„Salvaţi copiii” ajută din nou!
Organizaţia Salvaţi Copiii, care a dotat 15 maternităţi cu aparatură pentru reducere a mortalităţii infantile din România continuă programul naţional de reducere a mortalității infantile “Fiecare copil contează!”.În data de 21 mai 2013, fundaţia a oferit Spitalului Clinic „Dr. I. Cantacuzino" un incubator de transport în valoare de 11.718 euro, precum şi Maternităţii Polizu un ventilator pentru respiraţie de 12.276 euro.
Aceste două acţiuni fac parte dintr-o serie de evenimente care a ajuns la cifra 15,evenimente de dotare cu echipamente medicale performante a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din Adjud, Piatra Neamţ, Piteşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Petroşani, Iaşi, TârguMureş, Suceava, TimişoaraşiVaslui.
Statistica este mai mult decât îngrijorătoare. Pierdem în medie 1900 de copii cu vârsta mai mică de un an, adică unul la fiecare cinci ore. Aceaste cifre situează România pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte rata mortalităţii infantile.
Conform estimărilor organizației Salvaţi Copiii, aproximativ 327 de nou-născuţi vor fi salvaţi şi 380 de naşteri vor avea loc în condiţii normale în anul 2013 datorită celor 15 dotări cu echipamente medicale performante realizate de Salvați Copiii pentru maternități și secții de nou-născuți din București și din țară, în cadrul programului național de reducere a mortalității infantile „Fiecare copil contează!”
Valoarea totală a finanțărilor obținute de Salvaţi Copiii, anul trecut, prin campania de redirecționare a 2% din impozitul pe venit și totodată prin generozitatea companiilor și a persoanelor fizice care au făcut donații în cadrul campaniei „Bun venit pe lume!”, este de 1.090.000 de lei. Organizația Salvați Copiii va continua și anul acesta strângerea fondurilor necesare pentru ca tot mai multe unități medicale să poată beneficia de echipamente necesare îngrijirii speciale a bebelușilor născuți prematur.
„Am fost în multe maternități din țară împreună cu echipa Salvați Copiii. Fiecare întâlnire cu bebelușiinăscuțiprematur m-aemoționat, fiecarediscuție cu mediciidespresistemul medical m-a îngrijorat. Concluzia este una singură: să ne implicăm cât mai mulți pentru rezultate pe măsură! Mergeți zilele acestea și depuneți formularul pentru redirecționarea a 2% din impozit, pentru că viața fiecărui copil contează”, a spus Amalia Năstase, ambasadorul campaniei de strângere de fonduri “Bun venit pe lume!”.
Din păcate, țara noastră se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile de 9,4 la 1000 de copii născuţi vii în 2011, cauza principală fiind naşterile premature. O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame şi copii dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.
Notă: mortalitatea infantilă reprezintă decesul copiilor în primul an de viaţă. Rata mortalităţii infantile se calculează, în România, ca numărul deceselor survenite din orice cauză până la împlinirea vârstei de 1 an.
Din perspectivă istorică vorbind, rata mortalităţii infantile, în România, a scăzut semnificativ în perioada 1900-2011, atât ca procent cât şi ca cifre absolute. România continuă însă să se menţină pe o deloc onorantă primă poziţie între statele Uniunii Europene din această privinţă, cu o rată a mortalităţii infantile de 9.4 la mia de copii născuţi vii în 2011, comparativ cu o rată de 3.9 la mia de copii născuţi vii la nivelul UE 27 şi 3.4 la nivelul UE 17.
Organizaţia Salvaţi Copiii a demarat în perioada 2011-2012 proiectul „Fiecare copil contează!”.Acest proiect este despre mortalitatea infantilă şi despre mortalitatea în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 0 şi 4 ani.La rândul ei, campania „Bun venit pe lume" face parte din programul „Fiecare copil contează”. Acest program, cuprins în campania mondială Every One, derulată de Save the Children Internaţional iniţiată de Salvaţi Copiii România şi susţinut de Glaxo Smith Kline România (GSK) şi de Dettol – Reckitt Benckiser România – îşi propune diminuarea cu 15% a mortalităţii infantile şi a mortalităţii copiilor sub cinci ani, în perioada 2010 – 2015.