Una din cinci companii din Romania va continua sa angajeze personal pana la finele anului
In ciuda scaderii considerabile fata de perspectiva inregistrata trimestrul trecut, Previziunea Neta de Angajare se mentine la o valoare decenta de +11%. De asemenea, cu toate ca se observa o scadere constanta a Previziunii de la un trimestru la altul, studiul realizat pe un esantion de 763 de angajatori romani indica faptul ca una din cinci companii din Romania va continua sa angajeze personal pana la finele anului.
„Pentru a vedea o crestere constanta, fara scaderi masive in randul angajarilor, sunt necesare demersuri noi atat din partea executivului si a angajatorilor, cat si din partea celor aflati in cautarea unui loc de munca, inclusiv a proaspetilor absolventi. Asteptarile tuturor stakeholder-ilor direct interesati de evolutia pietei muncii continua sa creasca – sunt din ce in ce mai numeroase si mai complexe. Cu totii ne aflam in cautarea de noi avantaje si ne dorim flexibilitate. Acestea sunt cateva drintre elementele esentiale care pot stimula economia Romaniei sa combata eficient recesiunea prin crearea de noi locuri de munca. Intr-adevar, este dificil sa combati efectele unei recesiuni globale (mai ales o consecinta precum rata extrem de ridicata a somajului), insa o arma eficienta in aceasta lupta consta in orice demers realizat in scopul intaririi economiei. Esential este ca toti cei care contribuie la schimbarile din peisajul economic sa se implice – solutia la iesirea din acest impas trebuie identificata impreuna. Consideram ca evolutia locurilor de munca va fi una pozitiva si pe parcursul urmatoarelor luni, insa anul 2012 anunta deja noi provocari.”, a declarat Valentin Petrof, Country Manager al ManpowerGroup Romania.
“Consideram ca adevarata amenintare pentru piata muncii o constituie nu scadererea cererilor, ci deficitul de competente la nivelul candidatilor. Studiul realizat recent de ManpowerGroup privind Deficitul de Talente a aratat ca in Romania muncitorii calificati – pe care se bazeaza activitatea din numeroase industrii – reprezinta principalul deficit de personal la nivel national. In plus, angajatorii romani intampina cele mai mari dificultati in acoperire a pozitiilor disponibile (53%) din toata regiunea EMEA. Trebuie sa investigam in detaliu care sunt competentele si abilitatile de care piata muncii are cea mai mare nevoie, dupa care sa punem la punct programe specifice de dezvoltare a acestora. Demersuri strategice de relocare a personalului care detine competente specifice si mobilitatea fortei de munca la nivel national sunt elemente importante pentru asigurarea surselor necesare de personal la locul si la momentul potrivit. Angajatorii trebuie sa investeasca atat timp cat si resurse in optimizarea strategiilor de imbunatatire a ratei de retentie si implicare la nivelul personalului, totodata gestionandu-si din ce in ce mai eficient demersurile de redistribuire si de recalificare a angajatilor,” a adaugat Petrof.
La nivel local, angajatorii din toate cele opt regiuni analizate se asteapta la cresterea ritmului angajarilor pe parcursul Trimestrului 4, 2011. Cele mai optimiste planuri de angajare sunt raportate in regiunea de Sud-Vest, unde Perspectiva Neta de Angajare se ridica la +14%. Un climat la fel de favorabil angajarilor este observabil in alte patru dintre regiunile analizate, unde Previziunea se situeaza la +13%, respective in Bucuresti & Ilfov, Nord-Vest, Sud si Vest. Angajatorii din regiunea Centru raporteaza o Previziune de +12%.
Comparatiile la nivel de sectoare de activitate arata ca angajatorii din opt dintre cele 10 sectoare de activitate analizate previzioneaza cresteri ale personalului pentru Trimestrul 4, 2011. In sectorul Comertul cu ridicata si cu amanuntul angajatorii previzioneaza cresteri considerabile de personal, cu o Perspectiva Neta de Angajare de +23%.Un ritm alert privind angajarile este anticipat in sectorul Industria prelucratoare, unde Previziunea atinge +20%, iar o crestere promitatoare a numarului de angajati este prevazuta in sectorul Constructii, unde angajatorii raporteaza o Previziune de +17%. Perspectivele de angajare pentru sectorul Transport, depozitare si comunicatii sunt situate la un procent de +12%, iar angajatorii din sectorul Finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri raporteaza o Previziune de +8%. Pe de alta parte, in sectorul Agricultura, vânatoare, silvicultura si pescuit, angajatorii indica o scadere de patru puncte procentuale a Previziunii Nete de Angajare.
EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa)
Tendintele de pe piata muncii pentru Trimestrul 4 din regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) indica aceleasi tendinte fluctuante privind piata muncii manifestate de angajatori pe tot parcursul lui 2011, in 18 dintre cele 23 de tari participante la studiu fiind anticipate Previziuni Nete de Angajare cu valori pozitive. Perspectivele se afla in scadere fata de Trimestrul 3, 2011 in 13 dintre tarile participante la studiu, dar se imbunatatesc in 11 tari comparativ cu perioada similara a anului trecut. La nivel local, cele mai puternice planuri de angajare se manifesta
in Turcia, Norvegia si Bulgaria, iar cele mai slabe in Grecia si Italia. Cu toate ca angajarile se asteapta sa aiba valori pozitive in intreg teritoriu, perspectivele din sectorul Industria prelucratoare sunt mai scazute in majoritatea statelor din Europa, in ciuda prognozei constante din Germania.
International
Angajatorii din India si China indica o scadere a nivelului angajarilor comparativ cu trei luni in urma, un numar din ce in ce mai semnificativ de angajatori din aceste doua tari afirmand ca exista o incertitudine din punct de vedere economic care poate influenta ritmul angajarilor pentru trimestrul urmator. Angajatorii din Brazilia si Taiwan raporteaza cele mai puternice planuri de angajare la nivel global si afirma ca vor mentine un ritm robust in ceea ce priveste adaugarea de personal. Pe de alta parte, angajatorii din Statele Unite ale Americii vor metine o abordare precauta in ceea ce priveste angajarile pentru ultimul trimestru al anului. In timp ce Previziunea Neta de Angajare s-a redus fata de trimestrul anterior in 21 dintre cele 39 de tari si teritorii participante la studiu, valori pozitive se mentin in 36 dintre acestea si sunt mai puternice fata de perioada similara a anului trecut in majoritatea tarilor participante la studiul ManpowerGroup.
Studiul realizat de ManpowerGroup asupra pietei muncii indica previziuni cu valori pozitive pentru Trimestrul 4, 2011 in 36 dintre cele 41 de tari si teritorii analizate, cu o Previziune Neta de Angajare aflata in scadere comparativ cu trei luni in urma in 21 de tari si teritorii si aflate in crestere in 20 dintre acestea comparativ cu perioada similara a anului trecut. Cele mai puternice planuri de angajare pentru ultimul trimestru din 2011 sunt raportate de catre angajatorii din Brazilia, Taiwan, India, Singapore, Panama, Noua Zeelanda, Columbia si Hong Kong si sunt cele mai scazute in Grecia, Italia, Slovenia si Spania. Angajatorii din Israel si Slovacia participa in acest trimestru pentru prima data la studiu.
“Scanteia de optimism observabila la nivelul pietei muncii globale pe parcursul trimestrului anterior nu s-a stins, intrucat angajatorii din majoritatea tarilor studiate au pus piciorul pe pedala de acceleratie in privinta angajarilor. Companiile de pretutindeni sunt mult mai agile si se ajusteaza rapid la amenintarile majore precum cererea in scadere observabila pe piata, sporind sau sistand activitatea de angajare in functie de context”, a declarat Jeffrey A. Joerres, Presedinte si CEO al ManpowerGroup.
“Asemeni pietelor financiare, piata muncii trece printr-un proces de ajustare continua la o noua stare de normalitate, insa acest lucru presupune traversarea unor stari de turbulenta. Trecerea prin aceste etape de balans este dificila pentru angajatori, insa majoritatea sunt precauti in privinta angajarilor. Spre exemplu, perspectivele de angajare in scadere ale angajatorilor indieni se datoreaza partial cererilor scazute din Statelor Unite, in conditiile in care Statele Unite genereaza aproape 60 la suta din cifrele de afaceri obtinute in industria IT din India. Concomitent, perspectivele de angajare din China se afla in scadere pentru al patrulea trimestru consecutiv, pe masura ce angajatorii – in special cei care detin afaceri mici – se confrunta cu costuri din ce in ce mai ridicate cu forta de munca. Vesti bune vin din Japonia, unde optimismul angajatorilor a atins cel mai inalt nivel din ultimii trei ani pana in prezent, intrucât companiile afectate de cutremurul din regiunea Tohoku revin la volumul normal de productie iar initiativele guvernamentale directionate catre cei ramasi fara un loc de munca ajuta la recuperarea pietei locale.”
Despre studiu
Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca se realizeaza trimestrial si masoara intentiile angajatorilor de a creste sau de a diminua volumul angajarilor totale pe parcursul trimestrului urmator. Studiul este unic din punct de vedere al amplorii sale, al scopului si al sferei de aplicare, duratei si ariei de interes. Studiul se realizeaza de aproape 50 de ani si este unul dintre cele mai credibile studii din lume privind activitatea de angajare. Studiul se bazeaza pe intervievarea unui numar de peste 65.000 de angajatori din sectoarele public si privat din 39 de tari si teritorii, pentru masurarea perspectivelor de angajare in fiecare trimestru.