Un nou centru de formare pentru personalul care intervine în situații de urgență
“Centrul Național de Formare în Asistența Medicală de Urgență în Coordonarea Accidentelor cu Multiple Victime” este unul dintre cele mai moderne centre de instruire, din Europa Centrală și de Est, pentru personalul medical, de comandă și control care intervine în situații de urgență. Centrul va fi administrat de UPU SMURD Târgu Mureș în cooperare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Horea” al județului Mureș. Centrul va asigura formarea a sute de specialisți anual.
Renovarea și reamenajarea spațiului noului centru au fost realizate cu sprijinul Fundației Vodafone România și al Fundației pentru SMURD, investiția Fundației Vodafone ridicându-se la 270.000 de euro.
"Centrul de formare inaugurat astăzi este unul dintre cele mai importante realizări din ultimii ani în ceea ce privește pregătirea personalului pentru a face față intervențiilor în situații de urgență. Centrul permite instruirea și simularea în situațiile medicale de urgență, precum și în coordonarea intervențiilor de urgență la nivel înalt. Dotarea centrului include simulatoare medicale complexe, mediu de simulare real cum ar fi strada și mașina demontabilă în vederea simulării descarcerării, o cabină a unei ambulanțe, o cameră de resuscitare și altele. Totodată în cadrul centrului este un simulator virtual achiziționat prin fonduri structurale și care permite crearea unor situații foarte complexe cât mai aproape de realitate“ a declarat Raed Arafat, Președintele Consiliului Director, Fundația pentru SMURD și Subsecretar de stat în Ministerul Sănătății.
De zece ani alături de SMURD
Dotarea centrului a fost realizată din fonduri ale Ministerului Sănătății, Fundația pentru SMURD și Fonduri Europene prin programul POSDRU. „Însă, acest centru nu ar fi putut fi deveni operațional dacă nu aveam contribuția Fundației Vodafone care a finanțat, în cooperare cu Fundația pentru SMURD, renovarea clădirii și modernizarea ei. Clădirea în care a funcționat anterior unitatea de primiri urgențe și care a fost mutată la sfârșitul anului 2012 se afla într-o stare avansată de degradare“ a mai spus Raed Arafat.
“Suntem alături de SMURD și Fundația pentru SMURD de 10 ani în multe dintre proiectele lor care au ca scop salvarea de vieți omenești. Parteneriatul nostru a îmbrăcat diverse forme, de la dotarea ambulanțelor cu echipamente de transmisiuni de date și video, până la achiziția de mașini de intervenție, iar acum, reabilitarea acestui centru de formare de care România are atâta nevoie.”, a spus Iñaki Berroeta, CEO Vodafone Romania.
Centrul, suprafață totală de 500 m2
Centrul are o suprafață totală de 500 m2 și a fost amenajat în fosta clădire de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență, Târgu Mureș. Costurile totale pentru construcția și dotarea noului centru se ridică la 1.293.000 de euro. Centrul va găzdui anual peste 50 de cursuri de formare, sesiuni de pregătire teoretice și practice. Cursurile vor fi, în mare parte, gratuite, iar numărul celor care vor beneficia de această pregătire specializată depășeste 1.000 de persoane pe an. Centrul este dotat cu un sistem avansat de simulare virtuală în caz de dezastre, la cele mai înalte standarde europene, cu ajutorul căruia personalul de intervenție din diferite instituții va putea fi confruntat cu situații reale, incluzând cutremure, accidente de tren, accidente aviatice etc.
Sistemul de simulare de accidente este unic în România și include:
–un simulator de accidente de circulație dotat cu suprafață asfaltată (care simulează o parte de autostradă) și un automobil complet dezmembrabil care permite simularea operațiunilor de descărcerare;
–manechine 3 G: simulatoare de pacient tip simMan, capabile să simuleze orice patologie de urgență, la trei vârste diferite: adult, copil și bebeluș);
–o cameră de reanimare care simulează o încăpere de resuscitare spitalicească;
–o camera tip garsonieră în vederea simulării accidentelor chimice casnice și a punerii personalului medical și paramedical în situații cât mai aproape de realitate (incendiu, gaze toxice etc);
–două săli de cursuri, pentru instruirea teoretică.