Cum te ajuta un video CV in cariera
Acest tip de profil este considerat de catre specialisti echivalent cu un prim interviu, cel care are rol de preselectie. Astfel, compania si angajatul castiga timp, iar sansele de a fi chemat la o intalnire care se va concretiza intr-o oferta de angajare cresc.
Un astfel de CV le este de ajutor nu numai celor cei aflati in cautarea unui loc de munca, ci si studentilor care aplica pentru un internship sau o bursa de studiu. Aveti nevoie doar de o camera video si de un trepied, insa puteti folosi si un webcam cu rezolutie buna. Imbracati-va business si aveti grija la ce apare in planul secund. In Romania, utilizarea profilurilor video e abia la inceput, insa potentialul este mare.
“Am demarat cu cateva luni in urma serviciul de video profile pentru clientii nostri din strainatate si am constatat o serie de beneficii legate de folosirea acestui tip de profil. Pe langa CV-ul clasic, filmul de 1,5 – 2 minute ajuta angajatorul sa decida mult mai repede in privinta candidatului, sa ii evalueze mai complet abilitatile si competentele. De exemplu, prin vizionarea filmului de prezentare, angajatorul poate verifica nivelul de limba engleza al candidatului, modul in care se prezinta acesta, coerenta in exprimare, perspectiva acestuia asupra propriei experiente profesionale si obiectivele pe termen lung”, ne-a declarat Raluca Elgyar, Senior HR Consultant la AVA Human Resources.
Pe Internet exista deja site-uri specializate in gazduirea CV-urilor video. Reprezentantii unuia dintre acestea, videocvtube.com, sunt de parere ca durata unui CV video ar trebui sa fie de cel mult 60 de secunde, timp in care candidatul sa raspunda la urmatoarele intrebari:
1. Ce fel de job cauti?
Care este obiectivul tau profesional? In ce domeniu vrei sa lucrezi? Ce fel de pozitie cauti?
2. Care sunt cele mai mari calitati ale tale?
Nu pierde ocazia de a-ti pune in lumina punctele forte. Incearca sa fii original si sa eviti stereotipurile.
3. Care este nivelul tau de educatie?
Nu uita sa mentionezi ce facultate ai absolvit sau specializarea la care esti inca student.
4. Ce experienta profesionala ai?
Mentioneaza pe scurt cele mai importante locuri de munca si principalele realizari.
5. Ce limbi straine vorbesti?
Un video CV este un instrument perfect pentru a-ti demonstra cunostintele de limbi straine, asa ca alocati timp pentru a rosti cateva fraze in limbile pe care le vorbiti.
"Din experienta noastra, domeniile si industriile in care video profilul a fost folosit cu succes au fost: vanzari, marketing, publicitate, resurse umane, relatii publice, horeca. In general, a fost vorba de job-uri care presupun expunere si interactiune cu publicul (clienti, furnizori, etc.)" – Raluca Elgyar.
Potrivit reprezentantei AVA Human Resources, piata romaneasca de recrutare nu este pregatita in totalitate pentru acest tip de evaluare a candidatului, existand angajatori care au fost de parere ca un video profil nu va reflecta acele calitati si competente pe care le cauta. Reticenta se manifesta, desigur, si din partea candidatilor.
“Un video profil nu va inlocui niciodata un CV clasic (pe hartie sau electronic). El este conceput ca un instrument care sa vina in sprijinul unei candidaturi si care sa ajute angajatorul in evaluarea persoanei potrivite pentru un anumit post” – Raluca Elgyar.
In cazul companiilor straine cu birouri in Romania, filmul de prezentare a candidatului ajuta la reducerea duratei procesului de recrutare. In general, HR managerul sau directorul general trimit filmul (impreuna cu CV-ul) managerilor din strainatate si acestia pot decide mai repede asupra unui candidat, spune Raluca Elgyar.