Huburi în Bucureşti: Locul unde nu se stinge niciodată lumina, TechHub Bucharest
La TechHub Bucharest, în plină lună august, nu se simţea vacanţa. Un stativ pe care atârna un sacou pus pe umeraş arăta că oamenii sunt în stand-by mereu pentru întâlniri formale. Asta la etajul 1, unde se muncea intens. La parter, atmosfera era mai relaxată şi se încinsese chiar şi o partidă de tenis de masă, la ora prânzului. De obicei la 10 dimineaţa nu e mare agitaţie, dar la 8-9 seara, e full-speed. La TechHub Bucharest nu se stinge niciodată lumina.
Dar haideţi să vedem care este povestea hubului. El a fost deschis oficial în 2013, deci abia a împlinit doi ani de existenţă. Şi totul a pornit de la o nevoie care exista pe piaţă. După ce Bucharest Hubb, atunci singurul spaţiu dedicat profesioniştilor din domeniul tehnologiei s-a închis, Bogdan Iordache a scris un post pe blogul lui întrebând oamenii dacă au nevoie de aşa ceva. Împreună cu Daniel Dragomir, care este astăzi CEO al TechHub şi How to Web, au început să caute un spaţiu. Au deschis mai întâi spaţiul de la etajul 1 şi s-au afiliat reţelei TechHub, astfel încât membrii rezidenţi să aibă acces şi la evenimente şi la celelalte spaţii de co-working din întreaga lume.
„După primul an, am fost plăcut surprinși să vedem că interesul comunității a fost mai mare decât am estimat inițial, așa că am extins spaţiul de la etaj, care ajunsese la capacitate maximă (în acel moment aveam nevoie de la început şi era nevoie de un nou spaţiu pentru echipele care intrau în programul de preaccelerarecare să poată acomoda echipele din MVP Academy, programul nostru de pre-accelerare. Am continuat să ne extindem și am deschis noul spațiu de co-working și evenimente situat la parterul clădirii”, ne-a spus Irina Scarlat, CMO al TechHub Bucharest.
Au plecat de la 40 de rezidenţi în primul an, au ajuns la 70 şi acum se apropie de 100 de oameni. Sunt şi rezidenţi şi co-workeri, iar ceea ce îi aduce împreună nu e atât spaţiul de birouri, cât este accesul la comunitate şi la evenimentele.
„Avem evenimentele noastre, organizăm întâlniri periodice în care discutăm subiecte de actualitate aducem invitaţi interesanți. Găzduim multe alte evenimente care aduc în discuție subiecte precum Java Script, online marketing, limbaje de programare, gaming, aplicaţii mobile și multe altele. Săptămânal, organizăm și sesiuni de tip Open Hours, întâlniri 1 la 1 cu profesionişti din diferite domenii în cadrul cărora startup-urile din comunitate primesc feedback de la profesioniști cunoscuți la nivel național și internațional”, ne-a mai spus Irina Scarlat.
Oamenii beneficiază de consultanţă timp de 30 de minute. Îşi prezintă produsul, primesc sfaturi. Pe lângă asta există şi programul Tech Society by King, prin care TechHub găzduieşte gratuit evenimentele liderilor de comunitate şi ale profesioniştilor care organizează evenimente gratuite şi relevante pentru profesioniștii în tehnologie. Printre comunitățile care au organizat până acum evenimente în cadrul acestui program se numără cea de JavaScript, FrontEnd, Tabăra de Testare, Product Tank, Dribbble, și multe altele.
Cine muncea într-o fierbinte zi de august la Tech Hub Bucharest? Cristi Munteanu, fost CEO într-o multinaţională din publicitate, care de doi ani are un start-up, Qalendra. Firma lui Cristi are sediul în SUA, dar deocamdată se lucrează din România.
„În România ANAF-ul ne-a blocat conturile. Nivelul de înţelegere pe care statul român îl are faţă de un start-up este la modul tu trebuie să ne dai nouă taxe. Nu la modul tu eşti mic, sunteţi trei inşi acolo şi când o să aveţi venituri o să ne daţi taxe. Ei mă forţează să plec de aici. ANAF-ul vrea taxe de la mine ACUM”, ne-a spus Cristi Munteanu.
Antreprenorul a venit pentru prima oară la Tech-Hub Bucharest atunci când a participat la MVP Academy, un program de pre-accelerare oragnizat de How to Web. Aici a cunoscut oameni care l-au inspirat sau care l-au sfătuit, printre care şi Dragoş Anastasiu, la care încă mai merge atunci când are o problemă, pentru sfaturi. Asta pentru că aplicaţia Qalendra, care se voia initiţial un calendar de festivaluri şi evenimente, dezvoltă acum tehnologii de travel. Este vorba despre nişte algoritmi pe baza cărorar utilizatorii pot afla care sunt cele mai bune condiţii pentru vacanţe, oriunde în lume.
„Am avut senzaţia că aş putea să fac şi un start-up. Habar nu aveam în ce mă bag cu adevărat. Nici acum nu sunt convins că ştiu, dar am învăţat foarte multe. A fost o curbă de învăţare foarte abruptă. Aveam 36 de ani şi mi-am dat seama că dacă o să împlinesc 40 de ani fără să fac ceva pe cont propriu, probabil nu o să mai fac niciodată. Eram într-o industrie care moare. Aşa cum presa a dispărut, cred că asta se va întâmpla şi cu publicitatea. Nu ştiu dacă mai sunt angajabil. Nu m-aş mai comporta la fel într-o corporaţie. M-am schimbat”, ne-a mai spus Cristi Munteanu.
Cristi Munteanu mai stă la TechHub Bucharest cel puţin până în noiembrie, pentru că este singurul loc unde „dacă e să se întâmple ceva în Bucureşti pe bune pe zona de Start-Up, aici se întâmplă”. Cel puţin până în noiembrie pentru că atunci va participa la cel mai mare eveniment de travel din SUA, unde speră să se întâmple ceva. Şi în funcţie de asta va rămâne sau nu în SUA. Iar noi îi dorim succes.
Tot la TechHub Bucharest lucrează şi George Lemnaru, doar că el nu lucrează singur, ci are o echipă de nouă oameni, de fapt cea mai mare echipă din spațiul de lucru. La rândul său, şi el a pornit cu Green Horse Games, companie care dezvoltă jocuri online, de la doi oameni. Start-up-ul s-a dezvoltat rapid, dar la asta a contribuit şi experienţa în antreprenoriat a lui George, care înainte de Green Horse a fondat eRepublika.
„Principalul avantaj al lucrului din hub este scalabilitatea. Pentru un start-up este important să aibă o capacitate rapidă de a creşte. Atât ca număr de cliennţi, cât şi de angajaţi. Dacă mâine mai am nevoie de cinci oameni, mi-e mai uşor să îi recrutez aici, decât într-o firmă de apartament. Apoi pot să scap de toate problemele administrative. Am o singură persoană de contact şi nu mă mai interesează lumină, întreţinere sau alte lucruri. Nu îmi mută focusul de la ceea ce trebuie să fac”, a explicat George Lemnaru pentru Revista Cariere.
De asemenea, George ne-a mai spus că, din puctul lui de vedere, într-un hub sunt oameni de un anumit nivel profesional, iar ideile circulă mult mai uşor. De multe ori se întâmplă pe grupul rezidenţilor din hub cineva să spună că are o problemă sau să anunţe că angajează pe cineva şi să ceară recomandări. Începi să afli ce face unul, celălalt, ce probleme are.
Oamenii de la Green Horse Games lucrează în hub de la 10 la 19 şi au o oră pauză.
„Avem nevoie să fim aici şi să discutăm. Dar avem şi un coleg care lucrează de acasă. De acasă din Grecia. E puţin mai dificil, dar o dată la două trei luni vine o săptămână. Ştie foarte multe limbi străine, este foarte bun pe community management şi localizări, e foarte proactiv, e omul care ne lipseşte din echipă. E vorba şi de mindset, nu doar de competenţe”, ne-a mai spus George.
Dacă ai drum prin centrul Bucureştiului, la doi paşi de Universitate, pe strada Nicolae Filipescu, dă o tură şi pe la TechHub Bucharest. Chiar dacă nu vei fi rezident, e posibil să îţi vină o groază de idei. De obicei, aşa se întâmplă acolo.