Nu permite punctelor tale forte să se transforme în puncte slabe
Rob Kaiser va fi speaker in 12 noiembrie la Bucuresti, in cadrul celei de-a VII-a editii a HART HR Strategic, Master Class – Leadership Versatility. Mai multe detalii gasiti AICI.
Pentru a reusi maximizarea punctelor forte, doua aspecte devin critice: auto-constientizarea si constientizarea contextului/situatiei in care va aflati.
1. Auto-constientizarea. Pentru a gestiona provocarile cu care va confruntati trebuie sa fiti capabil sa le interpretati si sa reactionati cu pricepere. Acest fapt impune cunoasterea propriilor tendinte comportamentale — de exemplu daca sunteti orientat mai mult spre rezultate si performanta, atunci puteti fi „biasat”, ca intr-o situatie de presiune sa raspundeti prea dur si abrupt. Autocunoasterea va permite sa raspundeti mai adaptat situatiilor cu care va confruntati, si nu pur si simplu in virtutea obisnuintei. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa renuntati la punctul dvs forte, ci trebuie sa realizati ca acesta nu trebuie folosit de fiecare data.
2. Constientizarea contextului. Consideram ca este util pentru lideri sa se gandeasca la ajustarea punctelor lor forte ca la un potentiometru. Totul consta in asigurarea „decorului” adecvat pentru acea situatie – sa stii cata pasiune trebuie pusa intr-o prezentare, cat de serios trebuie sa fii intr-o sedinta de board, cat trebuie sa se intinda o discutie, cat de mult trebuie intrat in detalii, cat de repede trebuie generata o initiativa de schimbare — toate acestea necesita versatilitate, adica o cunoastere in egala masura a propriilor puncte forte cat si a publicului caruia va adresati.
Este neglijent, daca nu chiar iresponsabil sa punem accentul exclusiv pe punctele forte fara a avertiza liderii ca, cu cat punctul forte este mai puternic, cu atata este mai mare pericolul de a-l duce la extrem. Tinerea unui punct forte sub control se refera la ajustarea unei abilitati pe care deja o detineti. Necesita sa invatati sa fiti mai selectiv in legatura cu situatiile care impun acel punct forte si calibrarea cantitatii suficiente, comparativ cu cea in exces.
Ca orice miscare de succes, accentuarea punctelor forte a generat un singur aspect si, inevitabil, a ignorat o multime. Desi numeroase aspecte importante au fost trecute cu vederea, dorim sa va atragem atentia asupra unui pericol extrem de real: Punctele forte pot deveni puncte slabe in cazul utilizarii excesive.
Noua noastra carte, Fear Your Strengths (2013), este o poveste bazata pe 50 de ani de experienta combinata in evaluarea a mii de lideri si coaching cu sute de persoane in functii de conducere. Am fost martorii unei vaste panoplii de puncte forte duse in extrem: increderea dusa pana la orgoliu si umilinta pana la anularea persoanei. Am vazut cum viziunea se transforma in vise lipsite de scop si cum concentrarea se ingusteaza pana la o viziune mult prea specifica. Aratati-ne un punct forte si va vom da un exemplu in care utilizarea sa excesiva a compromis performanta si probabil chiar a scos o cariera de pe fagasul normal!
Am studiat raspandirea acestei probleme cu ajutorul unui instrument inovator de evaluare, Leadership Versatile Index (LVI). LVI foloseste metoda 360 feedback, ingloband opiniile superiorilor, colegilor si subordonatilor. Inovativa in aceasta metoda, este scala de evaluare: in locul clasicei scale de punctare 1-5 care presupune ca "mai mult este mai bine", LVI are o scala ce variaza de la "prea putin" la "cantitatea adecvata" si la "prea mult". In consecinta, colegii pot indica daca un manager exagereaza in patru dimensiuni ale comportamentului: autocratic, participativ, strategic, operational. S-a dovedit ca majoritatea liderilor este punctata “prea mult” la cel putin una dintre aceste dimensiuni.
Apelarea excesiva la aceste puncte forte are consecinte. La nivelul a mii de manageri din middle management pana la nivel de CEO din SUA, America Latina, Europa si Asia, constatam o relatie curbilinie intre comportamentul liderului si angajamentul echipei, productivitatea si eficienta acesteia. Indiferent de cultura, exagerarea este la fel de contraproductiva precum si neplicarea suficienta, iar acestea au un impact direct in performanta de business.
Rob Kaiser
Rob Kaiser este scriitor, consultant si o autoritate la nivel international in domeniul leadershipului. A publicat numeroase articole si 5 carti, printre care “Liderul versatil” (2006), “Riscurile accentuarii punctelor forte” (2009) si “Teme-te de punctele tale forte” si a patentat instrumentul de evaluare Leadership Versatility Index 360. Cercetarile si lucrarile lui Rob sunt bazate pe experienta sa extinsa in executive coaching si consultanta pe probleme strategice de management al talentelor pentru CEOs si lideri HR. Prezentarile sale imbina datele stiintifice cu umor si claritate, reusind sa livreze audientei din intreaga lume un mesaj unic, rupand abordarile conventionale. Rob are o experienta bogata in livrarea de prezentari si workshopuri pentru lideri si profesionisti din intreaga lume, in domeniul dezvoltarii leadershipului, iar fiecare eveniment la care participa este o experienta de invatare complexa, care imbina rezultatele din cercetari cu exemple din experienta sa cu companii multinationale.