Cum influențează Sărbătorile piața de muncă temporară
Angajații din categoria blue collars reprezintă 80% din totalul celor care beneficiază de contracte de muncă temporară la nivelul întregii piețe de profil.
„Dacă în categoria white collars cererea este constantă, pentru blue collars se remarcă fluctuații în perioadele de Sărbători, contractele fiind încheiate pe intervale de la 1 la 6 luni”, a declarat Raluca Peneș, HR Coordinator Smartree.
Salariile de bază, principala provocare a companiilor de recrutare
În ceea ce privește salarizarea, pentru angajații blue collars (contracte de muncă temporară) pornește, în medie, de la 1.200 lei și ajunge de cele mai multe ori la cca. 1.800 lei, suma fiind completată de bonuri de masă. Salariile de bază reprezintă în continuare principala provocare a companiilor de recrutare, întrucât sumele oferite se apropie de venitul minim garantat, iar candidații preferă mai degrabă ajutorul de la stat. În plus, aceștia se tem de lipsa unui venit constant pe o perioadă mai lungă de timp. Alte motive care îngreunează procesul de recrutare vizează lipsa personalului calificat, mai ales în industrie, dar și existența unor zone depopulate de forță de muncă.
Pe de altă parte, conform grilelor existente în cadrul companiilor, salarizarea muncitorilor calificați poate ajunge și la 4.500 lei/lună, potrivit Smartree.
Principalul avantaj al joburilor temporare este că se dă posibilitatea elevilor, studenților sau șomerilor de a obține un venit suplimentar. În România sunt foarte puține companii care angajează pe perioadă nedeterminată. Prin comparație însă, în țările din Vestul Europei, munca temporară este o regulă fiind des practicată de către companii.