Web Programmer Echilibristica pe firul de panza
De cand putem vorbi despre programatori web in Romania?
Ocupatia de programator web si-a facut simtita prezenta o data cu aparitia internetului, cu maxim zece ani in urma, si a evoluat in paralel cu dezvoltarea acestuia. S-a pornit cu pagini web in mod text, statice, nefiind necesare foarte multe cunostinte. Internetul, dezvoltandu-se, a devenit o industrie. Tot mai multe companii au inceput sa investeasca, aparand noi tehnologii si aplicatii dedicate acestui domeniu. In prezent, pentru a face fata concurentei, orice aplicatie web trebuie sa contina obligatoriu elemente multimedia. Este necesar ca informatia sa fie prezentata in mod dinamic si actualizata periodic cu ajutorul unor baze de date. Astfel, cunostintele unui programator web trebuie sa fie din ce in ce mai variate, autodezvoltarea fiind o conditie obligatorie pentru a rezista pe piata muncii.
Se poate face o comparatie intre programatorul web din Romania si programatorul web din alte tari?
Nu as putea sa zic ca exista diferente. Poate doar la nivel de organizare a firmei si, eventual, in ceea ce priveste conditiile de lucru. Totul este in functie de marimea companiei. Daca intr-o companie mica, programatorul este "cel care centreaza si tot el da cu capul", intr-o companie medie spre mare, munca este divizata, fiecare avand un rol bine definit in cadrul echipei.
Cum ati devenit programator web? Ati urmat un "traseu clasic"?
Nu exista "traseu clasic" in cazul unui programator web. Fiecare invata si evolueaza in ritmul sau, iar cheia este adaptarea. Eu, de exemplu, eram pregatit pentru a deveni programator pentru aplicatii desktop. Printr-un concurs de imprejurari, am primit unele oferte pentru aplicatii web. La inceput, ceva mai simple, si, apoi, tot mai interesante. Cu timpul, aplicatiile au devenit mai diverse si mai complexe, lucrul in echipa devenind o necesitate, moment in care mi-am inceput colaborarea cu o firma care, desi nu era axata pe domeniul web, m-a ajutat foarte mult. In timp, nevoia de dezvoltare si de participare la proiecte de mai mare anvergura a devenit tot mai stringenta. A fost momentul cand m-am indreptat spre o companie multinationala axata pe domeniul web. Aici am descoperit ca munca organizata in echipe permite realizarea unor proiecte mari si diverse. Lucrul in echipa iti da posibilitatea sa acumulezi noi cunostinte mult mai rapid, si nu doar legate de programare. Inveti despre project management, statistica, iti dezvolti abilitati de comunicare si de leadership.
Cum ar trebui sa fie "candidatul ideal" pentru astfel de post?
Avand in vedere multitudinea si diversitatea aplicatiilor web, nu poate fi vorba despre un "candidat ideal" decat daca ne referim la un anumit domeniu. Unii programatori sunt specializati pe elemente multimedia, altii pe interactiunea cu bazele de date, dar toti au cunostinte minime si din celelalte domenii.
Aplicatiile sau paginile web sunt structurate pe diferite categorii de complexitate. Tot asa, si programatorii web sunt "mulati" pe aceste categorii. Paginile simple pot fi realizate de programatori care detin cunostinte medii, cum sunt studentii sau chiar elevii de liceu. Pentru aplicatiile mai complexe, sunt necesare cunostinte avansate de programare, algoritmi si baze de date. Un rol important il joaca si experienta acumulata prin participarea la mai multe proiecte web.
Cate ore lucrati pe zi?
Exista doua categorii de programator web: freelancer-ul, care lucreaza dupa un program variabil, in functie de proiectele pe care le are, si programatorul angajat cu contract full-time, care isi face jobul in cele opt ore de program standard, la care, de multe ori, se adauga ore suplimentare. Totul depinde de proiectele in lucru. In industria internetului, totul se petrece aproape in real-time si termenele-limita sunt foarte stranse. Internetul este acum accesibil multor oameni, deci nu sunt permise intarzieri, cu atat mai putin erori. Daca acestea intervin, ele trebuie remediate intr-un timp foarte scurt de la aparitie, impunandu-se astfel orele suplimentare.
Cati oameni are echipa dumneavoastra?
Echipa in cadrul careia lucrez este formata din patru oameni si, in general, lucram la mai multe proiecte in paralel. Fiecare este pe deplin responsabil de proiectele la care munceste, existand totusi si relatii de colaborare intre membrii echipei. Cea mai stransa legatura o avem cu departamentul de Project Management, fiecare proiect avand un coordonator din acest departament. Rezultatele muncii programatorilor sunt prelucrate si verificate de oameni din departamentul de Data Processing. Tocmai pentru ca lucram in echipa, nu se poate spune ca ne subordonam cuiva. Echipele sunt alcatuite pe baza tipurilor de proiecte, existand un coordonator al tuturor echipelor. Programatorul web poate avansa in cadrul departamentului – la teamleader, coordonator, director de departament – sau poate sa te miste pe orizontala, in cadrul altor departamente.
Care a fost cea mai neplacuta situatie cu care v-ati confruntat la locul de munca?
Deadline-urile foarte stranse pot fi stresante, dar lucrul intr-o echipa de profesionisti si intr-o atmosfera placuta iti ofera ocazia participarii la dezvoltarea unor proiecte de ale caror rezultate clientii pot fi foarte multumiti. Satisfactia pe care o ai ca programator web provine tocmai din aceasta apreciere a calitatii muncii. De cealalta parte, a aspectelor negative, ai de-a face cu oboseala, stresul,
timpul liber prea putin… toate "bolile moderne" ale secolelor XX – XXI. Uneori, destul de rar insa, se intampla sa fie nevoie de rezolvarea unor situatii critice in afara orelor de program.
Care sunt primele calitati cu care se poate lauda programatorul web?
Trebuie sa fie open-minded, sa fie capabil sa invete repede si sa se adapteze noilor tehnologii si nevoi. Munca in echipa si comunicarea sunt, de asemenea, conditii obligatorii in profilul oricarui programator web.
Exista literatura de specialitate, cursuri, care pot sprijini perfectionarea lui?
Ca programator web, te specializezi prin munca. Experienta are un rol foarte important, precum si deschiderea catre nou. Exista si literatura de specialitate, pe internet (tutoriale, forumuri etc.). Trebuie doar sa stii ce si unde sa cauti. Internetul este o mare biblioteca, unde gasesti documentatie si exemple despre orice. Acest lucru inseamna ca inclusiv programatorul web poate descoperi aici toate informatiile de care are nevoie ca sa devina un programator de succes.
Intre ce limite se incadreaza salariul unui PW?
Salariile programatorilor variaza intr-o plaja mare de valori, incepand de la 200 de euro, pentru incepatori sau pentru aplicatii simple. Un senior programmer, avand peste doi-trei ani de experienta, poate castiga peste 1.000 – 1.500 de euro. Pentru programatorii de tip freelancer, castigul este variabil, in functie de numarul de proiecte la care participa si de complexitatea acestora.
Ciprian Pop
Studii
- l 1997-2002: Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica din Bucuresti, sectia Informatica Economica;
- l 1993 -1997: Liceul "Liviu Rebreanu", Bistrita, profil Informatica.
Cursuri
- l 2004: curs de Business English, la British Council, Bucuresti;
- l 2001: certificat Oracle pentru absolvirea unui curs referitor la utilizarea SQL Plus si PL/SQL. Experienta
- l Octombrie 2003 – prezent: Senior Programmer (Team Leader) – Ipsos Interactive Services Europe;
- l 2002 – 2003: Web Developer – Power Net Consulting Bucharest;
- l 2001 – 2002: Hardware & Network Technician – Power Net Consulting Bucharest.
Cunostinte de calculator
- l Sisteme de operare: Windows XP/NT/2000, Windows 95/98, MS-DOS, Unix;
- l Limbaje de programare: Java, C, C++, Visual C++, Pascal, Assembler;
- l Internet: HTML/DHTML, JavaScript, PHP, ASP, WAP, Macromedia Flash, Dreamweaver, FrontPage;
- l Altele: MS Office (Word, Excel, PowerPoint, Access, FrontPage), MySQL, FoxPro, Oracle, Oracle Developer, GoldWorks, Matlab, Adobe Photoshop, Corel Draw, Corel PhotoPaint, Adobe Premiere, PMT, QM, Systat.