Un spațiu situat la granița dintre literatură și artă plastică
Opera maestrului Mihai Ţopescu a generat un concept modern al standului: la exterior, de jur împrejur, sunt imprimate imagini cu pădurea colorată pe care artistul a realizat-o anul trecut, la Dumbrava, şi pentru care au fost colorati peste 600 de copaci, ca o formă de protest împotriva defrişărilor abuzive. Arhitecta Andreea Macău a creat un adevarat înveliş, ca o cămaşă albă, protectoare, care să pună în valoare „Cuibul“ creat de Mihai Ţopescu.
Andreea Macău, arhitectul standului, remarcă: „Povestea standului Institutului Cultural Român are ca temă centrala călătoria. Obiectele de design modern, în alb-negru, pe care sunt expuse cărți de poezie, proză, istorie şi artă, te invită să te oprești, să alegi, să citești, să îţi ridici privirea şi să vezi cuibul, situat exact în inima pădurii“.
„La standul ICR de la Bookfest 2018, cititorii pot găsi lucrări recente publicate de Editura Institutului Cultural Român, extraordinare apariții dintre care amintesc doar câteva: «Gigi Căciuleanu– Omul dans» de Ludmila Patlanjoglu, «Geta Caragiu.Sculptura» de Elena Dumitrescu, «Desenul din atelier», volumele I si II, de Iolanda Malamen, «Hurezi Monastery»/ «Mânăstirea Hurezi», lucrare realizată de Corina Popa și Ioana Iancovescu, «Mănăstirile Olteniei. Artă și spiritualitate», ediția a doua, de Elisabeta Negrău și Vlad Bedros.
Sperăm că standul ICR să surprindă publicul și la această ediție– după un binemeritat loc întai la Livre Paris – nu numai prin cărțile extraordinare pe care le expune și prin programul dens de dezbateri și lansări, ci și prin piesa de referință a expoziției «Manifest», semnată de artistul plastic Mihai Țopescu, o piesă cu un mesaj puternic ce a generat întreg conceptul standului. Ne-am dorit un stand la granița dintre literatură și artă plastică, o abordare diferită a spațiului expozițional, care să pună într-o lumină cât mai bună autorii celor mai recente titluri de la editura ICR“, a declarat Liliana Țuroiu, președinte ICR.