TVA-ul va creste la 24%. Care sunt efectele?
Propunerea de majorare a TVA va fi trimisa FMI, care urmeaza sa se reuneasca cel mai probabil miercuri in board pentru a lua o decizie in privinta acordarii transei de imprumut.
Informatiile au fost confirmate de catre premierul Emil Boc la finalul sedintei de guvern, care a precizat ca majorarea TVA va fi aplicata de la 1 iulie.
"Nu aveam o solutie mai buna din perspectiva deciziei Curtii Constitutionale. Ne vom corela politicile fiscal-monetare cu cele ale Bancii Nationale pentru a tine sub control inflatia si cursul euro-leu", a spus Boc.
El a aratat ca majorarea TVA este singura decizie a Guvernului, fara eventuale cresteri ale cotelor CAS si impozitarea suplimentara a pensiilor.
“Nu este o masura care sa fie cea mai buna pentru Romania in momentul de fata”, a declarat Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu
Guvernul va insista totodata ca Parlamentul sa opereze modificarile la legile privind reducerea salariilor bugetarilor si recalcularea pensiilor speciale pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare, astfel incat aceste masuri sa poata fi aplicate de la 1 iulie.
Surse oficiale au declarat vineri agentiei Mediafax ca Executivul analizeaza majorarea TVA la maxim 23% in cazul in care va fi majorata si cota unica de impozitare sau la 24% daca impozitul unic va fi pastrat la nivelul actual de 16%.
Analistii: Inflatia va fi de 7-8% la finele anului. Economia va scadea mai mult decat s-a anticipat
Majorarea TVA de la 19% la 24% va determina cresterea ratei inflatiei la 7-8% in acest an si o contractie a economiei peste asteptarile actuale, au declarat pentru Mediafax analistii economici.
"Majorarea TVA la 24% va avea un impact semnificativ asupra evolutiei economiei si ratei inflatiei. Inflatia se va situa la finalul anului la aproximativ 8%, cu circa 4 puncte procentuale peste prognoza actuala", a declarat sambata economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal. Ea a precizat ca accelerarea inflatiei va diminua foarte mult marja de manevra a BNR, in contextul in care banca centrala vrea sa incurajeze activitatea de creditare, dar are ca principal focus stabilitatea preturilor.
"Impactul majorarii TVA asupra inflatiei ar putea fi mai redus in cazul in care impactul nu este transmis intergral consumatorilor sau daca vor exista exceptii de la aplicarea cresterii", a spus Pal.
Reprezentantul UniCredit Tiriac Bank a mentionat ca nu a finalizat scenariul privind influenta cresterii TVA asupra economiei, dar anticipeaza ca masura va avea ca efect o scadere a PIB-ului peste asteptarile actuale.
La randul sau, economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc, a aratat ca este de asteptat ca masura de crestere a TVA sa duca inflatia la 6-7%, ceea ce in mod evident va afecta semnificativ puterea de cumparare a romanilor. Mai mult, Chidesciuc a aratat ca masura va determina o contractie a economiei mai mare decat cea anticipata in prezent, de 1,4%.
BNR a fixat pentru acest an o tinta de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual, si estimeaza ca rata anuala se va situa la 3,7%.
Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea Produslui Intern Brut in termeni ajustati sezoneri, fata de precedentele trei luni, cu 0,1%. Incepand de atunci, PIB-ul a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresterea usoara, de 0,1%, din trimestrul al treilea din 2009.
Fondul Monetar International estimeaza pentru acest an o crestere economica de 0%, dar nu exclude o contractie de pana la 0,5%.
Curtea Constitutionala a decis vineri ca sunt neconstitutionale unele dintre masurile de austeritate din legile pentru care Executivul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului, care reglementau printre altele scaderea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%.
Presa internationala evoca riscurile inflationiste generate de cresterea TVA in Romania
Agentiile de presa internationale au preluat rapid informatia privind cresterea TVA cu 5 procente, anuntata sambata de premierul roman Emil Boc, citand o serie de analisti care avertizeaza asupra riscurilor cresterii inflatiei in urma implementarii unei astfel de masuri.
Premierul roman Emil Boc a anuntat sambata cresterea TVA de la 19 la 24 la suta, fara a majora si cota unica de impozitare, in cadrul eforturilor Guvernului de a obtine o noua transa din imprumutul de la Fondul Momentar International (FMI), scrie Associated Press.
Aceasta masura, care va intra in vigoare de la 1 iulie, va trebui sa permita Romaniei sa isi mentina deficitul public la 6,8 la suta din PIB in 2010 , asa cum si-a luat angajamentul fata de FMI, in schimbul imprumutului global de 20 de miliarde de euro deblocat in 2009, adauga AFP.
Masura va fi insotita de taieri salariale de 25 la suta in sectorul public, o masura a planului de austeritate care a fost validata de Curtea Constitutionala si care urmeaza sa fie votata de Parlament pentru a intra in vigoare.
Numerosi economisti sustin ca o crestere a TVA va avea efecte negative, afectand si mai mult cererea interna.
"O crestere a TVA va avea consecinte asupra puterii de cumparare a tuturor cetatenilor", a apreciat analistul economic Aurelian Dochia, membru al consiliului de administratie al bancii BRD, citat de AFP. Guvernul a precizat insa ca aceasta crestere de TVA va fi coordonata cu Banca Nationala, pentru limitarea riscurilor inflationiste.
Analistii sustin insa ca investitorii sunt mai ingrijorati ca niciodata de capacitatea Guvernului de a implementa pasii necesari pentru mentinerea acordului cu FMI, precizeaza Reuters.
"Pietele nu se vor linisti pana cand FMI nu va anunta clar ce intentioneaza sa faca in legatura cu Romania", a declarat Nicolae Alexandru-Chidesciuc, economistul sef al ING Bank din Bucuresti, citat de agentia britanica.
Bloomberg il citeaza pe ministrul roman de Finante, Sebastian Vladescu, potrivit caruia produsul intern brut si previziunile privind inflatia vor trebui probabil revizuite in urma cresterii TVA, care va aduce la buget intre 3,5 si 4 miliarde de lei.
FMI si Guvernul roman anticipeaza ca economia se va contracta cu 0,5 procente in acest an, dupa o scadere cu 7,1 la suta in 2009, in timp ce Banca Centrala anticipeaza o inflatie la sfarsitul anului de 3,7 procente.