Veste buna pentru IT-istii romani: este o mare foame de oameni buni in domeniu!
IT-ul este specialitatea care i s-a potrivit ca o manusa romanului: multa materie cenusie si investitii mici, comparativ cu alte demersuri antreprenoriale. Tot IT-istii sunt profesionistii care au ingrosat cel mai semnificativ randurile emigrantilor romani.
Educatia formala
Pregatirea informaticienilor, pe langa componenta "studiu individual", presupune doua forme de invatare: studiile universitare si trainingul.
In ceea ce priveste pregatirea academica, Romania are anual cateva mii de absolventi in informatica, adica una dintre cele mai mari productii din Europa. "Ca sa va dati seama cum stam", spune Gheorghe Dobrea, "sa luam exemplul Danemarcei: are cea mai mare rata de penetrare a internetului din Europa, cel mai mare numar de calculatoare pe cap de om. Intr-un cuvant, stau foarte bine cu informatizarea. Dar, tot Danemarca are doar 500 de absolventi de informatica anual". In acelasi timp, Romania are una dintre cele mai mici rate de penetrare a calculatoarelor din Europa. Investitia in IT pe cap de locuitor e de cateva zeci de dolari om anual. Media pe Uniunea Europeana e in jur de 600-700 de euro anual. Si Ungaria are in jur de 200 de euro.
Numarul mare de specialisti in calculatoare, furnizati anual de facultati, naste problema asimilarii lor de catre piata. "Problema este ca nivelul pregatirii lor la terminarea facultatii este destul de redus. Nu pot face fata necesitatilor industriei in momentul cand se arunca in job. Firmele de IT vin mereu la noi si ne cer oameni bine pregatiti. Oameni valorosi, specializati in IT, se cauta mereu. Dintre cei care sa umple niste goluri sunt destui. Cred ca s-a fortat putin nota in Romania cu studiile de informatica. Poate si din cauza cererii determinate de tendinta de plecare".
Reforma invatamantului superior proaspat anuntata ar putea rezolva ceva din decalajul creat intre cerere si oferta, cu conditia ca orientarea specializarilor sa se faca in legatura cu necesitatile industriei. Ca exemplu, Gheorghe Dobrea ii evoca pe inginerii de sistem, specializati pentru un anumit produs hardware sau software. "Ii poate pregati facultatea la nivelul cel mai bun? Sau nu? Nu neaparat dupa trei ani, dar dupa cinci ani, dupa sase, poate sa-i dea? Asa ar fi ideal. O facultate isi atinge telul atunci cand absolventul unui master este vanat de multe firme care au certitudinea ca pot sa-l foloseasca imediat cu incredere".
O solutie pentru ridicarea nivelului de pregatire la standarde occidentale ar putea-o constitui firmele de training. La nivel de initiere in IT, acestea exista in numar suficient de mare si fac treaba buna. Insa, pe nivelul foarte ingust de specializare in IT, pe care activeaza si Intelprof, sunt doar trei-patru competitori seriosi. Nu e mai putin adevarat ca, pe nisa foarte ingusta de specializare IT, cererea de training este in continuare mica. Daca s-a schimbat ceva in structura cererii de training IT, atunci se poate vorbi de faptul ca grosul solicitarilor vine acum din partea companiilor care isi asuma in tot mai mare masura investitia in trainingul angajatilor. "Schimbarea s-a produs in perioada 2000-2002. Doar in jur de 5% dintre cursantii nostri sunt persoane care suporta pe cont propriu costurile cursurilor. Companiile au inceput acum sa investeasca in angajatii lor. Sigur, se are in vedere si riscul ca oamenii sa plece, o data ce au capatat certificarea cunostintelor. Conform statisticilor, cele mai putin protejate sunt companiile si institutiile de stat, care, dupa ce trimit oameni la training, ii pierd."
Piata interna si externa
Aderarea la UE imbraca mai multe aspecte. In afara celor care pleaca in Vest, nu putem neglija faptul ca, in momentul de fata, stam destul de bine la ceea ce inseamna outsourcing. "Sunt multe companii in Romania care lucreaza pentru exterior. E o mare foame de oameni buni in IT. Companiile au inceput sa-si defineasca exigentele. Pana acum nu specificau exact ce le trebuie. Acum creste complexitatea sistemelor informatice si se cer cunostinte mai multe, mai complexe. Daca te duci spre IT, trebuie sa ai si o anumita chemare. Nu oricine poate face IT, pentru ca e o munca grea. Pe langa stres, trebuie sa-ti placa sa pui tot timpul mana pe carte. Sa inveti!", subliniaza Dobrea.
Deloc de neglijat este nivelul salariilor in IT, care n-a fost niciodata foarte ridicat in Romania. In SUA, un inginer de sistem certificat ia intre 60.000 si 120.000 de dolari pe an. La noi, doar firmele straine ajung sa plateasca un profesionist IT cu 1.000 de dolari pe luna. Dar aceste salarii sunt exceptii. Un salariu de administrator de retea este in jur de 500 de dolari pe luna, in companiile bune. "Munca in IT e grea, trebuie sa o faci cu pasiune. Sa luam un administrator bun de retea. El este 24 din 24 de ore in priza, are tot timpul laptop-ul dupa el. Daca te faci avocat sau medic, sigur ca ai un ritm de innoire a cunostintelor, dar nu la nivelul celui din IT. Aici, chiar daca la un moment dat stapanesti ultima versiune de produs, peste doi ani apare alta si trebuie sa o iei de la capat", arata Gheorghe Dobrea. E o investitie permanenta in pregatire. Cu toate acestea, este de semnalat un alt fenomen: creste cererea interna. Se vede asta si din provenienta cursantilor Intelprof, care in proportie de 90% reprezinta companii cu capital strain. Pe piata externa, s-au mai schimbat lucrurile. Recesiunea din Vest a facut sa nu mai fie asa de cautate joburile din IT. Marii producatori au resimtit o criza serioasa din care inca nu si-au revenit. Domeniul IT este primul loc unde se vede daca lucrurile merg sau nu bine. Daca economia este in dezvoltare, atunci este nevoie de infrastructura in IT. "De pilda, piata canadiana lucra foarte mult pentru SUA. Aceasta din urma, nemaiavand asa de mult de lucru, a determinat caderea pietei canadiene." Aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana va avea efecte destul de mari si pozitive. Un numar mare de tineri vor avea ocazia sa plece sa lucreze, chiar daca pe niste joburi mai prost platite. Cine ii impiedica sa plece acum? "Nu prea gasesti in IT joburi oficiale, pentru ca acestea sunt ocupate de cei care sunt deja in UE. Polonezii, cehii merg deja in Vest si lucreaza in informatica. Nu stiu daca vor mai ramane joburi si pentru noi. In momentul in care vom avea acces la joburile de calitate, altele decat cele de capsunar, tamplar, macelar, vor putea sa plece si romanii cu calificari mai inalte in specialitatea lor".