Merită să rămâi la un job care nu-ţi place doar pentru că primeşti un salariu mare?
Poate că fiecare dintre noi îşi doreşte să aibă mulţi bani. Căci – nu-i aşa? – de aceea mergem la job şi ne zbatem zilnic să ne facem treaba cum trebuie. Unii economisesc şi investesc ca să-şi sporească avuţia. Un trai bun, acesta e un scop în sine.
Dar ce te faci atunci când un job bine plătit devine un calvar? Merită să rămâi la un loc de muncă doar pentru suma frumuşică ce îţi este virată în cont?
Citeşte şi: Sfatul unui CEO care conduce o afacere de milioane de dolari: E timpul să scapi de "prietenii" care te trag în jos
"Soluţia ideală este aceea de a avea un echilibru între satisfacţiile financiare şi cele de natură non-financiară. Deşi, de cele mai multe ori, negocierile şi deciziile candidaţilor se poartă în jurul salariului, studiile au arătat clar că motivaţia financiară este de scurtă durată şi că, pe lângă această, trebuie să existe şi alte lucruri care să te determine să rămâi pe termen lung la un job", a explicat Corina Diaconu, Managing Director la agenţia de recrutare ABC Human Capital, pentru Revista CARIERE.
Un studiu recent realizat de eJobs arată că esenţială pentru gradul de satisfacţie al angajaţilor este calitatea vieţii la locul de muncă. Însă deşi 58% din respondenţi afirmă că poziţia pe care o ocupă în prezent îi inspiră şi îi motivează, 63% din cei care au răspuns la studiu afirmă că sunt stresaţi.
Citeşte şi Studiu: Peste 50% dintre români speră să primească o mărire de salariu în 2017
"Stresul generat de un loc de muncă în care nu te regăseşti sau care nu-ţi place deloc devine, de cele mai multe ori, suficient de mare încât să genereze schimbarea job-ului, chiar dacă salariul este foarte satisfăcător", menţionează Corina Diaconu (FOTO). Banii se află pe locul al doilea în topul motivelor pentru care românii îşi schimbă locul de muncă (24%), după găsirea unui job mai potrivit abilităţilor şi aspiraţiilor lor (27%). Pe locul al treilea se află stabilitatea (12%).
"În afară de asta, mai ales când discutăm despre middle şi top management, candidaţii din acest segment, pe lângă salariu, pun foarte mare accent pe dezvoltarea profesională, pe programele de training, pe beneficiile extra-salariale, cultură organizaţională, mediul de lucru, echipa, nivelul de stres, ş.a.m.d.", precizează Corina Diaconu.
Aşa că nu este de mirare că unii candidaţi refuză un post la o companie, chiar dacă oferă salarii competitive, tocmai pentru că toate celelalte criterii nu sunt îndeplinite.
"Acesta este motivul pentru care este vital să avem un job care să echilibreze nevoile noastre sub cât mai multe aspecte: împlinire profesională, salarizare, programe de pregătire, echipa, nivel de stres, perspective de evoluţie pe scară ierarhică. În momentul în care avem un loc de muncă mai puţin atractiv sau care prespune un nivel de stres foarte mare, acesta poate fi considerat încă de la început un job pe durata determinată.
Rezultatele vor fi foarte slabe pentru că nu putem avea rezultate atunci când facem ceva care nu ne place sau dacă le avem şi facem eforturi în acest sens, ele vor fi de scurtă durata. Priviţi aşadar un job nou care vi se oferă sub toate aspectele, nu doar cel de natură salarială, mai ales dacă va doriţi un angajament de lungă durata într-o companie", menţionează Corina Diaconu.
CUM ÎŢi GĂSEŞTI UN JOB POTRIVIT PENTRU TINE
Corina Diaconu spune că fiecare persoană îşi setează propria scară de valori şi un nivel specific al aşteptărilor şi doleanţelor sale.
În funcţie de acestea, el pune în balanţă avantajele şi dezavantajele unui nou job şi decide dacă vrea un salariu mai mare, dar pentru un job mai stresant, sau dacă preferă o remuneraţie mai mică, dar la un job mai aproape de casă, de exemplu, potrivit Corinei Diaconu.
O regulă clară sau un sfat care să genereze o variantă ideală de opţiuni nu există, tocmai pentru că aşteptările oamenilor sunt foarte diferite, mai menţionează specialistul în Resurse Umane.
Citeşte şi Adaptaţi-vă la contextul obiectiv al pieţei! Sugestii pentru creşterea atractivităţii companiei
"Ei însă pot decide corect atâta timp cât iau în calcul sincer şi serios ce-şi doresc cu adevărat de la un nou job, ce-i motivează şi care le sunt aşteptările. Sunt candidaţi care acceptă de pildă, relocari, tocmai pentru că sunt mai bine plătiţi. Atâta vreme cât înţelegi impactul unei variante de acest gen asupra vieţii personale şi ţi-l asumi, totul este în regulă. Trebuie să înţelegem totodată că joburile foarte bine plătite, fără nivel de stres, aproape de casă, fără overtime, cu un colectiv excelent şi cu şanse de promovare periodice şi permanente, nu există. Atunci, trebuie să identificăm ce anume dorim, ce ne motivează şi în funcţie de asta, să decidem în cunoştinţă de cauza şi să ne asumăm consecinţele", arată Corina Diaconu.
În cazul în care aţi decis să va schimbaţi locul de muncă, ea recomandă să ţineţi cont de anumite lucruri:
– Pregătiri din timp şi rezerve financiare: Acestea îţi vor crea un grad de confort şi îţi vor permite să îţi cauţi fără stres un nou loc de muncă. Astfel minimizezi riscul de a accepta un job nepotrivit doar pentru că ai intrat în criză financiară.
– Nu poţi prevede totul: Însă nu strică să fii chibzuit şi să încerci să previzionezi, atât cât se poate, următoarea ta mişcare în carieră.
– Banii nu reprezintă totul în viaţă: Îţi asigură, într-adevăr, o viaţă comodă, un confort al unui trăi decent şi îţi pemit chiar anumite extravagante. Însă dacă banii nu sunt echilibraţi de o împlinire profesională, de o viaţă personală liniştită şi fericită, de bucuria că faci ceea ce-ţi place, atunci rolul lor nu mai este atât de important.
BANII ADUC FERICIREA ÎNTR-O MAI MICĂ MĂSURĂ DECÂT POATE NE DĂM SEAMA
Nefericirea oamenilor nu este generată de factori economici, ci de probleme de sănătate fizică şi mentală şi de dificultăţi la nivelul relaţiilor, potrivit unui studiu realizat, în decembrie 2016, de Şcoala de Studii Economice de la Londra.
Eliminarea depresiei şi a anxietăţii ar reduce nefericirea cu 20%, în timp ce eliminarea sărăciei ar reduce nefericirea doar cu 5%, potrivit datelor publicate de cercetătorii britanici.
Citeşte şi: Cum și de unde începem să fim niște părinți mai buni
Când oamenii îşi evaluează venitul sau educaţia, aceştia se raportează la normă locală curentă. Rezultatul este că o creştere a veniturilor sau a educaţiei are un efect minor asupra fericirii generale a populaţiei: dacă venitul unei persoane va creşte, al alteia ar trebui să scadă, iar media ar rămâne aceeaşi.
Acest lucru ar explică de ce în Australia, Marea Britanie, Germania şi Statele Unite, rata medie de fericire nu a crescut, în ciuda creşterilor standardelor de viaţă.
În concluzie, trebuie să căutăm în permanență echilibrul între componenta financiară şi cea non-financiară, între viaţa personală şi cea profesională, astfel încât să regăsim zi de zi resursele necesare pentru a fi performanţi, pozitivi şi împliniţi.