Violonistul Alexandru Tomescu a fost decorat cu Ordinul „Steaua Italiei” în grad de Cavaler
Alexandru Tomescu este omul pentru care muzică nu are limite: capabil să abordeze cele mai grele partituri în concerte-maraton, în turnee de zeci de oraşe, violonistul se bucură de o apreciere unanimă din partea publicului.
După decorarea acestuia, cu foarte mari emoții și în aplauzele întregii săli a Ateneului Român, Alexandru Tomescu a ținut să mulțumească Italiei, dar și tuturor susținătorilor lui. „Mulțumesc foarte mult! Este pentru prima dată în viața mea când primesc o astfel de distincție, de decorație. Vreau să mulțumesc domnului Ambasador, Excelența Sa, Diego Brasioli, și Italiei. Vă promit că voi continua să slujesc muzica și pe cei care m-au susținut până acum!”, a spus violonistul.
Participanții la eveniment parcă nu voiau să îl lase pe violonist să plece de pe scenă la finalul concertului, drept pentru care Alexandru Tomescu a făcut pe plac audienței și s-a reîntors în scenă pentru a-și primi aplauzele și pentru a mai cânta alte compoziții, de trei ori.
Violonistul a interpretat concertul – nr. 2 pentru vioară şi orchestră de Paganini – la Ateneul Român sub bagheta dirijorului Gian Luigi Zampieri, în cadrul unui program alcătuit exclusiv din lucrări semnate de compozitori italieni. Seara a reprezentat un omagiu al Italiei adus Uniunii Europene şi României: în calitate de Preşedinte prin rotaţie al Consiliului UE în următoarele şase luni, Italia va lucra în strânsă colaborare cu celelalte ţări pentru a promova şi a dezvolta proiectul unei integrări tot mai puternice la toate nivelurile. Pe durata Preşedinţiei, temele centrale vor fi combaterea şomajului, creşterea economică şi controlul migraţiei clandestine, într-o abordare care priveşte vecinii (la est şi la sud) într-o optică de colaborare crescândă.
Drumul lui în muzică a început odată cu lecţiile de vioară primite de la mama sa, prof. Mihaela Tomescu şi a continuat apoi cu studii îndrumate de maestrul Ştefan Gheorghiu în România şi de Tibor Varga, Eduard Schmieder, Igor Oistrach, Ruggiero Ricci şi Herman Krebbers în străinătate. Pregătirea excepţională de care s-a bucurat i-a adus premii la cele mai prestigioase concursuri de vioară: Marguerite Long – Jacques Thibaud (Paris, Franţa), Paganini (Genova, Italia), George Enescu (Bucureşti, România), Sarasate (Pamplona, Spania), Kloster Schöntal (Germania) etc. A iniţiat primele turnee de muzică clasică finanţate exclusiv prin fonduri private, demonstrând că în România există disponibilitate pentru produse culturale de calitate. Din 2002 este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio.