CV-uri cu poze in rochie de mireasa
Unii romani aflati in cautarea unui loc de munca folosesc adrese de e-mail ridicole si ataseaza la CV-uri poze care-i infatiseaza in ipostaze dintre cele mai neobisnuite, spun specialistii in resurse umane.
“Cum sa aplici pentru un job ( si nu entry level!!!) si la date de contact sa iti treci adresa de email sexybombonica@…sau armasarul.salbatic@…? Daca ai cumva curajul sa arunci o privire la poza de pe CV, vei regasi-o probabil pe aceasi pe care o are in avatar si pe Hi5 sau pe sentimente.ro… No comment”, povesteste un manager pe un forum al retelei online Linkedin.
Folosirea fotografiilor in CV nu e recomandata. “Chiar daca imaginea spune mai mult de 1.000 de cuvinte nu cred ca e cazul sa fie folosita in cazul unui curriculum vitae decat in situatiile cand este solicitata in mod expres. Daca nu esti binecuvantat cu o infatisare extraordinara, nu esti fotogenic, ai mari sanse sa devii victima discriminarii legate de imagine”, afirma un consultant pe acelasi forum.
Candidatii “cool”
Candidatii nu se prea obosesc sa citeasca rubrica de descriere a postului. Aplica doar, doar ii va chema cineva la un interviu. “Apropo de adresele de mail si de poze ( busturi goale, ochelari de soare, doamne in rochie de mireasa, poze facute in lift, la mare, cu prietenii in pub, catelul, pisica, etc), din pacate chiar si in criza avem parte de multi candidati «cool» si mai putin de candidati «profi». Situatia asta este legata pe de o parte de faptul ca nu avem candidati educati, care sa aplice cu responsabilitate la anunturi, multi nici nu citesc job description-ul, nu stiu la ce joburi au aplicat. Sunt foarte putini care se autochestioneaza inainte de a aplica”, este de parere o alta reprezentanta a unei companii.
“Cunosc cazuri de interviuri (online), imbracat in camasa, sacou si cravata, dar fara pantaloni. Oare este profi sau cool?”, se intreaba un angajator.
Chiar daca e criza si ofertele sunt putine, cei chemati la interviu nu se grabesc sa se prezinte. Din 1200 de candidati, 20 au trecut de evaluarea preliminara, spune un manager. “La discutia telefonica avuta pentru a ii invita la interviu, am mai eliminat zece. S-au prezentat la doi”.
“Puterea clickului”
Avalansa de aplicatii ii defavorizeaza pe cei ale caror CV-uri chiar merita sa fie luate in considerare, spun specialistii de HR. “E de minim bun simt o poza decenta, precum si o adresa de e-mail adecvata. Daca as aplica pentru un post de zidar sigur nu as pune o poza cu mine in salopeta, cu mistria intr-o mana si cu o bere la pet in cealalta”, afirma un consultant de resurse umane. “Puterea clikului este incredibila! Aplica fara sa citeasca cerintele jobului. Si asta intr-o proportie covarsitoare. Nu e drept pentru candidatii de valoare care aplica si a caror aplicatie este undeva ingropata in hatisul sutelor de spamuri, se plange reprezentanta unei companii care a trebuit sa selecteze cateva CV-uri din cateva mii primate, majoritatea fara legatura cu cerintele anuntului”.