Cele mai enervante 10 greșeli din CV
Angajatorii primesc zeci, sute sau mii de CV-uri și, de regulă, n-au mult timp la dispoziție și nici răbdare cu candidații neatenți sau nepregătiți. Studiul arată că unul din cinci își face o impresie în mai puțin de 60 de secunde, iar 20% spun că nu citesc până la final CV-urile primite. În medie, alocă aproximativ 3 minute pentru a evalua o aplicație.
Andreea Neacșu, Recruitment Manager la Lugera, a declarat pentru revista Cariere că în România cele mai frecvente greșeli făcute de candidați sunt: trimiterea de fotografii nepotrivite (de la nuntă, cu copii, la piscină sau în baie), adrese de email neprofesioniste, un CV prea lung, erori de redactare și greșeli gramaticale. În plus, candidatul fie nu detaliază suficient sau relevant experiența profesională, fie nu își redactează CV-ul având în vedere rolul pentru care aplică, fie obiectivele nu sunt definite sau nu au nicio legatură cu job-ul pentru care candidatul aplică.
Iată principalele 10 greșeli care îi determină să pună deoparte, în teancul de respinși, aplicațiile primite:
1. Greșelile gramaticale sau de scriere
Chiar dacă nu ești în căutarea unui loc de muncă în învățământ sau la Academie, tot trebuie să scrii corect. E principala greșeală care te descalifică, spun angajatorii. Nu este trecută cu vederea nici tastarea greșită a literelor: arată că ești neatent și nerespectuos față de cel care îți va citi CV-ul.
2. O adresare prea relaxată
Ai putea fi tentat să crezi că o adresare mai familiară te aduce mai aproape de angajator. Însă, ia seama că acesta s-ar putea simți lezat de o abordare prietenească, atâta timp cât n-ați crescut împreună sau n-ați ieșit seara la bere. Păstrează un ton elegant dacă vrei ca CV-ul tău să fie privit ca unul profesionist.
3. Folosirea jargonului și a clișeelor
Poate că ți se pare că expresii precum „bun comunicator” sau „entuziast și proactiv” sunt o dovadă că știi limbajul corporatist. Însă recrutorii le-au întâlnit atât de des încât acestea s-au golit de conținut. Ba chiar, unii se recunosc enervați de frecvența cu care asemenea „reclame” le cad sub ochi.
4. Un CV mai lung de două pagini
Nimeni nu este interesat de toate diplomele și distincțiile pe care le-ai obținut pe vremea școlii generale și nici de ansamblul hobby-urilor cu care îți ocupi timpul liber. Păstrează în CV doar ceea ce este relevant și te recomandă pentru postul vizat. Regula de bază: nu scrie mai mult de două pagini, dar nici nu trișa încercând să câștigi spațiu prin reducerea dimensiunii fonturilor.
5. Folosirea unui format prea „dichisit”
Vrei să te diferențiezi, să te faci remarcat? Încearcă să o faci prin realizările arătate în conținutul CV-ului, nu prin aspectul grafic al acestuia. O excepție poți face în cazul unui job în domeniul designului sau artei, dar și atunci trebuie să fii foarte atent.
6. Scrierea la persoana a III-a
Aceasta este nu numai o greșeală în CV, ci și un semnal care ar trebui să te trimită la psiholog. Dictatorii, narcisiștii sau copiii foarte mici folosesc persoana a treia atunci când se referă la ei înșiși. În niciun caz un profesionist de încredere.
7. Includerea de emoji
Într-o discuție pe chat un smiley poate exprima mai bine decât cuvintele ceea ce simți. În CV trebuie să fii, însă, explicit și să eviți în totalitate folosirea unor astfel de simboluri. Limitează-te la cuvinte!
8. Folosirea unor citate nepotrivite
Un citat sugerează erudiție și gândire profundă. Pe vremuri, citatele din Platon sau Aristotel erau folosite în conversațiile elitei. Astăzi, un citat al lui Philip Kotler poate avea aceeași greutate în lumea afacerilor. Însă, alege cu atenție: interpretarea citatului rămâne în sarcina angajatorului. S-ar putea să nu corespundă intenției tale.
9. Adrese de email neprofesioniste
sexyvulpiț[email protected] sau [email protected] nu inspiră deloc profesionalism și competență. Pot să aducă un zâmbet, dar nu un loc de muncă. Păstrează-le pentru prietenii din facultate și deschide-ți un cont nou care să te identifice prin prenume și nume, fără conotații.
10. Fonturi neprofesionale
Îți place Game of Thrones, Evul Mediu și arta gotică? Nu trebuie să menționezi astfel de lucruri în CV și nici s-o arăți prin alegerea unui font precum Franklin Gothic Medium sau ceva asemănător. Times New Roman și Arial sunt fonturile cele mai folosite în CV-uri, dar mai nou unii specialiști recomandă Helvetica, Garamond sau Calibri.