Interviul din perspectiva candidatului: pregatirea intalnirii cu recrutorul
Multe dintre oportunitatile de cariera pe care le au candidatii la un moment dat sunt pierdute din motive care aparent par arhicunoscute: intarzierea la interviul programat, stilul abrupt de comunicare cu recrutorul, lipsa de interes fata de compania client si agentia de recrutare, aprecierile critice la adresa fostilor sefi sau colegi.
Cu toate ca exista numeroase materiale care sugereaza candidatilor cum ar trebui sa procedeze pentru a beneficia de un start bun in discutia cu un intervievator, regulile elementare sunt incalcate tot mai des, dovedind fie necunoasterea lor, fie lipsa de preocupare fata de efectele generate.
Daca ar fi sa sintetizam cateva elemente pe care le apreciaza un recrutor pana la etapa discutiei avansate cu un candidat, pe teme ce tin de zona experientei profesionale, acestea ar fi structurate dupa cum urmeaza:
1. Programeaza-ti activitatile din timp, astfel incat la data si ora stabilita pentru discutia cu recrutorul sa ajungi acolo. Nu lasa pe ultima suta de metri aceasta discutie pentru ca ea ti-ar putea transforma viata.
2. Localizeaza adresa agentiei de recrutare sau a companiei angajatoare. Nu ajuta nimanui sa te scuzi dupa 30 de minute de intarziere ca nu ai gasit numarul exact al strazii. Poti inclusiv sa mergi inainte intr-o scurta recunoastere a sediului la care trebuie sa te prezinti, pentru a stabili amplasarea exacta, mijloacele de transport etc.
3. In cazul in care sesizezi ca vei intarzia la interviu, informeaza recrutorul din timp, nu dupa ce intarzierea devine certitudine, precizand motivele intemeiate care te-au impiedicat sa ajungi la timp. Este mult mai eficient sa anunti cu 15 minute inainte ca a intervenit ceva neprevazut, decat sa te scuzi ulterior.
4. Documenteaza-te cat mai bine asupra profilului companiei la care te vei prezenta la interviu sau asupra istoricului agentiei de recrutare. Este o dovada de profesionalism sa culegi datele publice disponibile despre viitorul tau angajator sau interlocutor. Poti identifica suficiente date profesionale inclusiv despre recrutor, aspect ce va deveni un punct forte si va fi in mod sigur apreciat de evaluator.
5. Saluta natural si firesc toate persoanele pe care le vei intalni la sediul agentiei sau companiei si prezinta-te tuturor interlocutorilor. Respectul si interesul pentru cei din jur constituie o carte de vizita ce te recomanda sau care poate face diferenta in alegerea finala.
6. In discutiile ce preced sau incheie interviul, prezinta experientele personale intr-un mod constructiv, fara sa acuzi deplasat fostii colegi sau manageri pentru evolutia carierei tale. Cum vorbesti acum despre fostii angajatori vei vorbi cu siguranta si despre compania cu care stai de vorba.
Daca ar fi sa rezumam cele prezentate mai sus, candidatul nu ar trebui sa piarda din vedere pe tot parcursul unui proces de selectie ca recrutorul este o persoana care, desi pare relativ inabordabila, are punctele sale sensibile. Candidatul care va interactiona cu el asa cum si-ar dori la randul tau sa fie abordat daca ar fi recrutor il va impresiona cu siguranta in mod placut.
Dr. Aurelian Stoica
Senior Consultant InnerLook