3 întrebări la început de februarie pentru atingerea obiectivelor anului
Ce se întâmplă în luna ianuarie? E posibil să avem tendința să pornim în forță, cu planuri mărețe, cu idei de obiective, iar după un timp întrăm într-o zonă de suprasolicitare sau chiar de abandon a anumitor obiective. Dacă ți s-a întâmplat și ție, nu ești singur(ă). Dacă nu ți s-a întâmplat, te felicit! Înseamnă că ai găsit echilibrul între setarea obiectivelor și acțiunile necesare realizării lor.
Situația din ianuarie este interesantă de analizat fiindcă ne poate arata cât de mult am evoluat în înțelegerea așteptărilor noastre, versus ceea ce putem să facem.
Însă, luna februarie ne aduce ocazia de a reanaliza obiectivele noastre către unele mult mai realiste, întrucât:
– E foarte ușor să supraestimăm capacitatea noastră de a realiza lucruri la începutul anului
– E normal să facem acest lucru, fiindcă de regulă, avem așteptări ridicate de la noi, de la ceilalți prin imaginea întipărită despre cum ar trebui să fie deja cariera, familia, persoana de lângă noi, prietenii sau colegii
– Credem că putem să facem multe lucruri, însă uităm de lucrurile de bază nerezolvate (vrem să învățăm să cântăm la un instrument însă nu ne-am planificat atent timpul necesar, dar mai mult cum se va integra în timpul dedicat altor responsabilități, plus multe exemple de acest tip).
Și atunci, ce e de făcut?
La început de an, cu siguranță ți-ai setat o serie de obiective, sau cel puțin în noaptea dintre ani “ți-ai propus” să faci anumite schimbări, sau ți-ai recreat imaginea despre cum vrei să arate anul acesta.
Îți propun 3 pași simpli, de reflecție la începutul lunii februarie, prin trei întrebări la care ar trebui să răspunzi:
- Cât de realiste sunt obiectivele mele, având în vedere resursele mele, timpul, competența mea, obligațiile mele, așteptările mele?
Este posibil ca obiectivele tale să nu fie corelate cu ceea ce poți face acum. Poate ai nevoie să te reapuci de învățat sau să apelezi la cineva care te poate ajuta. Mai mult, posibil ca obligațiile tale să fie mult peste ce anticipai, și atunci ești în permanență, în conflict cu timpul tău, cu așteptările tale.
2. Ce aș putea schimba în obiectivele mele, astfel încât să încep cât mai curând?
Dacă vezi imaginea de ansamblu, s-ar putea să nu-ți găsești motivația de a începe. Totul pare mult prea mare, mult prea greu, cu prea multe acțiuni de realizat. Ar trebui să te concentrezi pe a începe. Pe măsură ce continui, vei câștiga impuls necesar pentru încă o acțiune, și încă una.
3. Care este obiectivul minim de realizat luna aceasta?
În business există conceptul de "Minimum Viable Product" atunci când, de exemplu, o echipă lucrează la un produs, planificând produsul cu atât de multe funcționalități cât să fie rentabil dar să nu implice risc ridicat. Îți propun ideea de "Minimum Viable Goal" – Obiectivul Minim Viabil – prin care identifici un obiectiv realist, posibil, pentru care vrei, poți și nu ai cum să NU începi chiar de astăzi.
Înainte de a începe e bine să vezi imaginea de ansamblu. Însă, în timp ce vrei să te apuci de treabă s-ar putea ca imaginea de ansamblu să ți se pară copleșitoare. Gândește-te că cele mai mari rezultate s-au făcut pornind de la acțiuni mici. Un film se face în etape. O carte este scrisă cuvânt cu cuvânt. Un cântec la chitară se învață cu prima notă. O zi productivă, începe din seara precedentă. O echipă devine productivă prin efortul fiecărui membru. O afacere crește prin creșterea satisfacției fiecărui client.
Cum stai cu atingerea obiectivelor, acum, în februarie?
În data de 25 februarie 2016, între orele 19:30-21:00, Costin Ciora organizează Workshop-ul "10 pași către productivitate ridicată" – Seneca Anticafe – află mai multe aici. La finalul workshop-ului vei pleca cu 2 planuri clare pentru creșterea productivității tale. Dacă ești în permanență în căutarea "timpului" și poți să-ți rezervi 2 ore din timp pentru a învăța cum să fii productiv, acest eveniment este pentru tine.
Costin Ciora este Consultant în Productivitate și lector universitar doctor la ASE București. Este autorul cărții „Analiza performanței prin creare de valoare” și co-autor la numeroase articole de profil academic pe subiectul analizei economico-financiare. După mai bine de 7 ani de cercetare în mediul academic și 6 ani de antreprenoriat, Costin se concentrează în prezent pe studierea productivității individuale, intrucât după spusele sale, nivelul de productivitate al angajaților determină performanța organizațională. Este Digital Certified Coach și prin intermediul programelor sale de productivitate, contribuie la identificarea tiparelor care conduc la scăderea productivității, precum și la soluții pentru transformare. Află mai multe despre Costin Ciora pe site, pe pagina de Facebook sau pe Profilul de LinkedIn.