Cum să începi cu dreptul 2016?
Dacă dorești să te reorientezi profesional și experiența ta plus anumite calificări/specializări pe care le ai se leagă doar de un anumit domeniu, uite cum poți face anumite schimbări:
Dacă ai calificări în domeniul IT & C și ai lucrat doar pe administrare rețele, instalare software, hardware, realizare adrese de e-mail, administrarea panoului de administrare al unui site, marketing online și offline etc., poți lua în considerare să te implici într-un domeniu conex celui de IT & C, precum realizarea unor drone (sunt tot mai des întâlnite în comerț, în anii trecuți despre drone se vorbea doar în context militar.) Ce sunt acestea? Pot fi folosite drept camere video, aparate audio și pot fi operate prin telecomandă, ajungând foarte ușor, de obicei prin zbor, dintr-un colț în altul, dintr-o încăpere în alta etc. Poți ajuta astfel la construcția unor astfel de drone (dispozitive de zbor), repararea acestora, monitorizarea lor ș.a.m.d. Bineînțeles, nu doar persoanele din IT & C pot lucra în acest sens, oportunitățile sunt deschise pentru toți doritorii.
Angajator? Un posibil angajator este Facebook care dorește să angajeze persoane pentru sateliți și drone. Asta a făcut și anul trecut! Caută acum această informație online și vezi cum poți candida pentru un viitor loc de muncă!
Drumurile, călătoriile, excursiile de vară, toamnă, iarnă, sună frumos nu? Dacă în ultimii cinci ani mașinile s-au înmulțit foarte mult, ia în considerare posibilitatea să devii distribuitor național/internațional produse angro. Îți place să conduci? Preferi să faci asta pe ruta România-Bulgaria, România-Grecia etc.? Atunci ce mai aștepți? Aplică pentru asemenea locuri de muncă în cadrul magazinelor de retail, supermaketurilor, furnizorilor de produse alimentare, non-alimentare etc. Evident, trebuie să ai permis de conducere – minim categoria B. Ideal ar fi să ai permis și pentru camioane și remorci.
O să spui după ce o să citești ceea ce urmează “Cum să fac eu așa ceva?”. Ei bine, o să poți face dacă privești puțin realist lucrurile, și anume: şofer de Taxi. În ultimii 4-5 ani tot mai multe companii de taxi s-au înființat, poți lucra doar în weekend sau doar de noapte ori la programul normal etc. Îți place să fii la volan? Vrei să câștigi un ban în plus? Poate merită încercat pentru minimum o lună-două. Gândește-te. Tariful cel mai scăzut este de 1,29 lei/km (Yellow Taxi), iar cele mai mari ajung și la 3,5 lei/km. Majoritatea au însă 1,39 lei/km. Poți închiria o mașină – te costă între 60 de lei și 110 lei pe zi/noapte – prețul în acest sens este în funcție de programul tău de lucru.
Înainte să continuăm cu alte domenii propun să vedem dacă te vei bucura, în calitate de angajat, de ceva zile libere în 2016? Ce zici?
Vei avea 12 zile libere în 2016. Primele zile libere din an au fost 1 și 2 ianuarie (Vineri și Sâmbătă, Anul Nou). Ai mai rămas cu 10 zile…:(
Apoi urmează 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) dar pică duminica din nefericere, după care vine 1 și 2 mai (ziua muncii și Paștele), 19 Iunie (Rusaliile – tot duminică pică), 20 Iunie (Rusaliile –luni), 15 august (Adormirea Maicii Domnului – luni), 30 noiembrie (Sfântul Andrei – miercuri), 1 Decembrie (Ziua Națională A României – Joi), 25 decembrie (Craciunul – Duminică), 26 decembrie (Crăciunul – luni)
Referitor la Paștele Catolic, zilele libere ce au fost stabilite sunt 27 și 28 martie (duminică și luni).
Trebuie să ştii că 2016 – 2020 vine cu posibilitatea unor noi proiecte nerambursabile (cu precădere proiecte europene). Vezi mai multe info aici: http://www.fonduri-ue.ro/. Poţi încerca să demarezi o afacere cu fonduri europene.
Locuri de muncă care vor lua amploare în 2016? Hai să le enumerăm:
Translator/Interpret: Cunoști Engleză, Spaniolă, Franceză, Germană, Italiană, Portugheză sau alte limbi străine? Foarte bine. Obține atestatul de traducător și/sau de interpret și cu ușurință îți vei găsi de lucru în cadrul agențiilor de traduceri și interpretariat care livrează personal pentru instituțiile statului sau pentru companiile din sectorul privat. Îți poți face și un PFA (Persoană Fizică Autorizată) astfel încât să ai tu proprii tăi clienți! Încearcă!
Șofer de tir – național/internațional: Poți distribui obiecte precum biciclete, diverse piese, mașini și tot așa. Vei lucra și noaptea, mai mult ca sigur.
Producție (muncitor calificat, coordonator echipă, responsabil producție, manager producție etc.). Ex: Producție haine, producție cutii de depozitare pentru supermaketuri, producție materiale de construcții și tot așa. Unde poți găsi astfel de locuri de muncă? Caută chiar acum în cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) sau pe internet diverse fabrici. Exemplu de căutare pe internet (cuvinte cheie): Producție materiale de construcții, fabrică producție haine ș.a.m.d.
Import-Export (produse agricole, produse vestimentare, produse mobiliere, produse electro-casnice etc.). În România cel mai des se achiziționează produse din Turcia, Spania, China, Italia, Olanda, Franța, Belgia cât și alte țări. O cerință foarte importantă ca să lucrezi ca agent import-export este cunoașterea limbii engleze. Caută chiar acum pe internet fișa postului pentru agent import-export.
Alt domeniu care te-ar putea interesa: agricultura (este nevoie de forță de muncă și de idei în acest domeni pentru exploatarea terenului, distribuția produselor agricole și promovarea lor).
Mihai Silviu Botezatu este specializat în recrutare și formare profesională, vânzări și pedagogie. Colaborează cu HRS Outsourcing și Asociația Acces pentru Toți, București. Dezvoltă în acest moment proiectul 7 Days of Trust. Ai întrebări? Adresa de e-mail: [email protected] sau [email protected]