Meandrele vieții profesionale: Ai grijă cu politicosul de la serviciu!
Pe de altă parte, un loc de muncă este printre ultimele contexte în care cineva are timp să urmărească cum sunt cu adevărat cei din jurul lui. Deși… Există oameni în jurul nostru care îşi conduc viaţa după alte reguli, sau chiar nu fac deloc eforturi pentru a părea în vreun fel, expunerea voită și influența negativă făcând parte din “rețeta” lor de supraviețuire. „Oameni toxici”, „vampiri sociali”, ori „vampiri psihologici”, așa sunt numiți deseori cei care pot reuși să transforme pe cineva motivat într-un om stresat și, de ce nu, nefericit la locul de muncă.
„Este bine să îi identifici pentru a-i putea combate, mai ales la locul de muncă”, subliniază Alina Stepan, psihoterapeut Mind Essence și director Ipsos Research, cea care explică în seria noastră despre oamenii toxici, unele dintre caracteristicile persoanelor care ne pot influența negativ viața profesională. Iar, dacă în episodul de data trecută, Alina Stepan punea pe lista “vampirilor psihologici” omul nemulțumit veșnic – așa numitul “vampir Himalaya”, acum a venit rândul omului care preferă să investească timp în relaţii decât să îşi ducă treaba la bun sfârşit –“vampirul politicos”!
Calea de mijloc
„Dacă îl critici, te afunzi şi mai mult, căci politicosul va încerca să se străduiască şi mai tare să îţi facă pe plac. Dacă îl laşi în pace, va deveni şi mai ineficient. Calea de mijloc e să i se dea sarcini clare, cu termene scurte de rezolvare a acestora şi monitorizare regulată. E important să i se acorde posibilitatea să îşi spună punctul de vedere, că să nu se simtă neîndreptăţit”, este de părere Alina Stepan.
Vampirul politicos este plin de intenţii bune. “În acelaşi timp însă, este incapabil să spună 'nu', se angajează numai în activităţi cronofage pe care nu le duce la bun sfârşit, nu e în stare să pună punct unor relaţii sau activităţi care nu îi aduc bucurie şi se refugiază în acele lucruri care îi sunt familiare şi care îl ajută să îşi diminueze teamă care îl însoţeşte mereu.
Cu o stimă de sine scăzută şi o structura de personalitate evitantă sau dependenţă, vampirul politicos intră cel mai des în conflict cu vampirul Himalaya, raţional, orientat spre rezultate, performanţă şi eficientă. Însă nu cred că trebuie să fii un vampir Himalaya că să ajungi să fii scos din minţi de politeţea exagerată a vampirului care face subiectul articolului de astăzi. Un vampir amabil, poate prea amabil, care se împarte între toţi şi toate, prietenos şi vrând să facă pe plac tuturor, uitând care e raţiunea să de a fi atunci când face parte dintr-un colectiv (în special la locul de muncă)”.
Ca pentru multe alte tipuri de persoane cu probleme de relaţionare, şi în cazul vampirului politicos cauzele cele mai probabile se găsesc în copilărie: “Supus, cu părinţi autoritari, care cereau supunere şi disponibilitate permanentă în schimbul acceptării sau iubirii. Pe de o parte, aceşti oameni sunt în permanentă prietenoşi şi plini de solicitudine. Pe de altă parte, prin nevoia lor constanţa de a sări în ajutor şi de a-şi oferi serviciile chiar şi atunci când nu li se solicită, pot ajunge să stârnească agresivitate în rândul celor din jur. Autorii cărţii <Psihovampirii. Despre relaționarea pozitivă cu hoții de energie> – Hamid Peseschkian și Connie Voigt spun că peste 90% din persoanele care vin în terapie sunt oameni politicoşi, care se adaptează pentru a nu-i supără pe ceilalţi şi care ajung, în final, să nu mai poată gestiona frustrările care s-au acumulat.
Cum îi recunoaştem?
Adesea, vampirii politicoşi spun fraze precum: „Am crezut că eşti un prieten adevărat”, „'Mai demult, totul era mai bine”, „Eu te-am ajutat când nu ţi-a mers bine”, „E ok dacă nu ai timp pentru mine. Nu era aşa de important”, „Ştiu că am o grămadă de lucrări neterminate şi că astăzi era predarea proiectului, însă prietenul meu cel mai bun e foarte trist pentru că divorţează şi îmi iau câteva zile libere că să stau cu el”. Ce facem cu ei? Alina Stepan este de părere că „orice om călcat pe nervi de un vampir politicos se simte vinovat, se simte un persecutor, tocmai din cauza amabilităţii şi politetei excesive a acestuia. Pe termen lung – însă cine are timp de aşa ceva la serviciu? – asigurarea unui climat emoţional stabil îl ajută pe vampirul politicos să se detensioneze şi să nu se mai poarte că şi cum şi-ar cere mereu scuze că există!”.
(Puteți citi și despre alte tipologii de oameni toxici, în următoarele noastre ediții online)