Uitaţi-vă la România, nu la Grecia! Moody’s avertizează Guvernul…
Protestele din România şi din Ungaria au atras atenţia presei internaţionale, dar şi agenţiilor de rating. Jurnaliştii străini analizează acum, cele două ţări din Europa de Est, considerându-le mai instabile financiar decât... Grecia!
Jurnaliştii revistei Forbes au pornit de la ideea că, în comparaţie cu 2009, înmatriculările de maşini noi au scăzut cu 73,7% şi, în Ungaria, cu 74,1%… La nivelul Uniunii Europene, procentul este de 15,8%.
Aceste cifre ar demonstra că, atât în România, cât şi în Ungaria, clasa de mijloc ar fi afectată de criza economică şi de măsurile de austeritate luate.
Un alt criteriu luat în considerare de jurnaliştii de la Forbes este cel al banilor trimişi acasă de imigranţii români, procentul scăzând cu peste 50% faţă de 2008.
Apoi, PIB-ul României şi al Ungariei este egal cu cel al Greciei, sugerându-se ideea de fragilitate economică, în special în România, cei de la Forbes atrăgând atenţia că FMI-ul şi Banca Centrală Europeană ar trebui să fie mai atente la România, nu doar la Grecia.
Ceea ce jurnaliştii de la Forbes omită să adauge este că, în România, datoria publică este doar de 40% din PIB (a grecilor este peste 100% şi, dacă nu ajung rapid la un consens cu investitorii privaţi, ţara va intra în faliment) iar rata şomajului este până în 6%, cu mult sub media Uniunii Europene, care este de 10%.
Pe de altă parte, Moody's avertizează că România ar putea să îşi piardă calitatea de ţară recomandată investitorilor, dacă protestele din ţară, începute pe 12 ianuarie, vor continua.
"Chiar dacă recentele evenimente, declanşate de demisia secretarului de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat, întârzie implementarea reformei în domeniul sănătăţii, efectul asupra ratingului României ar fi pozitiv dacă forma finală a legii întruneşte condiţiile impuse de FMI, UE şi Banca Mondială, dar în acelaşi timp se bucură de legitimitate politică şi publică ca urmare a participării lui Arafat la formulare", au spus cei de la Moody's.