destinațiile care ar „îmblânzi puțin clădirea rece”.
În cadrul Trienalei de Arhitectură East Centric s-au acordat 10 premii arhitecților celor mai spectaculoase case, muzee și amenajări realizate în ultimii ani în regiune, dar și autorilor celor mai inspirate și convingătoare eseuri critice. Astfel, câștigătorii ediției 2016 sunt:
• Design Interior: AB Forum (Croația) pentru amenajarea expoziției permanente a Muzeului de Arheologie din Zadar
• Amenajări exterioare: Nikiforidis-Cuomo Architects (Grecia) pentru reconfigurarea promenadei de pe țărmul orașului Salonic
• Clădiri rezidențiale: ADN BA (România) pentru Proiectul „Ansamblul de locuințe în București”
• Clădiri publice: Radionica Arhitekture (Croația), în colaborare cu Vanja Ilić pentru proiectul Muzeului Culturii Vučedol din Vukovar
• Regenerare: Hertl.Architekten (Austria) pentru proiectul „Casa din Grădină”
• Premiu Special al revistei Arhitext: EAA–Emre Arolat Architecture (Turcia) pentru proiectul Moscheea Sancaklar
• Discursuri Critice / Perspective Teoretice: Ștefan Cristian Popa (România – Marea Britanie)
• Discursuri Critice / Perspective Practice: Ștefana Grădinariu (România – Marea Britanie)
• Profesorii Noștri: Ana Maria Zahariade (România)
• Profesorii Noștri: Vladimir Šlapeta (Cehia)
Ediţia 2016 a Trienalei a prilejuit apariţia a 3 publicații: catalogul expoziției principale, Drifiting Architecture, cartea de eseuri Na(rra)tions și numărul special al Revistei Arhitext cuprinzând 4 fascicole dedicate modulelor și proiectelor conexe, toate disponibile pentru comandă pe www.arhitext.com/shop La acestea se adaugă expoziția Agora Experiments, ce poate fi accesată online, şi care continuă să primească noi proiecte, pe lângă cele 23 de instalații de arhitectură construite cu și în folosul direct al comunității: http://bucharest-triennale.eu/agora-experiments-exhibition.
„Şi această ediţie a Trienalei şi-a propus să continue şi să îmbogăţească proiectul de creare a unei platforme regionale, de comunicare, de schimb de idei şi experienţe între arhitecţi, designeri, urbanişti, dar şi profesionişti din domenii strâns legate de aceştia. Ne bucurăm că am putut avea alături de noi arhitecţi din întreaga Europă, dar şi din Canada sau Japonia şi ne dorim în continuare să itinerăm şi să prezentăm expoziţiile principale ale Trienalei şi în alte centre culturale din regiune şi, de ce nu, chiar şi dincolo de aceasta”, a declarat Arpad Zachi, directorul Trienalei de Arhitectură East Centric.
Între 16 septembrie și 9 octombrie, peste 50 de arhitecți de renume au fost prezenți la București pentru a-şi prezenta lucrările sau a juriza competiții de arhitectură și de critică, pentru a susține conferințe şi a participa la dezbateri în cadrul celei de-a doua ediții a Trienalei de Arhitectură East Centric, organizată de Fundația Arhitext Design (producător şi promotor) împreună cu Ordinul Arhitecților din România (partener strategic principal) și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (partener strategic).
Expozițiile principale au reunit peste 200 de proiecte ce surprind practica arhitecturală recentă din cele 26 de țări ale Europei Centrale și de Est și au fost găzduite de Teatrul Național din București, ARCUB Gabroveni şi Centrul de Cultură Arhitecturală al Uniunii Arhitecţilor din România. Spectacolele de muzică și teatru au completat programul ediției 2016 a cărei temă a fost „Drifting”.