Valoarea marilor învățăminte. Ce lecții ne-a dat 2015
Pentru unii dintre noi, sfârșitul anului înseamnă încheierea unui capitol din cartea vieții și începerea altuia. Pentru alții însă, se schimbă doar data din calendar.
În fiecare moment al vieții noastre, experimentăm și punem pe „harta” mentală un teritoriu aflat dincolo de limitele pe care le avem la momentul respectiv. Experimentăm în orice moment, prin stările mentale de procesare internă, prin stările corporale date de comportament, stările emoționale sau fiziologie. Toate acestea sunt independente, dar conlucrează într-o triadă minte-emoție-corp.
Experiența este despre modul cum gândim, cum ne mișcăm și cum acționăm.
Am tras linie acum, la final de 2015 și ne-am hotărât să întrebăm profesioniști din diverse domenii despre 3 lucruri pe care le-au învățat anul acesta și ce au adăugat experienței pe care o aveau:
Rin Drăgoiu (Manager atelier tailoring, Christian Tailor): 2015 m-a învățat că trebuie să îți respecți promisiunile făcute, că trebuie să îți stabilești target-uri și deadline-uri exacte, iar pentru îndeplinirea lor trebuie să te dedici 100%.
Ciprian Grecu (Managing Partner, GrecuLawyers): Anul acesta am învățat multe, dar cred că cele mai importante lucruri sunt:
1. Un business de succes se bazează pe încrederea clienților în ceea ce oferi. Luptă pentru a obține încrederea clienților și nu banii lor.
2. O idee poate veni de la un singur om, punerea unei idei în practică, cu succes, se poate face doar în echipă.
3. Ca să poți avea succes pe plan profesional este important să fii cel puțin mulțumit pe plan personal.
Roaită Flavius Nicolae (Muzeograf gradul II, MNIR): Lucrând în decursul anului alături de colegi care au mai multă experiență, poți acumula mai mult și mai repede noțiunile care se regăsesc în cărțile de specialitate.
Am mai învățat că răbdarea este o virtute și, nu în ultimul rând, că tinerii , studenții, reprezintă o valoare foarte importantă mai ales dacă li se acordă atenție și sprijin. Ei pot ajuta instituțiile într-o foarte mare măsură.
Ioan Istrate (Antreprenor și pilot de balon – John Balon Skyteam): Aș putea spune că în 2015 principalele incercari prin care am trecut m-au făcut să redescopăr valoarea răbdării și a chibzuinței. Totodată, a fost interesant să văd cum lucruri care mergeau ca unse în trecut, acum necesită eforturi mari pentru a fi duse la bun sfârșit.
Alexandru Giboi (Director General Agerpres): Cred că cel mai important lucru învățat a fost răbdarea. Și cum se face un amendament pentru bugetul unei instituții.
Bălica Marcel (Tattoo Artist, Needle&Ink): Profesional ai tot timpul ceva de învățat. Mă bucur să fiu artist tatuator, nu am niciodată limite și, mai ales, nu te poți compara cu nimeni, căci fiecare are stilul său.
Sabina Cornovac (Community Coordinator Marketing Manager, F64.ro): Am învățat ceva nou în fiecare zi. În domeniul în care activez eu apar mereu schimbări și trebuie să fim la curent cu ele. De la rețele sociale până la site-uri internaționale, de la cărți de specialitate până la evenimente dedicate, ai o mulțime de resurse care să te ajute să știi în orice moment toate noutățiile de care ai nevoie.
Am învățat că trebuie să îndrăznești să schimbi ceva. Fie că ești de ceva timp la locul tău de muncă sau abia te-ai angajat, ai curajul să schimbi lucruri. Cu argumente și dovezi, orice manager va accepta o schimbare care îi va ajuta business-ul să evolueze. E treaba ta să îi propui asta și să îi demonstrezi că merită.
Nu în ultimul rând, am înțeles cât de important este să socializezi și să ieși în lume. Fie că lucrezi în online sau în offline, lumea ta nu trebuie să se rezume la asta. Mergi la evenimente, cunoaște oameni noi, pune întrebări, intră în grupuri de discuții, învață de la alții și aplică apoi în business-ul tău. Prin definiție, online-ul este o lume socială, deci așa ar trebui să fim și noi.
Cătălin Păduraru (Antreprenor, Owner Bike Geek): 2015 a fost al doilea an de antreprenorat pentru mine. A fost un an în care business-ul de care mă ocup s-a maturizat foarte mult, iar eu am acumulat foarte multe cunoștințe noi. Cel mai important lucru pe care l-am învățat în anul 2015 a fost să capăt o viziune, să înțeleg amploarea business-ului cu biciclete la nivel global și tendințele acestei industrii. Am participat la cel mai mare târg de biciclete din lume (Eurobike) și acolo am putut lua contact cu cei mai mari jucători din piață, am putut vedea trenduri noi și înțelege mai bine unde se află România față de piața internațională. Am învățat managementul afacerii. De profesie sunt fizician și, din păcate, nimic din instruirea mea nu m-a pregatit până acum pentru a gestiona un start-up. Din exterior părea foarte ușor și ideal, ca la facultate, însă provocările nu au întârziat să apară încă din primele zile. Am învățat multe, mai ales în primele luni, dar este un domeniu în care nu încetezi niciodată să te perfecționezi. Am învățat să construiesc și să motivez o echipă. Pe măsură ce afacerea s-a extins, am adus oameni noi și am constatat cât de importantă este echipa. Împreună putem face lucrurile să meargă foarte ușor sau putem să batem locul pe loc, indiferent de provocările cu care ne întâlnim sau oportunitățile pe care le descoperim.
Tu ce ai învățat anul acesta?