Vrei concediu sabatic? În România?
Tema cercetării My HR Lab a pornit de la o poveste reală. Un consultant din executive search stătea la o discuție informală cu un specialist în resurse umane dintr-o multinațională. Povestind despre perioada de concedii care tocmai urma (se apropia vara), HR-ul din multinațională povestea că se simțea obosit și că i-ar prinde bine un concediu sabatic. După ce a trecut perioada de vară, multinaționala la care lucra specialistul în resurse umane are nevoie de recrutarea unui om pe o poziție de management și apelează la consultantului de headhunting pentru a-i găsi omul potrivit. Ajunși în etapa în care se derulau interviurile candidaților cu clientul, HR-ul îl sună ulterior pe consultant și începe să-i reproșeze că i-a trimis un candidat care nu se potrivește cu cerințele postului. De fapt, persoana pe care HR-ul a intervievat-o avea abilitățile necesare să ocupe postul, dar problema era că avusese un an de pauză, pentru că își luase un sabatic. “Ce încredere să ai într-un candidat care a plecat dintr-o companie pentru un concediu prelungit, situația se poate repeta oricând” iar compania să rămână descoperită? Așadar, în mod paradoxal, același specialist în resurse umane care în urmă cu câteva luni visa la un concediu sabatic, respinge un candidat bun, pe motiv că era neserios, își luase un sabatic.
"Am propus unei companii să implementeze acest beneficiu în organizație și în schimb am primit din partea CEO-ului replica "că prind avioane, că așa ceva nu există în România și că nu o să implementeze niciodata in companie sabaticul" spune în exclusivitate pentru revista Cariere, Beatrice Galațanu, owner My HR Lab. Și astfel la My HR Lab a apărut ideea derulării acestui studiu pentru a afla părerea oamenilor.
În România nu există baza legală iar mai apoi se merge prea mult pe principiul-one man show spun cei care au răspuns la întrebările studiului.
“ Surprinzător în răspunsuri este că oamenii au folosit cuvinte dure, ca "sclavi", "lagare", "negri pe plantație" a adăugat Beatrice Galațanu, owner My HR Lab. Cei mai mulți respondenți spun că în unele companii e complicat să beneficieze de concediul legal, plătit, iar varianta unui sabatic nici nu o iau în calcul.
Chiar și întreruperea contractului de muncă (inclusiv prin zile de concediu fără plată) e privită rău de angajatori și angajați.
Conceptul de sabatic
Sabaticul este absența prelungită a unui angajat de la locul de muncă, cu scopul fie de repaus, fie de a studia, călători sau a se dezvolta pe plan personal.
Durata concediului sabatic variază între o lună și poate ajunge până la un an. Unele companii din Europa și America oferă sabatic pentru persoanele care doresc să ia pauze în carieră iar lista o găsiți aici: http://bit.ly/1RmPIFs
Acum că am definit conceptul haideți să vedem care a fost reacția managerilor/angajaților din România. Dintre cei 400 de respondenți care au răspuns studiului My HR Lab, 80% au răspuns că visează des la un concediu sabatic, iar dacă ar fi să aleagă beneficii similare ca valoare, 68% au răspuns că preferă sabaticul. Mai mult de jumătate dintre respondenți au răspuns că li se pare în regulă a avea chiar și optiunea sabatic neplătit. Dintre participanții la sondaj, 30% ocupă în prezent o funcție de conducere.
Cercetarea a avut loc pe rețelele de socializare .
„Reticența nu a fost în completarea studiului, care dura maxim 3 minute de completare doar că am folosit în chestionar o poză pe care scria "To Boss: I say, see you in May" și că ne-am dat seama că oamenii nu au fost atât de promți în a da share chestionarului pe rețelele de socializare pentru că șefii lor puteau să vadă poza pusă în chestionar. Mulți au pe FB și LinkedIn managerul direct, CEO-ul companiei adăugați la prieteni” , a adăugat Beatrice Galațanu, owner My HR Lab.
De cât sabatic au nevoie românii ? Cei mai multi preferă două, trei luni (32 % ) , șase luni (28% ) iar un an sau peste un an (21% dintre respondenți). 74,8% ar aprecia dacă o companie le-ar oferi chiar și un sabatic neplătit. Pentru restul de 25,2% nu ar fi motivant acest lucru.
În concluzie dacă dorești să îți iei un sabatic în România ai varianta unei demisii, bineînțeles dacă ai strâns în prelabil o sumă frumușică de bani.
Dacă sabaticul va fi introdus în urma acestui studiu ca politică de beneficii în companiile din România, rămâne de văzut.
„Poate că viitorul sună sceptic și nu există speranță prea curând. Însă credem că mai important este să realizăm că acest sondaj a scos la iveală punctele nevralgice din viața angajaților noștri și din societatea în care trăim” a concluzionat Beatrice Galațanu pentru Revista CARIERE .