Cum răspunzi la întrebarea: De ce te-am alege pe tine?
Pentru a veni cu un răspuns genial la această întrebare, trebuie să ştim întâi care sunt lucrurile pe care trebuie să le evităm atunci când suntem puşi în această situaţie. Pentru început, te anunţăm că prin "special" angajatorul nu doreşte să afle că tu poţi rezolva cubul Rubik în 30 de secunde, că ai o iguană pe post de animal de casă sau că eşti un rege al serilor de karaoke.
Dacă ar fi să traducem această întrebare pe limbajul tuturor, ea ar suna cam asa: "De ce te-aş angaja pe tine şi nu pe altcineva?" sau "De ce eşti tu mai bun pentru acest job decât ceilalţi candidaţi". Aşa că un răspuns prea personal te va face să par interesant, dar nu te va ajuta să rămâi pe lista scurtă.
Gândeşte-te la lucrurile care te fac valoros pentru companie şi pentru postul la care ai aplicat. După ce ai făcut asta, e momentul să laşi modestia la o parte şi să te "lauzi" cu toate lucrurile grozave pe care ştii să le faci.
Şi dacă totuşi nu ai găsit răspunsul ideal după ce ai făcut asta, iată trei răspunsuri pe care le poţi folosi atunci când primeşti această întrebare la interviu.
1. Cel despre Background
"Trecutul meu profesional este puţin diferit de al celorlalţi din acelaşi domeniu, ceea ce mă face să am o perspectivă originală şi să văd soluţii inovative şi creativă la majoritatea problemelor care ar putea apărea. De exemplu, când la locul de muncă anterior am întâlnit problema X (aici tu ştii ce să spui), am găsit soluţia Y care a funcţionat de minune şi a fost cu totul diferită de a celorlalţi oameni din departament." (foloseşte-te de cifre, date staitisitice şi merite cuantificabile ca să dai un plus de credibilitate răspunsului tău"
2. Cel despre Experienţe
"Cred că educaţia pe care am avut-o în domeniul X (aici menţionează un domeniu şi o instituţie de prestigiu, fără să minţi, bineînţeles) combinată cu experienţa mea în domeniul Y mi-a oferit, pe parcursul carierei, un avantaj când a fost vorba să rezolv problema Z (aici vorbeşte despre o problemă care s-ar putea ivi în departament)" Din nou, foloseşte-te de cifre exacte şi de situaţii concrete ca să nu dai o senzaţie de misticism discursului tău.
3. Cel despre skilluri şi personalitate
Dacă în descrierea jobului se precizează că soft skillurile precum comunicarea sau diplomaţia aduc un plus, poţi spune ceva de genul:
"Cred că dispun de o capacitatea excelentă de a trata cu clienţii diplomatic şi de a comunica adaptat fiecărui tip de personalitate. La jobul anterior, am reuşit să mă pliez zilnic pe cerinţele celor mai dificili clienţi pe care i-a avut compania"
Strategia?
Dacă ai calităţi personale sau soft skilluri care te-au ajutat până acum în carieră, acesta este momentul să le menţionezi şi să le pui în valoare verbal. Nu te gândi la unicitate, ci la valoare. Angajatorul vrea să ştie ce plus-valoare poţi aduce companiei. La final, adaugă rezultatele pe care le-ai obţinut până acum pentru a-ţi întări argumentele şi totul ar trebui să iasă bine.
Succes!