Cum să pui mâna pe jobul mult visat
Vrei să obții următorul tău interviu și să pui mâna pe jobul mult visat? Iată 15 sfaturi care te vor ajuta la interviul de angajare și care te vor aduce cu un pas mai aproape de postul mult râvnit.
- Documentează-te temeindic despre industrie și companie.
“În primul rând, nu merge la interviul de angajare fără cunoști informații esențiale despre compania din care ai de gând să faci parte. E una dintre cele mai întâlnite situații cu potențialii angajați. E inacceptabil să nu cunoști domeniul de activitate al firmei, să știi principalele servicii/produse pe care le au în portofoliu. De asemenea, ar trebui să știți informații măcar de bază despre industria în care vă doriți să activați”, spune recrutorul Iulia Banu.
Un intervievator te poate întreba cum percepi poziția companiei sale în industria sa, cine sunt concurenții firmei sale, care sunt avantajele sale competitive. Din acest motiv, evită să încerci o duzină de industrii diferite. În schimb, concentrează-te pe căutarea unui loc de muncă în maximum 2-3 arii de activitate.
- Este esential să cunoști motivele pentru care vrei jobul.
Pregătește-te să participi la fiecare interviu având în vedere minimum trei puncte cheie care să îi dovedeasca angajatorului că ești cel mai bun candidat pentru acea poziție. Pregătește un exemplu pentru fiecare dintre puncte. „Am abilități bune de comunicare. De exemplu, am convins un întreg grup să…”. Și fii pregătit să spui intervievatorului de ce îți dorești acel loc de muncă – inclusiv ce te interesează în legătură cu el, ce recompense oferă și pe care tu le găsești valoroase și ce abilități necesită și pe care tu le ai. Dacă un intervievator nu crede că ești cu adevărat interesat de job, nu îți va oferi o ofertă indiferent cât de bun ai fi!
- Anticipează preocupările și rezervele intervievatorului.
Există întotdeauna mai mulți candidați pentru posturile puse la bătaie decât locuri de muncă. Așa că, intervievatorii caută modalități de a elimina oamenii. Pune-te în locul lor și întreabă-te de ce s-ar putea să nu vrea să te angajeze „Nu am asta”, „Nu sunt asta” etc.. Apoi, pregătește apărarea: „Știu că este posibil să vă gândiți că s-ar putea să nu fiu cel mai potrivit pentru această poziție din cauza .. (rezervei lor). Dar ar trebui să știți că … (ar trebui să conțină motivul pentru care intervievatorul nu ar trebui să fie prea îngrijorat, să-I elimine rezervele”.
- Pregătește-te serios pentru întrebările obișnuite ale interviului.
Fiecare carte de tipul „cum să intervievezi” are o listă de o sută sau mai multe întrebări comune care sunt adresate la un interviu de angajare. Deci, cum te pregătești? Alege orice listă și gândește-te la ce întrebări este cel mai probabil să întâlnești, având în vedere vârsta și statutul tău. (pe cale de absolvire, în căutarea unui stagiu de vară). Apoi pregătește răspunsurile, astfel încât să nu va trebui să le căutați chiar în timpul interviului propriu-zis.
- Întrebări pentru intervievator.
Vino la interviu cu câteva întrebări inteligente pentru intervievator care să demonstreaze cunoștințele tale despre companie, precum și intenția ta serioasă pentru postul la care ai aplicat. Intervievatorii întreabă întotdeauna dacă ai întrebări și ar trebui să poți adresa una sau două. Dacă spui „Nu”, poate concluziona că nu ești chiar atât de interesat de job sau companie. O întrebare bună este: „Dacă ai putea proiecta de la zero candidatul ideal pentru această poziție, cum ar fi el sau ea?”
Dacă urmează să ai o serie de interviuri cu aceeași companie, poți folosi câteva dintre întrebările pregătite de tine cu fiecare persoană pe care o întâlnești. De exemplu, „Care credeți că este cel mai bun motiv pentru a lucra aici?” și „Ce fel de persoana v-ati ați dori cel mai mult să ocupe această poziție?”.
- De ce ar trebui să te angajăm – cum să răspunzi la această întrebare cheie.
Un alt lucru important pe care trebuie să îl ai în vedere dacă chiar îți dorești să pui mâna pe jobul mult visat este să fii pregătit cu un răspuns la una dintre întrebările cheie ale angajatorului. „De ce ar trebui să te angajăm?”. Pregătește-te temeinic cu un răspuns solid.
Începe răspunsul cu un comentariu pozitiv despre companie – ceva de genul: „Am așteptat cu nerăbdare această întâlnire (nu spune interviu). Cred că firma face o muncă grozavă într-un anumit domeniu sau proiect și sunt foarte încântat de perspectiva de a putea contribui și eu.
Ai putea spune ceva la fel de simplu precum: „Mă bucur că am șansa să aflu mai multe despre compania ta și să te las să afli mai multe despre mine, astfel încât să putem vedea dacă aceasta va fi o potrivire bună sau nu. Întotdeauna gândiți-vă că cel mai rău lucru care se poate întâmpla este să fii angajat într-un loc de muncă care este greșit pentru tine, atunci nimeni nu o să fie fericit!”
- Fii asertiv și asumă-ți responsabilitatea pentru interviu.
Poate din efortul de a fi politicoși, unii candidați de obicei asertivi devin excesiv de pasivi în timpul interviurilor de angajare. Dar politețea nu înseamnă pasivitate. Un interviu este ca orice altă conversație – este un dans în care tu și un partener vă mișcați împreună, ambii răspunzând celuilalt. Nu face greșeala de a sta doar acolo așteptând ca intervievatorul să te întrebe despre acel premiu Nobel pe care l-ai câștigat. Este responsabilitatea ta să te asiguri că el pleacă știind punctele tale cheie de vânzare.
- Fii pregătit să faci față întrebărilor ilegale și nepotrivite.
Întrebările de interviu despre rasă, vârstă, sex, religie, stare civilă și orientare sexuală sunt nepotrivite și ilegale în multe domenii. Cu toate acestea, ți se pot adresa astfel de intrebări. Poți răspunde pur și simplu cu o întrebare „Nu sunt sigur de cât de relevant este pentru aplicația mea” .
- Gândește pozitiv.
Nimănui nu-i place o persoană care se plânge, așa că nu te opri asupra experiențelor negative în timpul unui interviu. Chiar dacă intervievatorul te întreabă fără rost: „Ce cursuri ți-au plăcut cel mai puțin?” sau „Ce ți-a plăcut cel mai puțin la postul anterior?” nu raspunde la intrebare. Sau mai precis, nu răspunde așa cum ai fost întrebat. În schimb, spune ceva de genul „Ei bine, de fapt, am găsit ceva în toate cursurile mele și lucruri care mi-au plăcut la ele. De exemplu, deși mi s-a părut că X curs este foarte dur, mi-a plăcut faptul că și spune un punct pozitiv despre el” sau “Mi-a plăcut destul de mult postul meu anterior, deși eu știu că îmi doresc acum un nou loc de muncă”.
- Profită la maximum de întrebarea „spune-mi despre tine”.
Mulți recrutori încep interviurile cu această întrebare. Deci, cum ar trebui să răspunzi? Poți să intri într-o poveste despre locul în care te-ai născut, ce fac părinții tăi, câți frați și surori, câini și pisici ai și asta e în regulă. Dar ai prefera ca intervievatorul să scrie ce fel de câine ai – sau de ce compania ar trebui să te angajeze?
Gândește-te să răspunzi la această întrebare cu ceva de genul: „Ei bine, evident că aș putea să vă spun despre o mulțime de lucruri, iar dacă îmi lipsește ceea ce doriți, vă rog să-mi spuneți. Dar cele trei lucruri pe care le consider că sunt cele mai importante să le cunoașteți despre mine sunt și aici enumeri punctele tale forte prin care să te vinzi bine. „Spune-mi despre tine” este o oportunitate de aur. Nu ratați!
- Vorbește limbajul corect al corpului.
Îmbrăcă-te corespunzător, fă contact vizual, strange mâna recrutorului ferm, ai grjă să ai o postură bună, vorbește clar și nu purta parfum puternic! Uneori, locațiile de interviu sunt încăperi mici, cărora le poate lipsi o bună circulație a aerului. Vrei ca intervievatorul să acorde atenție calificărilor tale profesionale, să nu leșine pentru că ai venit dat cu Chanel No. 5.
- Fii pregătit pentru interviuri „bazate pe comportament”.
Unul dintre cele mai comune stiluri de interviu astăzi este de a cere oamenilor să descrie experiențele pe care le-au avut și care demonstrează comportamente pe care compania le consideră importante pentru o anumită poziție. S-ar putea să vi se ceară să vorbiți despre un moment în care ați luat o decizie nepopulară, ați afișat un nivel ridicat de perseverență sau ați luat o decizie sub presiunea timpului și cu informații limitate, de exemplu.
Pasul 1 este de a anticipa comportamentele pe care acest manager de angajare este probabil să le caute. Pasul 2 este să identifici cel puțin un exemplu de când ai demonstrat fiecare comportament.
Pasul 3 este să pregătiți o poveste pentru fiecare exemplu. Mulți oameni recomandă utilizarea SAR (Situație-Acțiune-Rezultat) ca model pentru poveste.
Pasul 4 este să exersați povestea.
De asemenea, asigură-te că vă revizuiți CV-ul înainte de interviu, având în vedere acest tip de format; acest lucru vă poate ajuta să vă amintiți exemple de comportamente pe care poate nu le-ai anticipat în avans.
- Nu renunța!
Dacă ai avut un interviu prost pentru o slujbă despre care crezi cu adevărat că s-ar potrivi foarte bine pentru tine (nu doar ceva ce îți dorești neapărat), nu renunța! Repetă ceea ce ai de oferit companiei și spune că ai dori o oportunitate de a contribui. Dacă această strategie îți va aduce o ofertă de muncă depinde de companie și de tine. Dar un lucru este sigur: dacă nu încerci, șansele tale sunt exact zero, scriu cei de la https://www.experis.com.
Dacă urmați cele 15 strategii de mai sus, veți fi la fel de pregătit ca orice candidat pe care l-a văzut vreodată un intervievator.
Noroc!
foto: Pixabay