Internetul te face să crezi că ești mai inteligent decât ești în realitate
Internetul ne face să avem o părere mai bună în ceea ce privește imaginea despre propria persoană și să credem că știm lucruri pe care, de fapt, nu le știm. Aceasta este concluzia ultimului studiu realizat de 3 doctori în psihologie de la Universitatea Yale și citat de Harvard Business Review.
Premisa: Cei trei conducători ai studiului au adresat subiecților o serie de întrebări complexe. O parte dintre oamenii intervievați au avut voie să acceseze internetul pentru a căuta răspunsurile, o altă parte – nu. Ulterior, cercetătorii au adresat un alt set de întrebări pe subiecte diferite de cele inițiale. În cea de-a doua situație, ei au remarcat că oamenii care au avut voie în primă instanță să caute răspunsurile pe Internet au supraestimat capacitatea lor de a răspunde corect la întrebări.
Provocarea studiului: Ne face Internetul mai încrezători în propriile cunoștințe într-un sens negativ? Suntem capabili să distingem dintre informația care e stocată în propria memorie și cea stocată într-un cloud?
Explicația fenomenului
O analogie perfectă care se poate face pentru a explica ce se întâmplă în creierul oamenilor în acest context este cea a unui cuplu în vârstă căsătorit care rememorează întâmplări din trecutul lor comun. Dacă îi vei pune pe fiecare în parte să îți vorbească despre prima întâlnire, detaliile vor fi, cu siguranță, destul de vagi. Dacă însă li se va cere să povestească împreună același lucru, vom remarca faptul că cei doi își completează amintirile unul altuia și că vor reuși să reconstituie întâmplările cu detalii exacte. În zilele noastre, internetul pare să fie partenerul nostru cel mai important în completarea memoriei.
Partea ciudată este că internetul te lasă să crezi că de fapt toată informația se află la tine.
Mai mult decât atât, căutarea pe internet presupune un efort neglijabil și este accesibilă oriunde, oricând, astfel că nu ne lasă oportunitatrea de a ne confrunta cu propria ignoranță aproape niciodată.
În felul acesta, confundăm deseori ideea că știm o anumită informație cu faptul că avem acces la ea. Psihologii numesc acest fenomen ”proteză cognitivă”
Ce e atât de rău în asta?
În principiu, cam tot ceea ce se poate întâmpla în momentul în care accesul la Internet nu mai există. Da, este recomandat ca tehnologia să ia locul oamenilor în multe domenii, dar există profesii, cum ar fi medicina, în care mâna de lucru a oamenilor este indispensabilă și nu poate fi înlocuită mereu de roboți.
E, totuși, evident faptul că accesul la Internet este necesar și nu poate fi sistat sub nicio formă în viața profesioniștilor. Totuși, este nevoie de un echilibru între informația pe care o deținem și cea la care avem acces prin intermediul tehnologiei și, evident, de o asigurare că accesul la informație nu se va opri pentru domeniile în care este imperios necesar.
Fenomenul ”le știu pe toate”
Psihologii au studiat, de-a lungul anilor, fenomenul ”le știu pe toate”. Când o persoană care are autoritatea într-un domeniu vorbește despre un adevăr universal sau o problemă de dezvoltare personală, reacția imediată a publicului este ”Da, e evident, știam și eu asta”. Cu toate astea, dacă ar fi întrebați despre acel subiect, ei nu ar fi capabili să dea un răspuns corect, complet și la obiect.
Totuși, realizatorii studiului spun că oamenii au reacționat mai bine decât ar fi crezut la această ipoteză și nu au adoptat o atitudine defensivă. De ce? Pentru că au remarcat ce se întâmplă în situațiile în care nu au acces la Internet și au constatat că se simt ”mai puțin inteligenți” de cele mai multe ori.