12 sfaturi pentru a obtine o marire de salariu in plina criza
In cazul in care compania dvs. ofera cu regularitate cresteri salariale, veti avea ceva mai multe sanse decat in cazul in care practica standard este de a oferi cresteri salariale dupa evaluarea anuala. Iarasi, daca s-au operat deja cresteri pentru intreaga echipa de management, e putin probabil sa puteti obtine mai mult prin negociere. Daca deja sunteti platiti mai mult decat media pietei, misiunea poate fi de-a dreptul imposibila.
Iata cateva idei pe care le-am adunat pentru dvs. pentru a va putea ajuta sa va stabiliti propria strategie.
1. Pentru a stabili nivelul de competitivitate al salariului vostru, este util sa relationati cu cei aflati in pozitii similare in alte companii, in cadrul aceleiasi industrii si, eventual, in industrii similare, ca sa aflati direct de la ei cu cat sunt platiti. Informatii de aceeasi natura puteti obtine de la companiile de consultanta financiara care din cand in cand dau publicitatii cate un studiu de salarizare pe industrii.
2. Dupa ce ati facut o minima cercetare de piata si v-ati facut cat de cat o idee despre cat de competitiv este salariul pe care il aveti, va trebui sa cuantificati care este contributia pe care o aduceti in firma prin munca voastra.
3. Va trebui sa va raspundeti voua insiva cu argumente de ce meritati o marire, deoarece intr-o perioada in care salariile sunt inghetate veti avea nevoie de cat mai multe date in sprijinul cererii voastre. Poate ca e mai nimerit sa aflati chiar de la seful vostru ce ati putea sa faceti pentru a beneficia de ceva mai multi bani sau macar de bonusuri, daca un salariu mai mare nu se justifica acum.
4. Faceti o lista a lucrurilor pe care le-ati realizat in companie. Argumentati modul in care fiecare lucru in parte a ajutat efectiv firma. Aratati cu exemple cum au contribuit actiunile voastre la reducerea costurilor, la realizarea unor economii, la imbunatatirea productivitatii.
5. Treceti in revista proiectele majore in care ati fost implicati. Descrieti argumentul care a contribuit decisiv la castigarea unui client important. Adunati toate dovezile scrise prin care puteti demonstra ca ati facut aceste lucruri.
6. Faceti o lista cu responsabilitatile suplimentare pe care vi le-ati asumat. Evidentiati cresterea responsabilitatii, acolo unde este cazul, si daca numarul angajatilor pe care ii supravegheati a crescut.
7. Treceti in revista si responsabilitatile avute in proiectele speciale in care ati fost implicati.
8. Stabiliti un nivel de crestere salariala care ar putea recompensa, din punctul vostru de vedere, toate aceste contributii si responsabilitati suplimentare pe care vi le-ati asumat.
9. Stabiliti din timp o intalnire cu seful vostru ierarhic pe aceasta tema. Daca va fi luat prin surprindere de cererea voastra, nu veti obtine nimic. Seful vostru va dori, la randul sau, sa-si faca propria parere pe acest subiect, cerand informatii de la departamentul de resurse umane sau de la colegii sai din industrie.
10. Nu porniti niciodata in negocierea pentru o marire de salariu vorbind despre nevoile voastre financiare. Chiar daca angajatorului ii pasa de voi, nu va va oferi niciodata mai multi bani doar pentru a va finanta noul stil de viata.
11. Daca va folositi drept pretext de crestere salariala de o oferta pe care ati primit-o de la un alt angajator, fiti pregatit sa pierdeti. Chiar daca obtineti marirea, daca angajatorul vostru afla ca sunteti in cautarea altui loc de munca, s-ar putea sa nu mai fiti niciodata propus pentru traininguri, promovari si alte beneficii.
12. Nu amenintati cu demisia, in cazul in care nu obtineti cresterea salariala. E o tactica neprofesionala si periculoasa: s-ar putea ca angajatorul sa nu accepte santajul si sa va accepte demisia.
Misiunea obtinerii unei mariri de salariu devine mai usoara pe masura ce invatati sa planificati si sa negociati. O negociere reusita cu unul sau doi clienti importanti v-ar putea creste stima de sine intr-atat incat sa puteti sa intrati cu toata increderea in audienta la seful vostru.