Cum ne poate ajuta consilierea în carieră să ne (re)găsim traseul profesional
Persoanele care apelează la acest tip de servicii fac parte din următoarele categorii: elevi, studenți, masteranzi sau persoane cu experiență profesională.
Consilierea în carieră implică un proces în cadrul căruia sunt setate obiectivele în plan educațional sau profesional. De asemenea, sunt identificate strategiile necesare atingerii acestora.
Implicit, în cadrul acestui proces este facilitată autocunoașterea din perspectiva educațională, respectiv profesională: vor fi identificate atât atuurile, cât și aspectele care necesită a fi îmbunătățite.
CITEȘTE ȘI: 6 paşi pe care să-i urmezi pentru construirea unui brand profesional
De exemplu, pentru un elev al cărui obiectiv este alegerea facultății potrivite care să-i ofere accesul la domeniul de activitate cel mai ofertant pentru el, vor fi identificate: abilitățile, interesele, valorile, tipul sau de motivație, precum și acele trăsături de personalitate care impacteaza planul profesional.
Pe de altă parte, pentru un angajat care a constatat că stagnează din perspectivă profesională și care își propune obținerea unei poziții care să-i aducă un nivel mai mare de satisfacție, vor fi identificate atât blocajele care au condus la situația actuală, cât și resursele care îl vor ajută să-și atingă obiectivul.
Este important de precizat că deși consilierea în carieră este diferită de cea psihologică, planul personal și cel educațional/profesional se influențează reciproc.
CITEȘTE ȘI: 8 moduri prin care un manager îşi poate răsplăti angajaţii buni
De exemplu, o persoană care are o stimă de sine scăzută din cauza unor experiențe nefavorabile poate avea diverse blocaje și în plan educațional/profesional cauzate de acest lucru. Respectiv, în cazul unui angajat care are probleme la locul de muncă și care în consecință poate deveni stresat și indisponibil emoțional, pot apărea situații dificile inclusiv în plan personal.
Astfel încât este necesar ca în cadrul procesului de consiliere în carieră să se obțină o imagine de ansamblu asupra contextului socio-profesional al respectivei persoane.
Planul de desfășurare al ședințelor de consiliere variază în funcție de obiectivele pe care fiecare persoană intenționează să le atingă, însă în general, este un proces de scurtă durată, cu o structură clară.
Este important să fie subliniat faptul că specialistul în consiliere în carieră nu oferă sfaturi sau indicații persoanelor cu care lucrează, ci folosește metode și tehnici care să le faciliteze acestora atingerea obiectivelor pe care și le-au setat.
CITEȘTE ȘI: 5 lucruri mărunte care te pot ajuta să te faci remarcat la job
Consilierii în carieră au formare în domeniul psihologiei, întrucât sunt o varietate de factori psihologici și de personalitate cu care se operează. De asemenea, este important să fie foarte bine conectați atât la mediul educațional, cât și la piața muncii.
Mai este esențial ca persoanele care intenționează să apeleze la astfel de servicii să se asigure că furnizorul acestora ține seama în primul rând de etica deontologică în activitatea pe care o desfășoară.
Persoanele care apelează la servicii de consiliere în carieră vor beneficia de următoarele avantaje:
- Vor lua deciziile cele mai potrivite care le vor influența în sens pozitiv viitorul educațional/profesional.
- Vor fi entuziasmați și motivați în realizarea proiectelor pe care le vor desfășura.
- Vor obține rezultatele pe care le așteaptă și care le vor ajuta să evolueze și să-și atingă obiectivele.
- Făcând ceea ce le place, nivelul de energie va fi la un nivel ridicat și vor evita plafonarea în plan educațional sau profesional.
- Vor afla cum să-și dezvolte și să-și valorifice aptitudinile deja existente, astfel dezvoltându-se atât personal, cât și profesional.
- Vor avea o perspectivă clară asupra evoluției lor educaționale și profesionale.
- Traseul lor profesional va fi în acord cu pregătirea educațională.
- îşi vor construi pas cu pas cariera pe care și-o doresc obținând beneficii materiale pe măsură.
Fiecare alegere pe care o facem în plan educațional sau profesional are efecte asupra evoluției noastre, astfel încât este important să luăm deciziile într-o manieră asumată, care să ne avantajeze pe termen lung.