Întoarcerea la birou. Metamorfozarea stilistică a dress code-ului
Prima impresie va conta mereu, fie că întâlnirea este cu un posibil viitor angajator sau cu alte persoane. Ne-am propus să vorbim despre o ținută adecvată interviului de angajare pentru că percepția unui angajator contează încă de la prima privire. Ținuta pe care trebuie să o porți trebuie să completeze subtil discursul pe care dorești să îl ai. Indiferent de forma interviului, la sediului companiei respective sau online, un aspect îngrijit nu va trece neobservat.
În perioada pandemiei, majoritatea interviurilor au fost online. La fel și munca. Chiar dacă lucrăm de acasă, este bine să ne schimbăm de pijamale și să alegem o ținută office pentru că niciodată nu se știe când este nevoie de o intervenție online cu diverse persoane.
Mariana Romanică, consultant de imagine și stil, ne-a dat câteva sfaturi în acest sens și ne-a spus cum ne ajută ținuta astfel încât să ne simțim bine la serviciu.Vestimentația adecvată ne ajută să performăm mai bine la locul de muncă, induce o mai puternică stare de încredere în capacitățile profesionale și are rolul de a ”separa” la nivel mental activitățile profesionale de cele casnice. Desigur, în cazul interviurilor sau a conferințelor video, ținuta este esențială. Dacă pentru partea masculină este mai ușor de ales o ținută office, iată că „pandemia a dat naștere unui nou trend în răndul femeilor: „upper body styling”. Acesta presupune adăugarea accesoriilor doar în partea de sus: ochelari de vedere, cercei, ruj, accesorii capilare, coliere – toate în focus împreună cu bluze semi-elegante”, spune consultantul de imagine și stil.
Ținuta în modul muncii remote
Este clar că oamenii au cumpărat mult mai mult în această perioadă haine confortabile, din țesături moi, care conțin elastan și au – per total – un aspect mult mai relaxat, chiar dacă sunt haine ”de stradă”.
„Comportamentul ideal constă în dedicarea timpului necesar pentru evaluarea garderobei existente și focusul pe a valorifica la potențial maxim piesele din garderobă”, spune Mariana Romanică.
Desigur, multe femei au constatat că se simt sufocate de cantitatea foarte mare de haine pe care le dețin, ceea ce a creat o nouă nevoie: consultanța de imagine. În cei doi ani de pandemie, serviciile de consultanță de imagine au fost cele mai solicitate din întreaga mea perioadă de activitate (10 ani), conform specialiștilor în domeniu.
„Oamenii au nevoie să fie ghidați în alegerile lor vestimentare și în căutarea echilibrului între personalitatea lor, fizionomia lor și tendințele sezonului. Iar un consultant de imagine le aduce această doză de echilibru, evidențiind câte un pic din toate acestea, în proporția optima pentru un rezultat final armonios”, spune Mariana Romanică.
Explicația vine din faptul că pandemia a evidențiat necesitatea unei noi abordări asupra vestimentației, una conștientă și responsabilă, bazată pe nevoi reale și utilitate; în timp ce înainte aceste detalii nu erau neapărat luate în considerare, cumpărăturile fiind făcute mai degrabă sub efectul euforiei schimbării trendurilor și sezonului, a noutăților, în cantități mai mari decât ar fi fost suficient.
Back to office
Se vorbește tot mai des despre Marea Revenire. Mulți CEO sau Directori de HR s-au tot gândit la diverse strategii de reîntoarcere la birou și asta implică și modul de prezentare al angajatului.
Un bărbat se asortează mai ușor. O cămașă cu cravată și un costum, cu o pereche de pantofi de piele sau, dacă ești un tip care preferă ținuta casual, un tricou cu o jachetă din piele sau jeans, asortat cu o pereche de teniși. Pentru femei, o ținută care să îi permită asortarea cu un pantof cu toc va fi mereu în trend atunci când vine vorba despre ținuta office.
Cum facem trecerea de la ținuta de working from home la una adecvată modului working at the office? Ei bine, aici intervin unele „probleme” și principala este chiar aceasta: s-au dezobișnuit de hainele pe care le purtau înainte sau chiar nu mai vor să le poarte. Nu le mai face plăcere să adopte stilul vestimentar dinainte de pandemie.
Specialistul Mariana Romanică spune că „stilul anterior pare acum mult prea rigid, iar oamenii simt nevoia să păstreze din relaxarea cu care s-au obișnuit. Soluția este metamorfozarea stilistică a dress code-ului. Din Business (acum 2 ani) nu solicităm aceeași vestimentație, nici măcar Business Casual, ci stilul Smart Casual.”
Cu alte cuvinte, oferim oamenilor ocazia să facă o trecere progresivă de la stilul casual (actual) la un viitor stil 100% business, trecând prin două etape stilistice intermediare: Smart Casual și Business Casual. Diferența dintre ele este că, în loc să adăugăm elemente casual unui stil predominant business (Business Casual), vom adăuga elemente business unui stil predominant casual (Smart Casual).
Sfaturi pentru ținuta adecvată vremurilor
Fie că ne dorim sau nu, munca remote se transformă ușor-ușor în munca hibridă, adică munca remote câteva zile din săptămână și munca de la birou, alte câteva zile.
Consultantul de imagine și stil recomandă atât angajaților, cât și angajatorilor „să se îndrepte către autocunoaștere și când vine vorba de vestimentație/ținută. În momentul în care îți cunoști ADN-ul Stilistic (culorile potrivite conform tipologiei, croiurile potrivite conform formei corpului, stilul ideal în funcție de activități și personalitate), fiecare achiziție vestimentară se transformă într-o investiție pe termen lung, care contribuie la obiectivele tale personale și profesionale, creează structură și îmbunătățește, per total, calitatea vieții și performanța personală.”
Desigur, există și în acest domeniu formule inteligente pe care le putem integra în viața noastră, pentru a economisi bani, dar în special timp. Una dintre ele este chiar ideea de Garderobă Capsulă, care oferă posibilitatea realizării a peste 70 de ținute cu doar 13 piese vestimentare, datorită versatilității pieselor.
Să avem spor în alegerea celei mai bune ținute!
Photo by freestocks on Unsplash