Un stagiar la Apple câştigă mai mult decât un CEO în România
Departe de jungla de pe Wall Street, unde stagiarii trebuie să reziste câte 15 ore pe zi, cei din Silicon Valley sunt bine trataţi. La Apple, stagiarii lucrează 40 de ore pe săptămână, iar dacă fac ore suplimentare, acestea sunt plătite cu 50% mai mult. Pe oră, ar veni, la un program de 40 de ore, 34 de euro.
Mai mult, Apple pune la dispoziţia noilor recruţi locuinţe gratuite, pe care trebuie să le împartă cu alţi colegi. Iar pentru cei care nu vor să îşi împartă casa cu nimeni, primesc un primă de 900 de euro.
Un fost stagiar a spus că a primit 3.300 de euro drept primă de instalare, dar că nu a fost o excepţie. Este politica firmei, pentru a atrage oameni din lumea întreagă, care să se simtă bine şi să fie la potenţial maxim.
Business Insider scrie şi că stagiarii de la Apple sunt instruiţi să păstreze secretul profesional încă din prima zi în companie. Formarea constă în cursuri de management în cadrul cărora învaţă cum să nu divulge ceea ce fac la muncă nici măcar familiei. Aceştia nu pot spune nici pentru cine lucrează.
Totul este total blocat. Este imposibil să faci fotografii în campus, e o chestie de nebuni, a declarat fostul stagiar.
Şi nu de puţine ori, stagiarii nici măcar nu ştiu la ce lucrează. Este o chestiue de secret industrial, dar şi una de marketing. De exemplu, atunci când Google îşi prezenta ultima tabletă, în 2014, Apple a lăsat să se scurgă imagini cu iPad mini3. O strategie de deturnare a atenţie care s-a dovedit a fi fructuoasă.
Un alt salariat al Apple a spus că această cultură a secretului este legată şi de competitivitatea excepţională care există în întreprindere.
Stagiarii de la Apple au şedinţe săptămânale cu şefii companiei sau cei ai diferitelor compartimente, unde pot discuta deschis şi pot învăţa. Şi nu de puţine ori sunt angajaţi. Contrar stagiarilor de la Facebook sau de la Google, care pleacă după ce au trecut pron această experienţă, cei de la Apple sunt mai fideli, unii sunt în firmă de 25-30 de ani. Dacă te gândeşti că salariul de pornire este de 6000 de euro, adică 6.800 de dolari, nu e de mirare.