„Tezaurul României la Moscova. 100 de ani mai târziu”
Și anume, au fost prezentate pentru prima dată publicului larg piesele din Tezaurul evacuat la Moscova și restituite de URSS în 1956 precum şi registrele-inventar de la Muzeul Naţional de Artă al României în care au fost consemnate obiectele restituite în 1956.
În premieră, evenimentul s-a desfășurat chiar în expoziţia permanentă „Tezaurul Istoric”.
Specialiştii Muzeului Naţional de Istorie a României – dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, manager, dr. Rodica Oanta Marghitu, şef al Biroului Tezaur Istoric, dr. Ginel Lazăr, cercetător în cadrul Secţiei Istorie, dr. Florin Georgescu, muzeograf în cadrul aceleiaşi secţii, precum şi dr. Carmen Tănăsoiu, specialist în artă veche românească din cadrul Muzeului Naţional de Artă al României – au susţinut prezentări ştiinţifice, având că subiect piesele de patrimoniu din categoria Tezaur care au fost restituite până în prezent.
Dezbaterea a debutat cu prezentarea volumului „Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o sută de ani” de Marian Voicu, care i-a avut alături, cu această ocazie, pe domnii Ernest Oberländer-Târnoveanu, manager al Muzeului Naţional de Istorie a României şi Cristian Păunescu, consilier al Guvernatorului Băncii Naţionale a României.